Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Hayvanlar Alemi (https://www.forumaski.com/hayvanlar-alemi/)
-   -   Koyunlarda Yumurtlama sonuçlarına göre döl verimi ölçütleri (https://www.forumaski.com/hayvanlar-alemi/115459-koyunlarda-yumurtlama-sonuclarina-gore-dol-verimi-olcutleri.html)

EbruLi 17.06.2014 23:25

Koyunlarda Yumurtlama sonuçlarına göre döl verimi ölçütleri
 
Koyunlarda Yumurtlama sonuçlarına göre döl verimi ölçütleri

Koyunlarda döl verimi açısından önemli olan konu genelde koç altı koyun ya da doğuran koyun başına elde kuzu sayısı ile bir koyundan damızlık sürecinde elde edilecek kuzu sayısıdır. Bununla birlikte döl verimi sırasıyla dişinin birim süreç içinde ürettiği yumurta sayısına, gebelik oranına ve embriyo ölümlerine bağlıdır. [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]Koyunlarda başlıca döl verimi ölçütleri ve bu ölçütlere özgü ortalama değerler aşağıda verilmiştir. Üremede, temel amaç kuzu verimi olduğundan anılan ölçütler doğrudan ölçütler olarak ele alınmış bulunmaktadır.
Yumurtlama sayısı (Ovulation rate)
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]Yumurtlama sırasında bir dişiden üretilen yumurta sayısına eşdeğerdir. Çoğunlukla laporoskopi saptanan bu ölçüt kızgınlığın 7. gününde yumurtalıklardaki korpus luteumların sayılmasıyla bulunur.
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]Irka, bakım-besleme, Yaş, mevsim canlı ağırlık vb. gibi etmenlere bağlı olarak değişir. Örneğin yumurtlama sayısı Merinoslarda 1,2, Fin koyunlarında 3 dür.
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]Yumurtalık etkinliği (=Ovarian activity)
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]Dişinin birim süreç içinde yumurta üretme düzeyini belirler, yumurtlama sayısı ve kızgınlık etkinliği süresine göre değişir.


Aşım ve kuzulama sonuçlarına göre döl verimi ölçütleri

(a) Gebelik oranı % = Gebe koyun/Koç altı koyun
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]Bu ölçüt, çiftleştirme ‘ sayısı ve yöntemiyle bağlantılıdır. Gebelik oranı % olarak saptanan ortalama değerler. bir çiftleştirme dönemi için doğal aşımda yapay tohumlamada Ç 60-95 (lale sperma) ve 20-50 (dondurulmuş sperma) düzeyindedir.
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL](b) Kısırlık oranı % = Kısır koyun / Koçaltı koyun
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]Doğal aşımda. % 5-8 kısırlık oranı normal kabul edilebilir.
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL](c) Kuzulama oranı (%) (Fertility) = Doğuran koyun / Koçaltı koyun
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL](d) İkizlik oranı (%) = İkiz doğuran koyun / Doğuran koyun
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL](e) Koçaltı koyun başına kuzu sayısı (Fecundıty)= Doğan kuzu / Koçaltı koyun
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL](f) Doğuran koyun başına kuzu sayısı (Litter size)= Doğan kuzu / Doğuran koyun
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL](g) Gebelik üretkenliği (Gestation productivity) = Koça verilen 100 koyundan doğumda elde edilen toplam kuzu ağırlığı (kg)
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]Kuzulama oranı, ikizlik oranı, koçaltı koyun ve doğuran koyun başına, kuzu sayısı, gebelik üretkenliği gibi ölçütler ırk, bakım-besleme, yaş, mevsim, canlı ağırlık vb. gibi etmenlere bağlı olarak değişim gösterir.


Büyütme sonuçlarına göre döl verimi ölçütleri

(a) Yaşama gücü oranı (%) = Sütten kesilen ya da 3. aydaki kuzu / Doğan kuzu.
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL](b) Koçaltı koyun başına sütten kesilen ya da satılan kuzu (KKSK) = Sütten kesilen yada satılan kuzu / Koçaltı koyun
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL](c) Doğuran koyun başına sütten kesilen ya da satılan kuzu (DKSK) = Sütten kesilen yada satılan kuzu / Doğuran koyun
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL](d) Sürü tamamlama derecesi = Her bir koyunun yaşamı boyunca doğurduğu ve aşım çağına ulaşmış kuzu sayısı.
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL](e) Toplam üretkenlik (Total productivity) = Laktasyonun 100. gününde koça verilen 100 koyundan üretilen toplam kuzu ağırlığı (kg).
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL](f) Karkas üretkenliği (Carcass productivity) = Koça verilen l00 koyundan elde edilen toplam karkas ağırlığı (kg)
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL](g) Biyolojik verimlilik = Bir üretim yılında birim koyundan elde edilen kuzu verimi
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]Büyütme sonuçlarına göre verilen döl verimi ölçütleri üzerinde ırk, bakım- besleme gibi etmenler etkilidir.


Saat: 04:42

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.