Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Genel Sağlık (https://www.forumaski.com/genel-saglik/)
-   -   Sağlığa Zararlı Besinler Nelerdir? (https://www.forumaski.com/genel-saglik/64585-sagliga-zararli-besinler-nelerdir.html)

Jaqen 03.11.2013 16:23

Sağlığa Zararlı Besinler Nelerdir?
 
Sağlığa Zararlı Besinler Nelerdir?

Doğru tüketilmediklerinde, aşırı tüketildiklerinde ya da içinde ihtiva ettiği sağlıksız besin maddeleri nedeniyle sağlık için zararlı olan yiyeceklerden uzak durmak, kaliteli yaşam sürmemiz adına önemli bir husustur. Uzmanlar sağlığa zararlı olan besinler hakkında açıklamalarda bulunarak, insanları bu besinleri tüketmemeleri ya da dikkatli tüketmeleri konusunda uyardılar. PEki sağlığza zararlı olan yiyecekler nelerdir?



Yeşil yapraklı sebzeler, yumurta veya tuna balığı sağlığımız için iyi değil mi? Bu doğru olabilir ancak bu gıdalar aynı zamanda Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (Food and Drug Administration) FDA’in en riskli gıdalar sıralamasında ilk 10′da yer alıyor. Kamu Sağlığı İçin Bilim Merkezi’nin (CSPI) son yapmış olduğu araştırmaya göre yeşil yapraklı sebzeler, yumurta ve tuna ile diğer 7 besin maddesinin gıda zehirlenmelerin bağlı rahatsızlıklar ve salgınların %40′ına sebebiyet verdiği ortaya çıkmış. 1990 yılında bu yana kaydedilen istatistiklere göre bakteri taşıyan sebzeler sonucunda 363 salgın meydana gelmiş. Yeşil göbek, ıspanak ve diğer yeşil yapraklı sebzelerin taşıdığı norovirus, salmonela bakterileri sadece ABD’de 13568 kişin zehirlenmesine yol açtığı kaydedilmiş.

Yeşil yapraklı sebzeler dışında zehirlenmelere ve salgınlara yol açan diğer riskli gıda ise en az onlar kadar etkili olan yumurta. Yumurta 352 salgına ve 11163 kişinin hastalanmasına neden olmuş.

Özellikle Japon mutfağında suşi yapımında kullanılan tuna balığı listenin 3. sırasında. Tuna yüzünden hastalanan kişi sayısı 2341.

Ülkemizde fazla tüketilmeyen çiğ istiridye ise 132 salgına yol açmış ve bu salgınlarda 3409 kişinin hastalanmasına neden olmuş.

Dünya üzerinde herhalde en çok tüketilen gıda maddelerinden olan patateste listede kendine yer bulmuş. Patatese bağlı rahatsızlıklar toplam 3659 kişiyi etkilemiş ve patates nedeniyle 108 salgın görülmüş.

Peynir özellikle sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi. Ancak ABD’de peynir nedeniyle 2761 kişi zehirlenmiş ve 83 salgın yaşanmış.

Dondurma sevdalıları bu sizin için kötü bir haber. CSPI raporuna göre dondurma yüzünden hastalananların sayısı 2594.

Salmonela bakterisinin en sık görüldüğü besin maddelerinden biri de domates. Domatese bağlı zehirlenmelerden 3292 kişi hastalanmış.

FDA’in en riskli gıdalar sırasında ilk 10′da yer alan bu gıdalar CSPI’ın yaptığı araştırmaya göre 1990-2006 tarihleri arasında yukarıda verdiğimiz rakamlarda kişinin hastalanmasına yol açmış ve salgınlara neden olmuş. Bazıları bizim mutfağımızda çok az kullanılsa bile yumurta, domates ve peynir gibi gıdalar bizimde sık tükettiklerimiz arasında. Bu yüzden sebzeleri yıkarken dikkat etmeli, yumurta ve peynir alırken kullanma tarihlerini mutlaka okumalıyız.

Alıntı


Saat: 22:52

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.