Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Genel Sağlık (https://www.forumaski.com/genel-saglik/)
-   -   Kafein Hakkında Bilinmesi Gerekenler (https://www.forumaski.com/genel-saglik/48700-kafein-hakkinda-bilinmesi-gerekenler.html)

Kuvvetmira 25.08.2013 11:32

Kafein Hakkında Bilinmesi Gerekenler
 
Kafein Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kafein, hepimizin hakkında çok şey bildiğini sandığı meşhur bir maddedir. Aslında bunların birçoğu hurafe ya da yanlıştır. İşte size doğruları!

Kahve uykuyu etkiler mi?

Popüler inancın aksine kahve uykusuzluk hastalığı olan insomnia'ya sebep olmaz. İnsomnia, insanı zayıflatan ve hiçbir şekilde uyku uyuyamamasını sağlayan bir hastalıktır. Kafeinin ise, insan vücudundaki etkisi maksimum 5 saat sürer. Kafeine karşı duyarlılığı olan insanların ise, kafeini sabah aldıkları sürece, gece uyuyamama gibi bir sıkıntısı olmaz. Kısacası, yatmadan 5 saat öncesinde bir zaman diliminde kahve içtiğinizde, olabilecek tek şey uykunuzun gelmesinin gecikmesi olacaktır, bütün gece uyuyamamak değil.

Bu 5 saatlik uyanık tutma etkisi, insanların uyanık kalmaları gereken zamanlarda bardaklarca sert ve sade kahve içmelerinin sebebidir. Kafein, hiçbir enerjiyi diretk olarak sağlamaz. Etkisi, bir doz adrenalin alındığındaki etkiye benzer. Adrenalin ya da kafein, vücudumuzda depolanmış şekerlerin kan dolaşımımıza katılmasını sağlar ve bundan dolayı da enerjimizi yenilenmiş hissederiz.

Kafein zayıflamaya yardım eder mi?

İnsanlar kafeinin kilo kaybına yardımcı olduğunu düşünürler. Kafein, her ne kadar iştah kapatıcı olsa da kafein alımının yanında, günlük beslenme şeklinizde ve yaşantınızda da değişiklikler yapmanız gerekir. Kafein, kilo alımı ya da verimine kendi başına bir etkide bulunmaz.

Kafein'in aldığınız ilaçlara bir etkisi var mıdır?

Az bilinen bir gerçek ise, kafeinin, vücudun soğuk algınlığı ilaçlarını daha iyi absorbe etmesini sağlamasıdır. Kafeinin soğuk algınlığı ilaçları ile birlikte alımı, aynı miktarda etki için, daha az ilaç kullanımına ihtiyaç olacağı anlamına gelir.

Kafein bir ilaç mıdır?

Kafein, ancak aşırı tükeltildiğinde bağımlılık yapıcı bir maddedir. Sonuçta yasaldır ama yine de sigara ve alkol gibi olmasa da bağımlılık yapabilir. Birçok insan bunu unutur. Kafeinin ispatlanmış çok az yararı vardır ama ispatlananlardan biri, iltihap sökücü özelliğinin olmasıdır. Ayrıca kafein, bunama, Parkinson Hastalığı, diyabet, karaciğer ve kolon kanseri gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

Kafein anti depresif midir?

Kafein, depresyonu önlemeye yardımcıdır. Araştırmalara göre, günde 2 fincandan fazla kahve içen insanlar, içmeyenlere oranla daha az depresyona girmektedirler.

Kafein bağımlılık yapar mı?

Yanlış! Bu, insanların karşısına en çok çıkan kafein efsanesidir. Evet, kafein bir çeşit uyuşturucudur ama alkol ve nikotinin aksine, bağımlılık problemlerine neden olmaz. Ölçülü bir şekilde tüketmenizde hiçbir sorun yoktur. Günde 10 bardak kahve içmeden yapamadığını söyleyen alışmış kafein tüketicileri vücutlarını, belirli bir doz adrenalin almayı bekler duruma soktukları için ve eğer kafeini almayı atlayarak, vücutlarının beklentilerini sağlayamazlarla, baş ağrıları, mide bulantıları veya halsizlik yaşayabilirler ama bunlardan hiçbirinin vücuda, alkol ya da sigarada olduğu gibi, yıkıcı bir etkisi olmaz. Üstelik bu semptomlar kolayca bir bardak su ya da aspirin ile geçirilebilir.

Kafein geceden kalma durumlar için bir ilaç mıdır?

Kafeinin en çok bilinen efsaneleriden bir diğeri de alkol alınan bir gecenin ertesi sabahında insanı kendine getirdiğidir. İnsanlar, kafeinin kendilerini ayıltacağını sanırlar ama bu doğru değildir. Her ne kadar kahveyi içtiğinizde kendinizi ayılmış gibi hissetseniz de, bu aslında psikolojik bir durumdur.

Kafein cilde iyi gelir mi?

Kafein hakkındaki ilginç bir gerçek de, birçok cilt terapisinde kullanıldığıdır. Kafein, cildi pürüzsüzleştirir ve kırışıklıkları giderir.

Kafein dehidrasyona neden olur mu?

Birçok insan kafeinin vücutta dehidrasyona sebep olacağına inanır. Çünkü kafein alan insanlar normalden daha sık tuvalete gitme ihtiyacı duyarlar. Fakat, günde ölçülü miktarda kafein tüketildiği sürece böyle bir risk yoktur.

Kafein tansiyonu etkiler mi?

Kafein alımından sonra kan basıncı artar. Bu nedenle, kafeina karşı hassasiyet gösteren insanların ya da yüksek tansiyonu olanların kahve alımını limitlemeleri gerekmektedir. Ama kafeinin, kan basıncında uzun vadeli bir etkisi bulunmamaktadır.

Her şeyin fazlasının zararlı olduğunu unutmayalım. Bu yüzden kafein tüketiminizi mantıklı bir dozda tutmak sağlığınız açısından önemlidir.

Exodus 25.08.2013 11:40

Cevap: Kafein Hakkında Bilinmesi Gerekenler
 
Günde 10-15 fincan sade ve şekersiz kahve içen biri olarak söylüyorum uyku falan kaçırma özelliği yok gerçekten çok rahat uyuyorum :D


Saat: 02:18

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.