Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Göz Sağlığı (https://www.forumaski.com/goz-sagligi/)
-   -   Çocuklarda göz kazaları (https://www.forumaski.com/goz-sagligi/33141-cocuklarda-goz-kazalari.html)

KaRaqiZz 20.05.2013 15:36

Çocuklarda göz kazaları
 
Çocuklarda göz kazaları
Merak duygusuyla gelen hayatı keşfetme isteği çocuklarda kaçınılmaz kazalara neden olabiliyor. Yapılan araştırmalara göre göz, tüm vücut yaralanmaları içinde yüzde 10'luk oran ile en çok yaralanan organlarımızdan biri.

Tüm göz yaralanmalarının yaklaşık üçte biri çocukluk çağındaki bireylerde görülüyor.
Bu nedenle ebeveynlerin göz yaralanmalarına karşı dikkatli olması gerektiğine dikkat çeken Liv Hospital Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Kapran göz kazaları, bu kazaların çocuklarda oluşturduğu hasarlar ve yapılması gerekenleri anlattı.
Ufak yaralanmalar büyük sorunlara neden olabilir
Tüm göz yaralanmalarının yaklaşık üçte biri çocukluk çağındaki bireylerde görülüyor. Bu nedenle ebeveynlerin göz yaralanmalarına karşı dikkatli olması gerekiyor. Kaza sırasında delici veya kesici bir aletle göz bütünlüğü bozulabiliyor, gözde yırtık veya açık göz yaralanmaları olabiliyor. Özellikle kapalı göz yaralanmalarında daha sonra göz normal şekline dönse de bu ani şekil değişikliği gözde yakın ve uzak önemli hasarlara neden olabiliyor. Hem darbenin olduğu bölgede hem de gözün arkasında oluşan retina ödemi çok önemli. Çocuklarda ödemleşen retina beyazlaşıyor, göz arkasındaki ödeme bağlı olarak başlangıçta görme ciddi şekilde etkileniyor. Ödemin ciddiyetine bağlı olarak her şey birkaç günde normale dönebileceği gibi ağır olgularda kalıcı görme kayıpları da olabiliyor. Ayrıca kapalı travma sonucu gözün çok zengin olan damar yapılarından oluşan kanamalar, gözün vitreus boşluğuna dolarak burada pıhtılaşıyor ve bu pıhtının vitreus boşluğundan temizlenmesi bazen aylar sürebiliyor. Çocuklarda uzun süre çekilmeyen kanamalarda takibin ultrasonografi ile yapılması gerekiyor. Temizlenmeyen göz içi kanamalarında ve ultrasonografide retina ayrılması görülürse de acil vitrektomi operasyonu gerekebiliyor.
Bazen birkaç ameliyat gerekebiliyor
Göz kazalarından yıllar sonra dahi retina dekolmanı gelişebiliyor. Bütün travmalı olgularda erken dönemde göz bebeği genişletilerek retinanın detaylı şekilde muayene edilmesi gerekiyor. Retina ayrılmasını önlemek erken dönemde lazer veya krio uygulamasıyla mümkün. Eğer retina dekolmanı gelişmişse yırtığın durumuna göre skleral çökertme cerrahisi veya vitrektomi ameliyatı ile düzeltilmeye çalışılıyor. Ağır hasarlarda üç girişli pars plana vitrektomi ameliyatı yapılıyor ki bazı ağır hastaların gözünü kurtarmak için defalarca ameliyat gerekebiliyor.
Kazaların yüzde 70'i önlenebilir
Göz kazalarında önemli olan kazayı engellemek. Çocukların yüzde 70'inde göz kazaları önlem alınmadığı için oluşuyor. Riskli aktivitelerde koruyucu gözlük kullanmak gerekiyor. Torpil, maytap gibi ateşli oyunlar çok tehlikeli. Satılması yasak olmasına karşın ateşli oyunlar ile birçok yaralanma geliyor. Oyuncak tabancalar ile atılan küçük saçmalar gözü çok ağır yaralıyor. Deniz kenarında dikkatsiz olta atılması da birçok hastada gözün kaybına neden oluyor. Olta yaralanmaları çok ağır sonuçlara neden oluyor. Dikkat ile göz kazalarını en az yüzde 70 azaltmak mümkün.


Saat: 14:47

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.