Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Mitoloji (https://www.forumaski.com/mitoloji/)
-   -   Horus Kimdir? Horus Hakkında Bilgiler (https://www.forumaski.com/mitoloji/180277-horus-kimdir-horus-hakkinda-bilgiler.html)

dip 25.04.2016 15:18

Horus Kimdir? Horus Hakkında Bilgiler
 
Horus Kimdir? Horus Hakkında Bilgiler Mısır Mitolojisi

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Horus gök tanrısıdır. İsis ile Osiris'in oğludur. Horus Mısır mitolojisinde şahin başlı tanrı Firavunların bazı tasvirlerinde onları İsis'in kucağında görülebilir.

Bu da firavunların dünya üzerindeki Horus olduğuna inanılmasındandır. Firavunlar kendilerini Horus'un yeryüzündeki cisimleşmiş halleri olarak gördükleri için Mısır'ın en önemli tanrılarından biridir.[2]

Mısır kralları kendilerini şahin-başlı tanrı Horus'la bağdaştırıyorlardı. Horus tanrıların en önemlisiydi; çünkü firavun onun dünya üzerindeki gölgesiydi; Krallar "Horus" adını kendi adlarına katarlardı. Aynı zamanda firavunların Ra'nın ardılı olmalarında dolayı Horus güneşle de ilintili duruma geliyordu.

İnsanlar için bu tanrı Osiris'in oğlu kimliğini kazanmıştı.

Tanrılar arası bu çelişkiyi çözmek adına verilen uğraşlar sonucu Mısır'ın farklı bölgelerinde en azından on beş farklı Horus inancı ortaya çıktı.

Bu değişik inançlar kendilerine özgü soy biçimlerine göre kabaca ikiye ayrılabilir: güneşil ve osiril. Eğer Horus İsis'in oğlu olarak biliniyorsa osiril; tersi durumda ise güneşil bir tanrıdır. Güneşil Horus'un; Atum'un Ra'nın ya da Geb ve Nut'un oğlu olduğu söylenir.[3]

Horus ismi Eski Mısır'da "Hor" olarak anılmaktaydı. "Horus" ise eski Yunancadaki karşılığıdır. Ezoterik öğretilerde "dünya rabbi"nin sembolüdür. Horus'un bilinen en yaygın sembollerinden biri "Ra'nın sol gözü" olarak ifade edilen göz şeklindeki amblemdir.

Dünyayı görüp gözeten ve "evrensel idare mekanizması"nın bir unsuru olan "Siriusyen kültür"ün dünyayı görüp gözeten ve kontrol eden keskin gözünün sembolüdür.

Horus mitolojik anlatımlarda genelde şahin ya da şahin başlı insan görünümünde sembolleştirilmiştir. Yolculuğu simgeleyen bir kayık içinde ve başının üstünde bir yıldız amblemi ile temsil edilen şekli en yaygın olanıdır.

Yolculuktan kasıt kozmik irtibat ya da bir başka deyişle kozmik tesirlerin dünyamıza gelişidir. kozmik tesirlerden kastedilenin ne olduğu; şahin başlı insan vücutlu Horus sembolünün üstündeki yıldız ambleminde gizlidir.[1]

Yirmi değişik şekil altında Horus Mısır Panteonun'un (tanrılar grubunun) en büyük tanrılarındandır.

O Louvre müzesinde görebileceğimiz firavunun önünde zarif kutsama jestini tekrarlayan atmaca başlı Horus'tur.

Piramit tekstlerinde Seth'i Horus'la karşı karşıya getiren korkunç savaş ilişkisi anlatılır.

Oradan Seth'in nasıl husyelerini (testis) kaybettiği ve Horus'un bir gözünden olduğunu öğreniyoruz. Bu kötülüğü kovalayan yakalayan ve peşini bırakmayan Horus özellikle ölüler tarafından saygı görmektedir.

Çünkü bu ışık yapılı Horus onların gözünü açmıştır. Böylece ölüler onun aracılığı ile görebileceklerdir.

Nil kıyılarında canlı iken yürüdükleri zamanki gibi adımlarını ebediyete o kadar kolaylıkla yöneltebileceklerdir.[1]

Horus'un çocukluğu yani "sabi Horus" Harpokrates olarak bilinir ve İsis tarafından emzirilen bir bebek biçiminde betimlenir. Belinden aşağısının gelişmediği söylenir.

Bunun nedeni annesi ona gebe kaldığında babasının ölü olması ya da erken doğmuş olması olabilir. Harpokrates oturup baş parmağını emen ve gençliğini yansıtır biçimde yana taranmış saçları olan bir çocuk olarak resmedilir.

Ayrıca krallık tacını ve yılanlı başlığını (Uraeus) giymiştir. Daha sonraları; Harpokrates doğan güneş imgesiyle bütünleşmiştir.[3]

Harsiesis; "İsis'in oğlu": Horus'a İsis'in büyüleri ile babası Osiris'in öldürülmesinden sonra gebe kalınmıştır.

Annesi tarafından Buto'ya yakın yüzen ada Chemmis'te büyütülmüştür.

O şeytânî amcası Set'in daimi düşmanıydı; fakat annesi onu korudu ve yaşattı. Harpokrates saçları yandan lüleli ve baş parmağını emerken de resmedilmiştir.

Mısır sanatında Harpokrates bir timsahın üzerinde ayakta duran bir elinde akrep diğerinde yılan tutan bir çocuk olarak da betimlenmiştir.

Harmakhis; "Ufuktaki Horus": Doğan güneş olarak kişileştirilmiştir ve dirilişin ve sonsuz hayatın sembolü Khepera ile simgelenmiştir. Giza platosundaki Büyük Sfenks Horus'un görünümlerinden biridir.

Haroeris; "Yetişkin Horus": Horus'un erken formlarında Yukarı (Güney) Mısır'ın lider tanrısıydı. Hathor'un oğlu ya da bazen de kocası olarak metinlerde geçer.

Aynı zamanda Osiris ve Seth'in erkek kardeşiydi. Set'in ülkesi Aşağı Mısır'ı yaklaşık M.Ö. 3000 yıllarında fethetmiş ve her iki krallığı birleştirmiştir.

Yetişkin Horus'un çok sayıda karısı ve çocuğu vardır.

Dört erkek evladı bir gruplandırılır. İsis'ten olma olduklarına inanılır.[2] Bunlar mumyalanma sonrası ölünün organlarının konduğu kanopik denen kavanozlara yerleştirilirler.

Her çocuk vücudun başka bir bölümünü korur.Bunların isimleri; Duamutef Imsety Hapi ve Qebehsenuef'tir.

Lotus çiçeğinden doğmuşlar ve yaratılış ile ilişkilendirilen güneş tanrılarıydılar. Nun'un suyunu Ra'nın emri ile yeniden getirmişlerdir.

Anubis onlara cenaze törenlerinde mumyalama "Ağız açma" Osiris'i ve tüm erkeklerin gömülmesi ödevlerini verdiğine inanılır.

Horus onları daha sonra dört ana yönün koruyucusu yaptı.

Maat'ın ölüleri yargılaması sırasında lotus çiçeğinin üzerinde Osiris'in önünde otururlar.

Diğer taraftan çok yaygın olarak ölünün iç organlarını koruyucusu olarak hatırlanırlar.[2]

Mumyalama "ağzın açılması" Osiris ve tüm insanların gömülmesi ile ilgili görevlerin Osiris tarafından onlara verildiğine inanılır. Horus onları daha sonra "dört esas nokta"nın korucuları yapmıştı.

Maat salon'unda Osiris'in yanındaki bir lotus çiçeğinin içerisinde otururlar. e var ki yaygın olarak ölülerin iç organlarının koruyucuları olarak hatırlanırlar.

Her oğul bir iç organı korur ve bir tanrıça tarafından da korunur.

Behdet Horus'u eski Horus'un Behdet'teki batı deltası'nda tapınılan bir biçimiydi. Ra'nın oğlu ve varisi olarak Behdet Horus'u daha re kimliğinin oturmadığı Helipolis düzeni ve inançları ile bütünleşmişti.

Bu tanrı Ra'nın dünya üzerindeki krallığı boyunca onu Seth'e karşı korumuştu. genellikle kanatlı bir güneş plağı ya da savaş sırasında firavunun üzerinde uçan bir şahin biçiminde betimlenir.

Çift taç giyen şahin başlı bir adam olarak resmediliyorsa elinde Seth'e karşı kullandığı şahin başlı silah bulunur.

Cennetin hükümdarı yeryüzünün kralı ve kutsal şahin olmak üzere teslis (üçlü) kavramı mısır dininin yerleşmiş yönüydü.

Horus'un evrensel olduğu ve ezelden beri var olduğu fikri birinci hanedânlığa kadar uzanır ki bu da piramit yazılarında belirtiliyor.[4] (Bu yönüyle Osiris ve üçlü birlik kültü mevcut Hıristiyanlığın dejenere olmasında önemli rol oynamıştır.)

Behdetli Horus yetişkin Horus'un bir başka formu olup Behdet'in batı deltasında tapınılırdı.[2]

Mısır mitolojisine göre Aşağı Mısır'ı temsil eden Horus Yukarı Mısır'ı temsil eden set ile barış içinde yaşar..

M.Ö. 2400 dolaylarında ise Mısır'da Osiris kültü yayılmaya başladığında Horus Osiris'in oğlu olarak görülmeye başlar.

Mısır tahtına göz koyan Seth ise Osiris'i öldürür ve artık Horus'un baş düşmanı olur. Efsaneye göre Horus Seth'i yenerek babasının öcünü alır ve Mısır tahtına geçer.

Bir savaş sırasında yaralanan sol gözünü ay tanrısı Toth iyileştirir.. Bu inanış mısır mitolojisine bir açıklık getirir ki Horus'un iyileşmiş gözü zamanla güçlü bir tılsım olarak kabul görür.. Bu yüzden Horus pek çok yerde şahin kafasıyla figürize edilir.

Osiris'in mumyasının cinsel organı hariç her parçası bulunur; ama hâlâ ölüdür. İsis de gerek maji gücüyle gerek üstün performansıyla kayıp parçayı yaratır ve Osiris de dirilip ölüler diyarına hükmeder ve Horus'un dünyaya gelir.

Harsiesis'e göre Horus "İsis'in oğlu Horus"tur. İsis kocası Osiris'in ölümünden sonar büyülü bir biçimde Horus'a gebe kalmıştı. Annesi Horus'u Buto yakınlarındaki Chemmis Adası'nda zalim amcası Seth'in sürekli tehlikesine karşın büyütmeyi başarmıştı.

Osiris'in Seth tarafından öldürülmesinden sonra İsis büyü gücüyle hamile kalır ve hüküm süren Seth'ten gizlice oğlunu büyütür.

Horus büyür set'in freskine dart atarak kendini geliştirir. sonunda karşısına dikilir ve büyük savaş sonuncunda onu yener. gözünde savaşın izi kalır. babasına yapılana ithâfen o da küçük set'i uçurur ve set de kısırlıkla lanetlenir.

üstüne sürgün edilir ama geri döneceğini söyler. Horus da rövanş için bekleyeceğini söyler.

S. Mayassis şöyle yazmaktadır; "İsis Osiris'i Horus biçiminde dirilttikten sonra onu gökyüzüne tanrıların karşısına yeni şekillere doğru çıkardı. eski mısırlılar içinden çıktığı eski bir şekilden evrim sonucu oluşan her şekle çocuk diyorlardı.

genç bir adam kendi kendinin çocuğu çocukluğunun oğul' u yetişkin genç adamın oğlu ihtiyarda yetişkininkidir. Horus Osiris'in yeni bir yaşam biçimidir.

Horus Nedir - Horus Hakkında - Mısır Mitolojisi Hakkında - Mitoloji'de Horus - Mısır Mitolojisi


[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]


Horus (Haru, Hor), Eski Mısır mitolojisinde gök tanrısıdır. İsis ile Osiris'in oğludur. Horus, şahin başlı tasvir edilir, bazı tasvirlerde firavunlar İsis'in kucağında sembolize edilmiştir.

Bunun sebebi firavunların dünya üzerindeki Horus olduğuna inanılmasındandır. Firavunlar kendilerini Horus'un yeryüzündeki cisimleşmiş halleri olarak gördükleri için Horus, Antik Mısır'ın en önemli tanrılarından biridir.

Firavunlar, Horus'un ismini kendi isimlerinden biri olarak alırlardı. Aynı zamanda Firavunlar Ra'nın takipçisiydiler, bu yüzden Horus aynı zamanda güneş ile de ilişkilendirilirdi. Güneş tanrısı olarak gösterilmesi yanında Osiris'in oğluydu.

Mısır'ın farklı bölgelerinde farklı Horus varyasyonları konusundaki ihtilafı çözmek için en az onbeş farklı Horus formu kullanılmıştır. Bu formlar ait oldukları soy ağacına bağlı olarak güneş ve Osiris tipi olmak üzere iki kategoriye ayrılabilir.

Eğer İsis'in oğlu olduğu söyleniyorsa, Osiris tipi; yoksa güneş tipi kabul edilmektedir. Güneş tipi Horus, Atum, Ra, Geb ya da Nut çeşitli tanrıların oğlu olarak adlandırılırdı.

Harsiesis (İsis'in oğlu), Horus'a, Isis'in büyüleri ile babası Osiris'in öldürülmesinden sonra gebe kalınmıştır. Annesi tarafından Buto'ya yakın yüzen ada Chemmis'te büyütülmüştür. O, şeytanî amcası Set'in daimi düşmanıydı, fakat annesi onu korudu ve yaşattı.

Çocukluğu, Harpokrates olarak bilinir, bu kelime bebek Horus anlamına gelir ve İsis tarafından emzirilen bir bebek olarak betimlenir. Daha sonraki zamanlarda yenidoğan güneş ile ilişkilendirilmiştir.

Harpokrates, saçları yandan lüleli ve baş parmağını emerken de resmedilmiştir. Mısır sanatında, Harpokrates bir timsahın üzerinde ayakta duran, bir elinde akrep, diğerinde yılan tutan bir çocuk olarak da betimlenmiştir.

Harmakhis (Ufuktaki Horus), "doğan güneş" olarak kişileştirilmiştir ve dirilişin ve sonsuz hayatın sembolü Khepera ile simgelenmiştir. Giza platosundaki Büyük Sfenks, Horus'un görünümlerinden biridir.

Haroeris (Yetişkin Horus), Horus'un erken formlarında Yukarı (Güney) Mısır'ın lider tanrısıydı. Hathor'un oğlu ya da bazende kocası olarak metinlerde geçer. Aynı zamanda Osiris ve Set'in erkek kardeşiydi. Set'in ülkesi Aşağı Mısır'ı yaklaşık İ.Ö. 3000 yıllarında feth etmiş ve her iki krallığı birleştirmiştir.

Yetişkin Horus'un çok sayıda karısı ve çocuğu vardır. Dört erkek evladı bir gruplandırılır, İsis'ten olma olduklarına inanılır.

Bunların isimleri; Duamutef, Imsety, Hapi ve Qebehsenuef'tir. Lotus çiçeğinden doğmuşlar ve yaratılış ile ilişkilendirilen güneş tanrılarıydılar.

Nun'ın suyunu, Ra'nın emri ile yeniden getirmişlerdir. Anubis, onlara cenaze törenlerinde mumyalama, 'Ağız açma', Osiris'i ve tüm erkeklerin gömülmesi ödevlerini verdiğine inanılır.

Horus onları daha sonra dört ana yönün koruyucusu yaptı.

Ma'at'ın ölüleri yargılaması sırasında lotus çiçeğinin üzerinde Osiris'in önünde otururlar. Diğer taraftan, çok yaygın olarak ölünün iç organlarını koruyucusu olarak hatırlanırlar.

Behdetli Horus, yetişkin Horus'un bir başka formu olup, Behdet'in batı deltasında tapınılırdı.


Sembolizmde Horus

“Horus” adı, bu ilahın Grekçe’deki adıdır, Mısır dilindeki asıl adı “Hor”dur. Eski Mısır eserlerinde Horus, sık sık bir gözle, şahin kafasıyla veya atmaca kanatlı bir yıldız diskiyle tasvir edilir. Çocuk başıyla ya da genç bir insan başıyla temsil edildiğinde parmağı kelam organı olan ağzında ya da ağzını işaret eder tarzda tasvir edilir.

* Horus sembolizmde genellikle, İlâhî Yasalar’ın insanda vicdan tarzında belirmesini simgeler.

Şahin kafalı Horus’un yırtıcı kuşların keskin bakışıyla tasvir edilmesi, kişinin hiçbir hareketini gözünden kaçırmayan bir ilah oluşunu, yani vicdanın gözünden hiçbir şeyin kaçmayacağını simgeler.

Bir başka deyişle bu, insanın iç dünyasındaki her niyetini ve sosyal yaşamındaki her hareketini gözden kaçırmayan merhametsiz yargıcın keskin bakışını simgeler. Bu, yasaların kıl kadar şaşmadan uygulanmasını gözeten, kişiden özellikle öte-âlemde hesap soran vicdanın ifade edilişidir.

Günde yirmidört saat uyanık ve gözleri hep açık olmalıdır; çünkü hem yasaların kıl kadar şaşmadan uygulanmasını sağlamakta, hem de ilah Seth (‘nefsaniyet’i ve kötülüğü simgeleyen ilah) ile mücadele etmektedir. Bu yüzden Güneş ve Ay, Horus’un gözleri olarak ifade edilir.

Çünkü Güneş ve Ay’ın her ikisi nöbetleşe, gece ve gündüz insanın üzerinden eksik olmaz, Horus’un 24 saat açık kalan gözleri gibi. Horus’tan “Sirius içindeki Horus” olarak söz eden kimi Mısır metinlerinde ise, Horus’un Dünya insanlarına Sirius’tan gelen bir ‘tesir’ olduğu ve kaynağının göksel Osiris olduğu belirtilir..

* Parmağını ağzına götürmüş Horus ise misterler konusundaki sessizlik ilkesini simgeler.

Kaynakça

* Mısır'da Ölüm Sonrası Fikri, Ege Meta Yayınları

* Dictionnaire des Symboles, Jean Chevalier ve Alain Gheerbrant

* Psi dergisi,Cilt-1,Sayı-3

Mithrandir 01.05.2016 12:23

Cevap: Horus Kimdir? Horus Hakkında Bilgiler
 
aboooovv illuminati :O


Saat: 04:09

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.