Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   KPSS (https://www.forumaski.com/kpss/)
-   -   Zıt tepki ve Karşı Koşullamanın Farkı Püf Noktalar (https://www.forumaski.com/kpss/89581-zit-tepki-ve-karsi-kosullamanin-farki-puf-noktalar.html)

Jade 08.02.2014 18:15

Zıt tepki ve Karşı Koşullamanın Farkı Püf Noktalar
 
Zıt tepki ve Karşı Koşullamanın Farkı Püf Noktalar

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Zıt Tepki: Korkulan uyarıyla birlikte onunla rekabet edebilecek uyarıcının birlikte verilmesidir. Örnek: Bebeğin korktuğu herhangi bir şeyin annesiyle birlikte verilerek ondan korkmamaya alışması. Burada anneye olan güven diğer nesneyi gölgeleyerek korku yenilmiş olur.

Karşı Koşullanmada ise korkulan kişi tavırlarını değiştirerek karşı duygular oluşturulmasıdır. Örneğin: Okuldaki öğretmenler önce azarlar, öğrenciye kötü muamelede bulunursa öğrenci öğretmene ve okula karşı soğukluk gösterecektir. Ancak daha sonra öğretmenler öğrencilere yakınlık gösterirse öğrencideki bu soğuklukta gider (veya bunu ebeveynleriçin, patronlar için.. vb düşünebiliriz)


Bir örnekle ikisini karşılaştıralım:

İlkokula yeni başlayan bir çocuk ilk günlerde okula gitmek istemeyecektir. Çocuğun anne veya babsıyla birlikte okula gitmesi (hatta sıralarında bir kaç gün beraber oturmaları) okul korkusunu yenmek için zıt tepki olur... Daha sonra okul, öğrencilerin hoşuna gidecek şekilde düzenlenirse yani çiçek böcekle süslenir, rahat oyun oynaya bilecekleri ortamlar oluşturulursa çocuklar okula daha çabuk ısınacaklar ve okul korkularını yenmiş olacaktır...


Saat: 06:07

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.