Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Psikoloji (https://www.forumaski.com/psikoloji/)
-   -   Affetmek Mümkün Mü? (https://www.forumaski.com/psikoloji/116117-affetmek-mumkun-mu.html)

AdoniS 21.06.2014 18:38

Affetmek Mümkün Mü?
 
Affetmek Mümkün Mü?

Her dünyalı gibi siz de çevrenizdeki biri tarafından beklemediğiniz bir durum yaşadınız. Hayal kırıklığına uğradınız. İncitildiniz, kırıldınız veya aldatıldınız. Hiç hak etmediğinizi düşündüğünüz bu zor duyguyla baş etmeye çalıştınız. Ve onu asla affetmek istemiyorsunuz. Affetmek sizin için onun yanına kalması demek, rahat nefes alması demek. Tabi ki karşınızdakini affetmek mutlaka sizin vermeniz gereken bir karar olacak. Ancak son araştırmalar affetme ile ilgili bize daha olumlu ve yeni bir yön gösteriyor.

Yapılan araştırmalar öfke, kırgınlık ve dargınlığın yerine affedebilmenin fiziksel sağlık için bazı yararları olduğunu gösteriyor. Affetmenin stres hormonlarını azalttığını, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, kan basıncını düşürdüğünü, mide-bağırsakla ilgili sıkıntıları ve vücut ağrılarını azalttığını gösteriyor. Bu yararlarına rağmen affetmenin o kadar da kolay olmadığını biliyoruz. Öncelikle affedebilmek için aşağıdaki dört ana unsuru yerine getirmek gerekiyor.

1. Duyguları İfade Etmek
Size karşı yapılan şey her ne olursa olsun öncelikle size bu durumun ne hissettirdiğini çok iyi bir şekilde ifade etmeniz gerekiyor. Bu yaşanan şey size öfke, hayal kırıklığı, üzüntü hissettiriyor olabilir. Bunu olabildiğince dışa vurmaya ve ifade etmeye çalışın. Mümkünse duygularınızı bunu size yapan kişiye ifade edebilmeniz çok iyi olur. Eğer böyle bir imkanınız yoksa bu hislerinizi yakın bir arkadaşınızla paylaşabilir, içinizi döktüğünüz bir mektup yazabilir veya bağıra çağıra ağlayabilirsiniz. Hisler böyle yapınca geçti mi? Muhtemelen geçmedi. Bu adıma devam ederken diğer adımları da yerine getirin.

2. Nedeni Anlamak
Beynimiz tatmin olana kadar bu durum için bir takım açıklamalar bulmaya çalışır. Bu gerekçeler bize yetmese de bu olayın neden olduğuna dair açıklamalara yoğun olarak ihtiyaç duyarız. Bazı durumlarda bunun başınıza tesadüfen gelmiş olabileceğini düşünmek yararlı olabilir.

3. Güven Tazelemek
Affedecek kişinin bu olayın tekrar etmeyeceğine dair hatırı sayılır düzeyde bir güven duyması gerekir. Bunu size yapan kişiden başarılı bir özür girişimi gelse de, gelecekte olası bir durumu düşünür ve kendinizi savunma da hissedebilirsiniz. Affetmeyi sağladığınızda güveniniz %100 olmasa da sizi tatmin edecek miktarda olmalıdır.

Bu üç adımla yaşadığınız olayı işlemiş olacaksınız. Nasıl hissediyorum, Ne olduğunu nasıl anladım ve bunun tekrarlamayacağını nasıl biliyorum adımları.

4. Affetmek ve İlişkiye Tekrar Başlamak
Zorlu karar verme adımı. Bu adımla artık kin tutmayacağınıza dair de bir söz vermiş oluyorsunuz. Örneğin bu bir evlilik ilişkisi ise bir daha geçmişte olan bu olay için eşinizi suçlamayacak, tartıştığınızda bu konuyu gündeme getirmeyeceksiniz. Affetme adımı ile sizin mağdur ama karşıdakine göre (haklı ve haksızlığa uğramış olduğunuz için) daha güçlü olan konumunuz da tekrar eşitlenmiş olacak. Şüphesiz rahatlamış bir şekilde bu adımı gerçekleştirmek size ve sağlığınıza çok iyi gelecek. Ancak bu adımı gerçekleştirmek önceki 1. 2. ve 3. adımları gerçekleştirmeden mümkün olamıyor. Bunu gerçekleştirebildiğinizde ise öç alma, kin tutma, küsme, gibi duygular yerini tekrar ilişkiye geçme, bağlantı kurma, keyif, neşe gibi olumlu duygulara bırakıyor. Bu duygulardan hangilerinin sağlığımıza daha iyi geleceğini kestirmek çok zor değil.

Özge Altan Aytun


Saat: 23:40

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.