Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Motorlu Taşıt Araçları (https://www.forumaski.com/motorlu-tasit-araclari/)
-   -   Lastik Zinciri Nasıl Takılır? (https://www.forumaski.com/motorlu-tasit-araclari/156580-lastik-zinciri-nasil-takilir.html)

DeRDeST 06.06.2015 12:48

Lastik Zinciri Nasıl Takılır?
 
Lastik Zinciri Nasıl Takılır?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Güvenli bir sürüş için aracımızın yola iyi tutunması gerekir. Sağlam ve yıpranmamış lastikler normal yol koşullarında bu tutnmayı sağlarlar. Ancak karlı yollarda aracımızın yola iyi tutunması ve dolayısıyla güvenli bir sürüş için zincir takılması gerekmektedir. Peki nelere dikkat etmeliyiz?

Öncelikle aracımızda kullanacağımız zincirlerin pratik bir şekilde takılabilen zincirlerden olmasına dikkat etmeliyiz. Bu yüzden Takmatik denilen zincirleri kullanmamız işimizi kolaylaştıracaktır. Paralel dizili zincirler yerine baklava dilimi şeklinde dizilmiş zincirleri (X desenli) seçmemiz daha doğru bir tercihtir. Çünkü bu tarz zincirler yeri daha iyi kavrayarak sürüş güvenliğini artırıyor. Her zincir markasının zincir ebatlarıyla ilgili farklı bir numaralandırması vardır. Bu nedenle zincir seçiminde zincir kutusunda belirtilen lastik ebatına bakarak aracımızın lastik ebatlarıyla uyuşanı kullanmamız gerekmektedir. yüksek hızda zincirin kopma riski olduğundan 50 km hızı geçmemeye dikkat etmeli, ani frenden, metalin sürtünmesiyle tehlike oluşturacağından kaçınmalı ve virajlara hızlı girmek zinciri bir noktaya toplamak suretiyle kopararak tehlike arz edeceğinden virajlara yavaş girmeliyiz. Aracımız ABS'liyse dört lastiğe de zincir takmamız önemlidir. Çünkü ABS bir tekerleğin kaydığını belirlerse fren anında yeterli performansı gösteremez.

Zincirimizi takarken lastiğimizin arkasına zincirimizi yere doğru yatırıyoruz. Zincirde bulunan esnek çelik halatın kırmızı bölümünü jant hizasında kilitliyoruz. Sarı renkte olan halatın ucucnu fosforlu sarı olan kilide takıyoruz. Çelik halatı geri iterek zinciri lastiğimize oturturuyoruz. Yeşil renkteki gergi zincirini, fosforlu yeşil U kilitlemeye geçirerek kilitliyoruz.Yeşil gergi zincirini fosforlu yeşil olan yuvadan geçirerek ucunda bulunan lastik kancayı zincire takıyoruz. Tüm lastikler için aynısını uyguladıktan sonra 100 metre ilerleyip zincirleri tekrar geriyoruz. Lastiklerimiz artık zincirli olduğu için sürüşümüz daha güvenli olacaktır.

Karlı ve/veya buzlu yoldan çıkmışsak ve uzun süre bu yoldan gideceksek, aracımızın balans ayarını bozmamak ve lastiklerimize hasar vermemek için mutlaka zincirleri çıkarmamız gerekir. Zincir kullanmamızı gerektirmeyecek hava koşullarında mutlaka rot balans ayarlarını gözden geçirtmemiz gereklidir. Ayrıca zincirimizin ömrünü uzatabilmek için her kullanımdan sonra zincirleri çıkarıp su ile duruladıktan sonra güzelce kurulayıp kaldırmak önemlidir.


Saat: 16:45

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.