Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Kültür - Sanat - Tarih (https://www.forumaski.com/kultur-sanat-tarih/)
-   -   Turkuaz (https://www.forumaski.com/kultur-sanat-tarih/121520-turkuaz.html)

BuRHaN 16.07.2014 11:31

Turkuaz
 
Turkuaz

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Gök mavisi diye bilinen firuze taşı eski mısırlıların çağında bile mücevher yapımı için kullanılmış, tılsımlı gücüne inanılmış, kutsal sayılmıstır.
Nazardan ve kem gözlerden koruduğuna inanılması günümüze kadar uzamış ve yeni doğan bebeklere göz şeklinde firuze taşlı altın nazarlıklar ya da firuze görünümlü altın toplar takılması hala yaygındır.
Turquoise un türkce ismi firuzedir.Mohs sertlik skalasına göre sertliği 5-6 olan bu yumuşak taş ışık karşısında dayanıklı olmasına rağmen ısı karşısında kolaylıkla kırılır.
Firuze taşı genellikle kapşon şeklinde kesilmektedir.Bunun yanında tamburlanmış diziler halinde de bulunabilir.Genellikle opak olan firuze taşı, içinde koyu renkli damarlar gösteren yeşilimsi maviden orta koyuluktaki mavi rengi tonlarındadır. Taşa rengi veren bakır ve demir elementleridir ki gök mavi renkli ve içi az damarlı olanlar en değerlileridir.
Firuze taşının taklidi sentetik firuzedir. Ayırt etmenin yöntemi ise dikkatli bakıldığında sentetik firuzenin üstünde kus kus gibi büyüklü küçüklü birçok noktanın olmasıdır. Firuze taşının benzerleri ise krizokol kalsedon, variscite ve boyanmış howlite gibi yarıdeğerli taşlardır.
Amerika_Arizona, Çin, İran çıkarıldığı en önemli kaynakların başında gelir.
Plastik, mum, epoksi gibi malzemelerle yüzey kaplama kullanılan iyileştirme tekniklerinin başında gelir.Bu yüzden ısı ve çözücülerden uzak tutulmalıdır.Ultrasonik yıkama ve buharla temizleme asla yapılmamalıdır.


Saat: 04:44

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.