Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Hayvanlar Alemi (https://www.forumaski.com/hayvanlar-alemi/)
-   -   Zebraların çizgileri ne işe yarıyor? (https://www.forumaski.com/hayvanlar-alemi/168983-zebralarin-cizgileri-ne-ise-yariyor.html)

EbruLi 04.10.2015 10:36

Zebraların çizgileri ne işe yarıyor?
 
Zebraların çizgileri ne işe yarıyor?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Zebraların neden siyah beyaz kamuflaja sahip olduğu uzun zamandır tartışılan konular arasındaydı. Zebra neden siyah beyaz çizgilere sahiptir? İşte cevabı…

Zebraların siyah beyaz çizgili postlarının, bazı bilim insanları aslanlara yem olmamak veya sineklerden kurtulmak için var olduğunu düşünüyordu. Gerçek ise bunlardan çok farklı çıktı.

Birçok hayvanın ormanda veya açık alanda kendini kamufle etmek için postlarının rengi ve deseni farklıdır. Ancak zebra postlarındaki çizgilerin sırrı, bilim insanlarınca uzun zamandır araştırılıyordu. Zebraların bu farklı ve ilgi çekici kamuflajı, hayvanlar alemi içinde zebraları farklı bir yere koydu.

zebra 2 170115Bazı araştırmacılar, zebraların siyah beyaz çizgilerinin aslan ve diğer saldırganlardan kurtulmak için bir kamuflaj olduğunu savundu. Bazı araştırmacılara göre ise, bu karışık renkler, zebraları hastalık taşıyan sivrisinek ve böceklerden koruyordu. Bu çizgilerin deri üzerinde küçük esintiler yaratarak hayvanı serinlettiğini düşünenler de oldu.

Amerika’da yer alan Kaliforniya Üniversitesi-UCLA, bu sorunun yanıtını buldu. Yalnızca Afrika’da yaşayan zebralarla ilgili araştırma için UCLA, Afrika’da 29 farklı çevredeki 16 ayrı bölgede inceleme yaptı.

Journal Royal Society Open Science isimli dergide yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, çizgili gövde, ne aslanlardan ne de böceklerden kurtulmaya yarıyor. Yiyecekleri sindirmeleri diğer hayvanalara göre daha uzun süren zebralar, bu nedenle daha fazla güneş altında kalıyor. Siyah beyaz çizgiler de, zebraları güneş ışınlarından koruyor.

Araştırmaya göre zebraların desenleri, hayvanların vücut ısılarını düzenlemesine yarıyor. Yani, siyah beyaz desenlerin amacı, hayvanı Afrika’nın sıcağından korumak. Hayvanı böyle bir koruma yöntemi bulmaya iten ise sindirim sistemi. Zebraların yiyecekleri sindirimi, diğer hayvanlara göre daha uzun sürüyor. Bu nedenle güneşin altında daha uzun süre kalıyorlar. Çizgiler de hayvanı gün ortasındaki etkili güneşin etkisinden koruyor.


Saat: 22:49

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.