Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Hayvanlar Alemi (https://www.forumaski.com/hayvanlar-alemi/)
-   -   Çekirge Kuşu (https://www.forumaski.com/hayvanlar-alemi/30821-cekirge-kusu.html)

Ela 30.04.2013 18:15

Çekirge Kuşu
 
Bilimsel Sınıflandırma
  • Alem: Animalia (Hayvanlar)
    • Şube: Chordata (Kordalılar)
      • Sınıf: Aves (Kuşlar)
        • Takım: Passeriformes (Ötücü kuşlar)
          • Familya: Laniidae
            • Cins: Lanius
Bu ötücü kuşların Avrupa Asya Afrika ve Kuzey Amerika'ya dağılmış 70 kadar türü vardır. Türlerden çoğunun sırtı boz ya da kahverengi alt bölümleri beyazdır; gözlerinin üstünde kanatlarında ve kuyruklarında kara tüyler bulunur. Bazı Afrika türleri mavi kırmızı turuncu yeşil ve sarının çeşitli tonlarında göz alıcı renklerle bezenmiştir. Bütün türlerin gagası kanca gibi hafifçe aşağıya kıvrıktır.
Çekirgekuşu böcekler örümcekler küçük kuşlar sıçanlar ve sürüngenlerle beslenir. Örümcekkuşu olarak da bilinen çekirgekuşunun ayakları çok küçük ve avını uzun süre tutamayacak kadar güçsüzdür. Bu yüzden tıpkı kasapların çengele et asması gibi avını gagasıyla tutup dikenlere ya da ince dallara asarak parçalar. Çekirgekuşuna bazen kasap kuşu denmesinin nedeni budur.
Kaynak: Bydigi Forum
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Çekirgekuşlarının en yaygın türü olan kızıl sırtlı çekirgekuşu ya da bayağı çekirgekuşu (Lanius collurio) yazın Türkiye'nin bütün yörelerindeki ağaçlıklı alanlarda özellikle yol kenarındaki teller üzerinde görülür. Yaklaşık 17 cm uzunluğundaki bu türün sırtı pas kızılı alt bölümleri krem rengidir. Oldukça uzun olan kuyruğu kızıl ya da karadır. Erkeklerde gözlerin yakınından başın arkasına kadar uzanan kara bir şerit bulunur. Sakar çekirgekuşunun (Lanius nubicus) alnında ise atların alnındaki lekeye (sakara) benzeyen beyaz bir leke vardır. Yazın üremek için Türkiye'ye gelen bu kuş Karadeniz dışındaki kıyı bölgele*rinde bulunan ağaçlık ve çalılıklarda yuvalanır.
Çekirgekuşları çalı çırpı ve ince dallardan yaptıkları yuvalarının içini bitki kökleri yosun ve likenlerle döşerler. Dişi kuş bu yuvaya gri üstüne kahverengi benekli dört ile sekiz arasında yumurta bırakır.
Çekirgekuşlarının oluşturduğu Laniidae familyası serçe ötleğen bakal ve ardıçkuşlarını da kapsayan ötücü kuşlar (Passeriformes) takımındandır. Bununla birlikte türlerden yalnızca birkaçının ötüşü güzeldir.




[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]


Saat: 00:56

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.