Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Geometri (https://www.forumaski.com/geometri/)
-   -   Parabol Nedir? (https://www.forumaski.com/geometri/174807-parabol-nedir.html)

Papatya 13.01.2016 20:07

Parabol Nedir?
 
Parabol Nedir?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]


Geometride, bir nokta ile bir doğrudan eşit uzaklıktaki noktaların birleştirilmesiyle elde edilen şekle «parabol» denir.

Şekilde görüldüğü gibi, O x ve O y eksenlerini, O x ekseni üzerinde bir F noktası alalım. O y ekseni ile F noktasından eşit uzaklıkta bulunan bir A noktası seçelim. Buna göre AB uzunluğu, AF uzunluğuna eşittir. Bu özellikte başka noktalar da bulabiliriz. Bu noktaları birleştirirsek «parabol eğrisi»ni elde ederiz. F odağının O noktasına uzaklığı her parabolde başkadır. F noktasının yerini değiştirerek başka paraboller elde ederiz. O x eksenine «parabolün ekseni» denir. Parabol bu eksene göre bakışımlı (simetrik) iki koldan ibarettir.

Paraboloit. — Bir parabolü, ekseni çevresinde döndürürsek, «paraboloit» adı verilen hacımsal bir şekil elde ederiz. Paraboloit de parabolün özelliklerini gösterir.

Parabolik ayna. — Paraboloit biçimli aynaya «parabolik ayna» denir. Paraboloidin içi parlak, dışı da ışık geçirmiyen bir cisimle kaplıdır. ‘Bu aynanın özelliği, üzerine düşen dağınık ışık ışınlarını bir araya toplıyarak paralele yakın bir duruma getirip yansıtması-dır. Çeşitli optik araçlarda, en çok da gök dürbünlerinde, teleskopta kullanılır.
nkfu


Saat: 03:55

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.