Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Genel Sağlık (https://www.forumaski.com/genel-saglik/)
-   -   Şeker Yerine Tüketebilecek Alternatifler (https://www.forumaski.com/genel-saglik/48708-seker-yerine-tuketebilecek-alternatifler.html)

Kuvvetmira 25.08.2013 11:35

Şeker Yerine Tüketebilecek Alternatifler
 
Şeker Yerine Tüketebilecek Alternatifler



Çoğumuz, şekeri az yememiz gerektiğini duymuşuzdur ve bu çok doğru bir tavsiyedir. Fakat, her ne kadar şekerin zararları hakkında pek çok şey duysalar da insanlar, bir türlü şeker kullanmaktan vazgeçmiyorlar.

Öncelikle önemli bir gerçeği gözden kaçırmamak lazım. Biz, vücudumuza şeker almak için illa masaya gelen beyaz, rafine şekeri tüketmek zorunda değiliz. Glikoz, fruktoz (meyve içinde bulunan şeker), laktoz (sütteki şeker), sukroz (sofra şekerindeki gibi), maltoz ve maltlar (pirinç ve baldakiler gibi), reçel (konsantre meyve suyu içerir, bu da yüksek oranda meyve şekeri içerir), mısır şurubu ve son derece yanıltıcı olan organik esmer şekeri de (aslında beyaz şekerden çok da farkı yoktur) tüketmekteyiz. Hatta alkol bile şeker içerir. Bütün bu saydığımız şekerler, birçok açıdan problem çıkartabilirler.

Şeker endüstrisi, obezite hastalığının artmasına rağmen, hiç de geriye doğru giden bir endüstri değil ve obezitenin en büyük nedenlerinden biri de şeker. Obez kişiler için günde 1 çay kaşığı şeker tüketmek bile metabolik dengesizlere neden olabilmektedir. Şeker, sağlıklı insanların bile uzak durması gereken bir maddedir.
Şekerden uzak durulmalı düşüncesinin arkasında matıklı bir neden var mı? Elbette!

İşte size birkaç mantıklı neden;

Şeker, büyüme hormonunun azalmasına neden olur.
Kanseri besler.
Kolesterolü yükseltir.
Görüş oranınızı düşürür.
Mahmurluğa neden olur.
Protein emilimini önler.
Gıda alerjilerine neden olur.
Diyabete neden olur.
Çocuklarda egzamaya neden olur.
Kalp-damar hastalıklarına neden olur.
Çocuklarda hiperaktiviteye, endişeye, konsantrasyon bozukluklara ve huysuzluğa neden olur.
Bakteriyel enfeksiyonlara karşı dirençsiz olmanıza neden olur.
Mantar enfeksiyonlarının kontrolsüz büyümelerine neden olur.
Kemik erimesine neden olur.
Vücudunuz şekeri, nişastaya göre, 2 ila 5 katı arasında daha çok yağa dönüştürür.

Doymuşluk ve aşerme (canı çekme) hisleri beynimizdeki kimyasallarda oluşan dengesizliklerden dolayı meydana gelmektedir. Şekerden uzak durmak, gereksiz ve anti doğal bir harekettir çünkü bu sadece aşermelere ve beyinde kimyasal dengesizliklere neden olacaktır. İşte tam olarak bu nedenden dolayı insanlar, şekeri bırakmakta zorlanırlar, çocukları ise şekerden uzak tutmak neredeyse imkansızdır.

Birçok insan şekerden uzak durmak için gerçekten çabalar, çay ve kahvelerine şeker atmazlar ama bunun sonucunda canları, içeceklerinin yanında, tatlı bir şeyler yemek ister. Çikolata, kek, dondurma hatta meyve gibi. Bunların hepsi aslında şekerin çeşitleridirler. Bir kişinin metabolik dengesi doğruysa, o kişi tatlı aşermeyecektir. Eğer şeker aşeriyorsa bu, metabolik dengesizliğin göstergesidir ve şeker tüketilmeden de düzeltilebilir.

İşin güzel tarafı, sağlıklı olmak için tatlıdan uzak durmak zorunda olmamamızdır. Tek yapmamız gereken, bunu daha iyi alternatiflerle değiştirmektir. Şekerden vazgeçmek zordur ama onun yerine daha iyi alternatifler koymak çok kolaydır. Şekere, iki adet organik, naturel alternatif vardır ve bunları kullanmak kolaydır, tatlıdırlar ve yemek yaparken de kullanılabilirler. Bunlar stevya ve xylitoldür (ksilitol). Her ne kadar isimleri kulağa kimyasal da gelse, son derece natüreldirler ve güvenilirlikleri kanıtlanmıştır.

Stevya, 1888 yılında tekrar keşfedilmiş bir bitkidir ve toz haline getirilip konsantre olduğu zaman, şekerden 300 kat daha tatlıdır. Bu nedenle bir şeyi tatlılaştırmak için çok azı yeterli olacaktır. Ayrıca stevya hakkında hiçbir toksik şikayet olmamıştır, bu nedenle de son derece güvenlidir diyebiliriz.

Stevyanın çok kullanılmıyor olmasının en büyük nedeni, içeceklerde ve bazı tariflerde tadı biraz acılaştırabiliyor olmasıdır fakat bunun önüne geçilebilir. Stevyayı bir başka doğal tatlandırıcı olan xylitol ile karıştırdığınız zaman, bu sorun ortadan kalkacaktır.

Xylitol, sebze ve meyvelerde bulunan doğal bir maddedir. Ayrıca mısır koçanlarında ve bazı sert ağaçlarda da bulunur. Vücudumuz günde 15 gram xylitol üretir. Günde 40 gram kadarını, ağız yoluyla tüketmek, güvenlidir (10-12 kaşık şekere eşittir). Erikte, ahudududa ve karnabaharda yüksek oranda xylitol bulunmaktadır. Xylitol şekere benzer, tamı tamına şekerle aynı tattadır ve şeker gibi bir dokuya sahiptir fakat şekerin aksine xylitol iyileştirici özelliğe sahiptir. Vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır.
Şeker yerine xylitol (ksilitol) kullanmanın faydaları;

Glisemik endeksi 7’dir (sukrozun ise 60).
Tansiyon ve insülin seviyelerinde minimal etkiye sahiptir.
Mantar enfeksiyonunu önler ve candida ile savaşır.
Çürüklere karşı %80’e varan koruma sağlar.
Diş minesinin tekrar mineralizasyonunu sağlar.

Xylitolün, birçok bilimsel araştırmanın sonucunda, ağız bakım ürünlerinde kullanılması gereken bir madde olduğu kanıtlanmıştır ve içinde xylitol bulunan ürünlerin, ağız sağlığına faydalı olduğu da kanıtlanmıştır.

Kristalize formülü sayesinde şekerin yerini alabilir ve yemeklerde ve içeceklerde kullanılabilir.

Xylitolü pek çok yetişkin günde en fazla 40 gr. olacak kadar tüketebilmektedir.

Xylitolün tek sorunu, şekerden daha pahalı olmasıdır ama bizce, sağlıklı olmak adına, buna değer!


Saat: 08:49

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.