Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Meslek Tanıtımları (https://www.forumaski.com/meslek-tanitimlari/)
-   -   ALÜMİNYUM DOĞRAMACI (https://www.forumaski.com/meslek-tanitimlari/9573-aluminyum-dogramaci.html)

Narsinha 24.09.2012 19:44

ALÜMİNYUM DOĞRAMACI
 
TANIM

Teknik resim, kroki, numune veya iş talimatlarına göre alüminyum metallerden üretilmiş profil malzemeden kapı, pencere, panjur, balkon vb. yapmak üzere doğrama ve montaj işlemi yapan kimseye denir.

GÖREVLER

- Yapılacak işle ilgili (kapı, pencere, kasa vb.) ölçü alarak gerekli malzemenin listesini çıkarır,
- Alüminyum profilleri alınan ölçülere göre keser, deler, ayarlar, sızdırmazlık ve yalıtım elemanlarını yerleştirerek birleştirir,
- Hazırlanan konstrüksyonu kontrol eder, gerekirse nakliye için tekrar parçalara ayırarak taşıma ve yüklemeye hazır duruma getirir ve yerine monte eder.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

Zımpara taşı, freze makinesi, dekupaj makinesi, havalı pres ve bükme presleri, matkap, ölçme ve kontrol aletleri, sac makası, testere, hızar, diş açma aletleri, tornavida, profil malzemeleri, yapıştırıcı ve yalıtım malzemeleri, çeşitli aksesuarlar (kollar, takoz vb.), perçin takımları.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Alüminyum doğramacısı olmak isteyenlerin;
- El becerisi ve göz-el koordinasyonu gelişmiş,
- Tasarım ve çizim yeteneğine sahip
kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

- Alüminyum doğramacılar atölyelerde çalışırlar. İşin çoğunluğu kapalı ortamda bir kısmı da (ölçü alma, malzeme temini ve yerine monte) dışarıda yapılır.
- Çalışma ortamı gürültü ve biraz tozludur.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

- Alüminyum kullanım alanı oldukça geniş bir metaldir. Uçak sanayi, inşaat sektöründe, yapılarda cephe kaplamasında, kapı, pencere, dolap vb. yapımında oldukça yaygın olarak kullanılmakta, buna paralel olarak da bu alanlarda istihdam edilecek elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır.
- Genelde meslek elemanlarının çalışma alanları küçük ve orta ölçekli işletmelerdir.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi, yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde verilmektedir.


MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Çıraklık eğitimine başlayabilmek için;
- En az ilköğretim okulu mezunu olmak,
- Bünyesi ve sağlık durumu mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak,
- 14 yaşını doldurmuş ve 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir.
- Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri bulmak ve işvereni ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Alüminyum doğramacı mesleğinin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 2 yıldır.
Mesleki eğitim merkezlerinde 1 gün teorik, işletmede 5 gün uygulamalı eğitim görülür.
Eğitim boyunca Genel Bilgi Dersleri, Meslek Bilgi Dersleri, Teknik Resim ve Meslek Resmi Dersleri alınmakta olup; Genel Bilgi Dersleri her Çıraklık Merkezi programında ortak olarak alınmaktadır.
Teorik Eğitim konuları:
Teknik Resim Dersinde
Teknik resmin önemi, teknik resimde kullanılan araç ve gereçler. Çizgi yazı ve yazı alanları, geometrik çizimler, iz düşümler ve görünüş çıkarma, perspektif resimler,
Meslek Resmi Dersinde
Basit parçaların görünüşlerinin çizilmesi, malzeme listesinin hazırlanması ve maliyet hesaplanması, alüminyum profil malzemelerinin tanınması, ölçü alınması, alüminyum doğrama yapım resmi ve detay resimleri.
Meslek Bilgi Dersinde
Meslekle ilgili her türlü ölçü ve kontrol aletlerini kullanma, bakım ve kontrolü, kullanılan takım ve avadanlıklar, malzeme ve aksesuarlar, biten işin temizliği ve ambalajı, kesme, eğeleme, delme, birleştirme, diş açma, alüminyum sac levhalarının doğrultulması, çizilen kroki resme göre işin yapımı.
Çıraklık eğitimini tamamlayanlara, eğitim sonunda katıldıkları kalfalık sınavında başarılı olmaları durumunda “Kalfalık Belgesi” ve “Kalfa” unvanı verilir.

MESLEKTE İLERLEME

· Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Alüminyum doğramacı mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 2 yıldır.
· Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.
· BENZER MESLEKLER: Doğramacı, plastik doğramacı, soğuk demirci, metal perçinci, metal levha işlemeciliği, sac işleri.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

3308 sayılı yasa gereği, mesleki eğitim merkezlerinde eğitim gören öğrencilere, asgari ücretin %30'ndan az olmamak üzere işveren tarafından bir ücret ödenmektedir.
Eğitim gören adayların iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanmaktadır.
İşin durumuna göre ve çalışılan işyerinin büyüklük ve kapasitesine göre değişiklik göstermekle beraber asgari ücretin 2-3 katı arasında kazanç temin edilmektedir.


DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili Eğitim Kurumları,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi,
- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.

Kaynak: İskur


Saat: 20:22

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.