Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Motorlu Taşıt Araçları (https://www.forumaski.com/motorlu-tasit-araclari/)
-   -   Xenon Far Nedir? (https://www.forumaski.com/motorlu-tasit-araclari/156747-xenon-far-nedir.html)

DeRDeST 07.06.2015 13:29

Xenon Far Nedir?
 
Xenon Far Nedir?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Xenon elementi 1898 keşfedilen bir gazdır. Bulunmasından 40 yıl kadar sonra aydınlatma kullanılmaya başlanan Xenon gazı 1990’lı yıllarda ise araçların farlarında kullanılmaya başlanan bir teknolojidir.

XENON FAR NASIL ÇALIŞIR?

Xenon farların içerisinde bulunan ampuller yoğun olarak xenon gazı ile doludur. Quartz bir ampul içindeki bu gaz ve iki elektrot arasında oluşan ark ve çakma sureti ile aydınlanma meydana gelir. Ampulün önünde ise ışığı kesecek şekilde konumlandırılmış bir yarım ay bulunur. Uzun farlarda yarım ay tamamen ampul önünden çekilirken, kısa farlarda yarım ay şeklindeki metal ampulün önüne iner.

XENON FARDA SİLECEK ZORUNLULUĞU

Xenon far kullanılan araçlar için birçok ülkede far yıkama sistemi zorunluluğu vardır. Bunun başlıca nedeni kirlenmiş far camlarının aydınlatmayı engellemesidir. Kit halinde satılan xenon farlarda silecek bulunurken, sonradan xenon fara dönüştürülen araç farları için bu aparat ayrıca satılabilmektedir.

XENON FARIN SÜRÜCÜYE SAĞLADIĞI ARTILAR

Xenon farların en büyük artısı, normal farlara nazaran gün ışığına daha yakın bir ışıma sağlamasıdır. Bu aracı kullanan sürücü için daha rahat bir görüş açısı anlamına gelmektedir. Sokak aydınlatmasının bulunmadığı yollarda xenon fara sahip bir araçla seyretmek, normal farlı bir araçla seyretmekten çok daha kolaydır. Xenon farların normal farlara nazaran %300 daha fazla aydınlanma sağladığı deneylerle kanıtlanmıştır.

XENON FARIN SÜRÜCÜYE SAĞLADIĞI EKSİLER

Xenon farların bulunduğu araç sürücüleri için xenon farın herhangi bir dezavantajı yoktur. Ancak xenon farlı bir araçla ters istikametlere giden bir araç sürücüsüyseniz bu gözleriniz kıska zamanlı kamaşmasına neden olabilir. Xenon farın yaydığı ışığın fazla oluşu genellikle ters yönde gelen araçlar için bir şikayet konusu olmuştur.

XENON FAR ÖMRÜ NE KADAR?

Gaz halindeki xenon elementi vasıtasıyla hayat bulan xenon farların ömrü genellikle araç ömrü ile aynı olarak ifade edilir. Tahmini olarak 5000 defa kullanıma müsaade eden xenon farlar bu süre ile normal farlara da ciddi bir fark atmış durumdadır. Xenon farlar dış etmenlere (kaza, çarpma, darbe) maruz kalmadıkça uzun yıllar kullanılabilmektedir.


Saat: 06:23

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.