Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Kültür - Sanat - Tarih (https://www.forumaski.com/kultur-sanat-tarih/)
-   -   Yakut (https://www.forumaski.com/kultur-sanat-tarih/121536-yakut.html)

BuRHaN 16.07.2014 11:57

Yakut
 
Yakut

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Ağustos ayının doğum taşı olan yakut, korundum ailesinin kırmızı renkli olan taşına verilen addır.Yakut, antik çağlarda elmastan sonra en değer verilen taş olmuştur. Hintlilere göre yakut, değerli taşların kralı, güneşin yaşam veren gücü ve insanın içindeki ateş olarak kabul edilmiştir. Renk güzelliği ve sertliği nedeniyle en değerli taşlardan biri olarak kabul görmüstür.Kimi yörelerde taş sahibinin tenine yada dişine takıldıgında daha fazla guç ve enerji verdigine inanılır. Burmalılar, Kraliçe Elizabeth e sevgilerini göstermek için düğün hediyesi olarak 96 yakut hediye ederler. Amaç, yakutlar aracılığı ile kraliçeyi 96 hastalıktan korumaktır.

Yakutun bulunduğu en önemli yerlerden biri Burma, bugün Mynmar diye bilinen Mogok bölgesidir. Bir yakut taşını,Burma yakutu olarak adlandırmak,taşın çıkarıldığı maden yerini belirtmekten çok, yakutun kalitesini işaret etmesi bakımından önemlidir. Her bir yakut madeni, kırmızının farklı tonlarına sahip taşları oluşturur. Bu anlamda yakutun ekonomik olarak çıkartıldıgı madenler önem sırasına göre söyle sıralanır.

Burma(Mynmar)-Mogok(yuksek kalitede yakutun güvercin kanı kırmızısı diye bilinenidir)
Sri Lanka( içinde pembe tonu olan yakutlardır)
Madagaskar(Günümüzde önemli yakut yatağıdır)
Burma-Monk Hsu(Orta kalite açık kırmızıdan koyu kırmızı renkli yakut kaynağı)
Vietnam
Afganistan
Tayland(Kamboçya)(Ticaret ve kesim merkezidir,açık kırmızıdan morumsu kırmızıya değişen renktedir)
Tanzanya( Mordan kahverengimsi kırmızıya değişen renkte olanıdır)

Iri yakut kristalleri , iri elmaslardan bile çok daha ender gözlenir. Bugüne kadar bulunan en büyük yakutun ağırlığı 400 carat(80 gr) olarak Burma da bulunmuştur.Bu yüzden değer sıralamasında birinci yakut,ikinci zümrüt,üçüncü safir yer alır.

Yakutun piyasa fiyatında renk kriteri %50 önemlidir.Bu yüzdeyi önem sırasında saflık derecesi ve kesim bileşeni takip eder.Yakutun kırmızı rengi çok açıktan çok koyuya, turuncu kırmızıdan morumsu kırmızıya kadar uzanan tonudur.Güvercin kanı kırmızısı diye adlandırılan maviyi andıran saf kırmızı en arzu edilen renktir. Günümüzde yakutların rengini iyileştirmek için en yaygın uygulanan yöntem ısıtmadır. Isıtılan yakutlar daha canlı renklere ulaşmaktadırlar.


Saat: 22:45

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.