Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   İlginç Olaylar (https://www.forumaski.com/ilginc-olaylar/)
-   -   Maymun Selfiesi ortalığı karıştırdı (https://www.forumaski.com/ilginc-olaylar/125856-maymun-selfiesi-ortaligi-karistirdi.html)

Perii 13.08.2014 22:47

Maymun Selfiesi ortalığı karıştırdı
 
Maymun Selfiesi ortalığı karıştırdı

İnternet ansiklopedisi Vikipedi, bir maymunun çektiği selfie nedeniyle İngiliz doğa fotoğrafçısı David Slater ile telif savaşına tutuştu.

2011 yılında maymunları doğal ortamlarında fotoğraflamak için Endonezya'ya giden Glouchestershirelı fotoğrafçı Slater, bir an için fotoğraf makinasını dişi bir makak maymununa kaptırdı. Maymun, kamera ile oynarken bir dizi selfie çekti.
Slater maymunun çektiği fotoğraflardan en başarılılarını internete yükledi ve bu fotoğraflar sosyal medyada on binlerce kez paylaşıldı. Tüm dünyada tanınır hale gelen fotoğraflar sonunda Vikipedi'nin kullanımı serbest olan resim, ses ve diğer
çoklu ortam belgelerini depoladığı Vikimedya Ortak (Wikimedia Commons) isimli platforma yüklendi. Fotoğrafların kendisine ait olduğunu ve bu nedenle onları kullanmak isteyen tüm kurumların kendisine belli bir telif ödemesi gerektiğini savunan David Slater, Vikipedi'den yetkililer ile iletişime geçerek fotoğrafın derhal Vikimedya Ortak'dan kaldırılmasını talep etti.
Vikipedi ise Fotoğraf'ın bir bir maymun yani insan olmayan bir canlı tarafından çekildiğini, bu nedenle de kimsenin bu fotoğraf üzerinde telif hakkı iddia edemeyeceğini söyledi.
Konu ile ilgili İngiliz Times gazetesine konuşan Slater, kaybettiği telif gelirleri için Vikipedi'ye dava açmaya hazırlandığını söyledi ve Tüm argümanlarını teknik bir detaya dayandırıyorlar. Bu fotoğrafın tüm hakları benim üzerimde ancak deklanşöre maymun bastığı için telif hakkının ona ait olduğunu iddia ediyorlar dedi.

LifeisBeauty 13.08.2014 22:50

Cevap: Maymun Selfiesi ortalığı karıştırdı
 
Maymunu getirsin mahkemeye :D

iNNocent 13.08.2014 23:05

Cevap: Maymun Selfiesi ortalığı karıştırdı
 
Adam para kazanmak için maymunlara ümitlendi :hhhz:
Maymunu bulsun sonra maymun talep etsin kamerada bunun ya parayı bu şekilde bi şeyler kopara bilir belki ...:hmmm:

Aura 13.08.2014 23:06

Cevap: Maymun Selfiesi ortalığı karıştırdı
 
Maymuna bak hele deklansörede basarmis bütün telif haklari sende verme kimseye :p

XxX 14.08.2014 09:15

Cevap: Maymun Selfiesi ortalığı karıştırdı
 
O fotoğraf kime aitse telifi de ona ait biri gelip senin telefonundan kendi fotoğrafını çekerse bunun telifi kimin olur ? Bi dakka o zaman magazin diye bişi var dava açıolar resim çekince ben bu turda yoğum :(


Saat: 01:10

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.