Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   M.Kemal Atatürk ve Cumhuriyetimiz (https://www.forumaski.com/m-kemal-ataturk-ve-cumhuriyetimiz/)
-   -   Atatürk'ün A-dan Z-Ye Sözleri ''Cumhuriyet'' (https://www.forumaski.com/m-kemal-ataturk-ve-cumhuriyetimiz/116475-ataturkun-dan-z-ye-sozleri-cumhuriyet.html)

Kadın 24.06.2014 10:41

Atatürk'ün A-dan Z-Ye Sözleri ''Cumhuriyet''
 
Atatürk'ün A-dan Z-Ye Sözleri ''Cumhuriyet''
CUMHURİYET


« Yeni Türkiye Anayasasının ilk maddelelerini size tekrar edeceğim: Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir . Yürütme kudreti, yasama yetkisi milletin tek ve gerçek temsilcisi olan mecliste toplanmıştır. Bu iki kelimeyi bir kelimede anlatmak mümkündür: Cumhuriyet…»


27.09.1923, Neue Freie Preese Muhabirine Verdiği Demeç.




« Cumhuriyet, fikir hürriyeti taraftarıdır. Samimi ve yasal olmak şartı ile her fikre hürmet ederiz. Her kanaat bizce muhteremdir. Yalnız muhaliflerimizin insaflı olması lazımdır.»


04. 12. 1923, Tercüman-ı Hakikat Başmuharririne Demeç.




« Bütün dünya bilsin ki, benim için yandaşlık vardır ; Cumhuriyet yandaşlığı, düşünsel ve toplumsal devrim yandaşlığı. Bu noktada yeni Türkiye topluluğunda, bir bireyi bunun dışında düşünmek istemiyorum. »


(1924)




« Cumhuriyet, ahlâki erdeme dayalı bir idaredir. Cumhuriyet erdemdir. Sultanlık korku ve tehdide dayalı bir idaredir. Cumhuriyet erdemli ve namuslu insanlar yetiştirir. Sultanlık korkuya, tehdide dayalı olduğu için korkak, alçak, sefil, rezil insanlar yetiştirir. Aralarındaki fark bundan ibarettir.»


14. 10. 1925, İzmir Kız Öğretmen Okulunda Bir Konuşma.




«… Temeli büyük Tük milletinin ve onun kahraman evlatlardan meydana gelen büyük ordumuzun vicdanında akıl ve şuurunda kurulmuş olan cumhuriyetimizin ve milletin ruhundan mülhem prensiplerimizin bir vücudun izalesi ile helaldar olabileceği zehabında bulunanlar, çok zayıf dimağlı bedbahtlardır. »


19.06.1926, Anadolu Ajansına Demeç.


« Demokrasi ilkesinin en çağdaş ve en akılcı uygulamasını sağlayan yönetim şekli Cumhuriyettir.»


(1930)


«Cumhuriyet, yeni ve sağlam esaslarıyla, Türk Milletini emin ve sağlam istikbâl yoluna koyduğu kadar, asıl fikirlerde ve ruhlarda yarattığı güvenlik itibariyla, büsbütün yeni bir hayatın müjdeleyicisi olmuştur.»


01. 11. 1936, 5. Dönem 2. Toplanma Yılını Açarken.


Saat: 08:45

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.