Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Psikoloji (https://www.forumaski.com/psikoloji/)
-   -   Sosyopati ve Sosyopati-Psikopati Karşılaştırması (https://www.forumaski.com/psikoloji/102907-sosyopati-ve-sosyopati-psikopati-karsilastirmasi.html)

Sezqin-X- 11.04.2014 20:15

Sosyopati ve Sosyopati-Psikopati Karşılaştırması
 
Sosyopati ve Sosyopati-Psikopati Karşılaştırması

En önemli ortak özellikleri vicdan merhamet ve pişmanlık duygularından yoksunluk olan sosyopatlara geçtiğimiz yüzyılın ortalarına kadar psikopat denirdi. BU kişilik bozukluğuna sahip olanla diğer insanları önemsemez başkalarına bağlanamaz asla empati kurmazlar. İnsana ait olan duyguların bir çoğundan arınmışlardır; ancak duyguları başarılı biçimde taklit ederler. Her duyguya dair mimiği gerektiği yerde sergilemeyi becerirler. Taklitleri o denli gerçekçidir ki çoğu sosyopat ömür boyu deşifre olmadan yaşayabilir.


Seri katillerin çoğu sosyopat olmakla birlikte sosyopatların hepsi seri katil değildir. Başarılı kamuflajları sebebiyle ancak çok yakınındakiler bu kişilerde yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu sezinleyebilir mamafih üzerine düşmedikçe adını koymayı beceremezler.

Sosyopatlar; ailelerine iş ortamını paylaştığı insanlara ve kendileri ile arkadaş olma gafletinde bulunmuş kimselere zarar verirler. Akıllarına koyduklarını elde etmek için her tür hileye başvurabilirler. Vicdanları olmadığı yaptıkları işlerden sorumluluk duymadıkları için oluşan hasar onları ilgilendirmez: yollarına devam ederler.

Bu kişilik bozukluğunun kısmen genetik kaynaklı olduğu düşünülsede herkeste görülebilir. Ergenlik çağının bitiminde başlar ömür boyu sürer tedavisi yoktur. Çevrenizde sosyopat varsa onlardan zarar görmeden kurtulmanın tek yolu kısa sürede teşhis edip öfkesini üzerinize yöneltmesine fırsat vermeden hayatımızdan çıkarıp atmaktır.

Sosyopatlar diğer insanlara karşı normal diye adlandırabileceğimiz sevgi hissinden mahrumdurlar başkalarına bağlanamadıkları gibi aşık da olmazlar.


Bir kişinin sosyopat olduğumu anlamak için ne yapmalıyız?

Aşağıdaki soruları şüpheliye dair gözlemleriniz doğrultusunda yanıtlayın.

1 - Başınıza önemli bir şey geldiğinde ve bunu şüpheli ile paylaştığınızda verdiği tepkiler sorunlarınızın onun için önemsiz olduğunu mu düşündürtüyor?
2 - Sizi kullandığı hissine sıklıkla kapılıyor musunuz?
3 - Çok yalanını yakaladınız mı?
4 - İnat olsun diye zıt fikirler ortaya sürme ve son sözü söyleme eğilimi fazla mı?
5 - Sizi kullanıyor mu? Yani maddi ya da manevi; sürekli sizden alıp geriye bir şey vermiyor mu?
6 - Mütemadiyen haksızlığa uğradığını başkalarının onu anlamadığını anlatarak ona acımanızı ya da ona hak vermenizi mi bekliyor?
7 - Size sıklıkla suçluluk duygusu hissettirmeye çalışır mu?
8 - Sizin iyi huylu biri oluşunuzdan istifade ediyor mu?
9 - Kolayca sıkılıp sürekli ilgi bekler mi?
10 - Kompliman yerine geçecek abartılı sözleri aşırı kullanır mı?
11 - Sizi endişelenmeye yöneltecek sözler söylüyor mu? (Bunu alenen mi yapıyor yoksa sinsice mi?)
12 - Ona borçlu olduğunuz hissini uyandıracak biçimde davranır mu?
13 - Başkalarına alenen zararı dokunduğu durumlarda bile sorumluluğu üstlenmez değil mi?
14 - Hatalı davrandığı zamanlarda bile kendisi dışındaki herkesi suçlama alışkanlığı var mı?

Yukarıdaki soruların hepsine "evet" yanıtı verdiyseniz karşınızdaki kişi büyük bir ihtimalle sosyopattır. Eğer öyle olmasa bile insanları kullanmasını bilen ve karşılığında onlara bir şey verme kapasitesi bulunmayan biri ile karşı karşıyasınız demektir. Unutmayın ki sosyopatlar hatalarından ders almazlar dahası hatalı olduklarını kabul ettirmeniz asla mümkün değildir. Geçici bir süre için pişmanlık rolü oynayabilirler yine de sonunda kendi bildiklerini okumaya devam ederler.

Sosyopatı fark ettiğinizde hayatınızın dışına çıkartın bir daha görüşmeyin; unutmayın bu ilişkiden sadece siz zararlı çıkar ve siz üzülürsünüz; sosyopat zarar görmez üzülmez duyguları gerçek değildir rolden ibarettir.

Sosyopati ve psikopati arasındaki benzerlikler

İlk olarak sosyopat ve psikopatların ortak özelliklerine göz atmak gerekir. Sosyopatlar ve psikopatlar da hissizdir. Bu bireylerin gösterecekleri ilk özelliklerden birisi yaklaşık olarak 15 yaşına geldiklerinde hayvanlara zarar vermeleridir. Bu özellikler zaman içerisinde daha da kötüleşir ve bu kişiler insanlara da zarar vermeye başlarlar. Hem sosyopatlar hem de psikopatlar ciddi davranışsal sorunlar yaşarlar. Sosyopatlar ve psikopatlar duygusal ve davranışsal farklılıkları nedeniyle diğer kişilerden kabul görmez.
Sosyopatlar ve psikopatlar suçluluk utanç ve üzüntü hissetmezler. Bu kişilerde adeta vicdan yoktur. Bu kişiler aynı zamanda oldukça bencil olabilirler. Bu kişiler sadece kendilerini düşünürler. Hukuk kurallar ahlak ve etik bu kişiler için engel oluşturmaz. Bu nedenle bu kişiler kendi yaşamlarını ve çevrelerindeki kişilerin yaşamlarını tehliaaae atarlar.

Sosyopati ve psikopati arasındaki farklılıklar

Sosyopatların toplum içerisinde yaşamaları daha zordur ve bu kişiler diğer insanlara karşı daha düşüncesiz davranırlar. Bu kişiler hareketlerini planlayamazlar. Psikopatlar oldukça organize kişilerdir. Bu kişiler kendi durumlarını daha kolay kapatabilirler. Bu kişiler kendilerini yardımsever ve arkadaş canlısı kişiler olarak gösterebilirler. Psikopat kişiler çevredekiler için gerçek duygular beslemezler.


Saat: 07:23

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.