Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Hayvanlar Alemi (https://www.forumaski.com/hayvanlar-alemi/)
-   -   Evde Köpek Nasıl Eğitilir? (https://www.forumaski.com/hayvanlar-alemi/160023-evde-kopek-nasil-egitilir.html)

DeRDeST 12.07.2015 11:25

Evde Köpek Nasıl Eğitilir?
 
Evde Köpek Nasıl Eğitilir?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Köpek eğitiminde dikkat edilmesi gereken en önemli konu, sahip-köpek iletişimidir. Birçok problem iletişim kurulmadığı için ortaya çıkar. Yavruluktan itibaren köpek eğitimine başlandığı takdirde köpeğin hoşuna giden şeylerin sahibi tarafından gelmesi, köpeği sahibine bağlayacaktır. Örneğin köpek sahiplerinin en sık yaşadığı sorun gel komutudur. Eğer köpeğin ihtiyaçları sahip tarafından, yiyecek, oyuncak gibi karşılandığı takdirde köpek sahibe odaklı hale gelecektir. Fakat köpeğin ihtiyaçları dışarda diğer insanlar tarafından beslenip, onlarla oyun oynarsa karşılanırsa, köpek dışarı odaklı hale gelecektir.

Köpek eğitimi öncelikle kontrol ve disiplin eğitimiyle başlar. Yani temel itaat eğitimleriyle başlanır. Ardından köpek ve sahibi arasında aktivite olması için frizbi fırlatma gibi sporlar yapılır. Eğitimde köpeğin itaat etmesinde en dikkat edilmesi gereken evet-hayır komutlarının özenle yapılmasıdır. Köpek yanlış bir şey yaptığında hayır denildiğinde durması, istenmeyen davranışın sonlandırılması, doğru bir şey yaptığında da yumuşakça köpeğin sevilerek evet komutunun pekiştirilmesidir. Köpek eğitiminde kesinlikle, fiziksel ve psikolojik şiddet uygulanmamalıdır. Eğitimde düzeltme olmalı, fakat dayak, şiddet bulunmamalıdır.

Köpek, eve ilk geldiği zaman yani 2 aylık yavru iken başlayarak evin içerisinde tasmalı ve tasmasız dolaşmasına izin verilmelidir. Başta öğretilmesi gereken; otur, yat, bekle, kalk gibi temel komutlar öğretilmelidir. Köpeğinizle oyun oynayarak bu temel komutları öğretebilirsiniz. Büyük ırk köpeklerde ev içinde dolaşırken, korkaklık dönemini aşabilmesi gerekir. Mesela evin merdivenlerinden inmeyebilir. Köpeğin 2-6 aylık döneminde bu temel eğitimlerin verilmesi gerekir.

Temel itaat eğitimlerinde olan gel-git komutunda ona ödül vererek ve oyun şeklinde öğretebilirsiniz. Yemek verirken, ya da ona ödül vereceğinizi göstererek gel komutu kavratılır. Aynı şekilde git komutu da böyle öğretilebilir. En faydalı eğitimlerden biri olan otur-kalk komutu da net bir şekilde “OTUR-KALK” ses tonunda sabırla öğretilebilir. Tüm bu eğitimler sırasında kontrolü sağlamak için başta tasmayla, köpek alıştıktan sonra tasmasız bir şekilde yapmalısınız.

Köpeğin tuvalet eğitiminde de; köpeğin ilk zamanlarında evin her yerine girmesini yasaklamalısınız. İlk eve geldiğin de yeri çok önemlidir. İlk kez halının üzerine tuvaletini yaparsa, artık orasını tuvalet yeri olarak bilecektir. Bu anlamda köpeğin girip çıkacağı yerleri sınırlandırmak gerekir. Yeri belirledikten sonra gazete ve bez koyarak orada yaşam alanı olduğunu gösterilir. Köpek, 1 hafta içerisinde tuvalet yerinin orası olduğunu kavrayacaktır.

Dünyada eğitimi en zor olan köpek ırkı Orta Asya çoban köpeğidir. Ancak bu köpek 2,5 yaşında olup yani tüm eğitimleri tamamlanmış olması gerekirken; sıfırdan eğitime başlanılsa da eğitilebilir. O bakımdan eğitilmeyecek köpek cinsi yoktur.


Saat: 05:44

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.