Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Genel Sağlık (https://www.forumaski.com/genel-saglik/)
-   -   İlkyardım: kıymık batması (https://www.forumaski.com/genel-saglik/92191-ilkyardim-kiymik-batmasi.html)

Jade 21.02.2014 13:45

İlkyardım: kıymık batması
 
İlkyardım: kıymık batması


Mümkünse hastadan, kıymığın ne gibi bir madde olduğunu öğrenin. Eğer cam parçası batmışsa, bunun daha fazla zarar vermesi mümkündür. Bu nedenle kendiniz çıkarmaya çalışmayın ve bir hastaneye veya doktora başvurun.

■ Eğer kıymık cam değilse ve ucu dışandaysa, bunu cımbız kullanarak çıkarın. Ama daha önce cımbızın ucunu alevden geçirerek steril (mikropsuz) duruma getirin, soğutun ve daha sonra kıymığı çıkann.

■ Eğer kıymık tamamen deri altındaysa, ucu sivri bir dikiş iğnesini alevden geçirerek veya birkaç dakika antiseptik bir sıvı içerisinde tutarak steril duruma getirin. Kıymığın battığı bölge üzerine bir buz parçası koyun ve bölgenin hafifçe uyuşmasını, sonra da iğneyle deri yüzeyini hafifçe parçalayarak kıymığın açığa çıkmasını sağlayın. Kıymığın ucu açığa çıktıktan sonra, yine steril duruma getirilmiş bir cımbızla tutup çıkann. Bölgeyi su ve sabunla yıkayın, üzerine antiseptik bir krem sürün.

■ Kıymığı çıkanrken herhangi bir zorlukla karşılaşırsanız, bu girişimden vazgeçin ve doktora başvurun. Eğer batan kıymık bir cam parçası ise derinin epeyce altında kalmışsa, toprak veya gübreye bulaşmışsa (tetanos tehlikesi) veya bunu kendi başınıza çıkaramıyorsanız doktora başvurun.


Saat: 00:37

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.