Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Sağlıklı Beslenme (https://www.forumaski.com/saglikli-beslenme/)
-   -   Tam Buğday Ekmeği Nedir - İçinde Neler Var (https://www.forumaski.com/saglikli-beslenme/159184-tam-bugday-ekmegi-nedir-icinde-neler-var.html)

Perii 07.07.2015 03:59

Tam Buğday Ekmeği Nedir - İçinde Neler Var
 
Tam Buğday Ekmeği Nedir - İçinde Neler Var

Tam Buğday Ekmeği, Tam Buğday Ekmeği Nedir, Tam Buğday Ekmeği İçinde Neler Var, Tam Buğday Ekmeği Hakkında, Tam Buğday Ekmeğinin Beyaz Ekmekden Farkı, Tam Buğday Ekmeğinin Beyaz Ekmekden Farkı Nedir

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Tam buğday ekmeği, buğdayın bütün olarak öğütülmesiyle oluşan undan yapılır. Bir buğday taneciği üç kısımdan oluşur.
Kepek: Buğdayın dış kısmı yani kabuğudur. Buğdayın ağırlık olarak %15’ini oluşturur. Özellikle lif bakımından zengindir.
Endosperm: Buğdayın %82.5’luk kısmını oluşturur. Klasik beyaz un tamamen endospermden yapılır. Karbonhidratlar (özellikle nişasta) bakımından zengindir.
Rüşeym: Buğdayın çekirdek kısmıdır ve ağırlık olarak %2.5’unu rüşeym oluşturur. B1, B6 ve B9 (folik asit) vitaminleri ve lif bakımından zengindir. Rüşeymde birçok aminoasit, vitamin, mineral, omega 3 ve omega 9 yağ asitleri bulunur.


Tam Buğday Ekmeğinin Beyaz Ekmekten Farkı Nedir?


Sofralarımıza 1940’lı yıllardan itibaren yerleşmiş olan klasik beyaz ekmek buğdayın sadece endosperm kısmından üretilir. Bu da kepek ve rüşeymde bulunan birçok besin öğesinin kaybolması anlamına gelir. Tam buğday ununa göre raf ömrü daha uzun olan beyaz un, ayrıca damak tadına daha fazla hitap etmesi sebebiyle şimdiye kadar tercih sebebi olmuştur. Ama karbonhidrat deposu olması ve neredeyse hiç lif bulundurmaması nedeniyle kan şekerinin hızlı yükselmesine, insülin direncinin artmasına ve fazla şekerin vücutta yağa dönüşmesine sebep olur.
Tam buğday unundan yapılan ekmek ise içeriğindeki yüksek lif oranı sayesinde sindirimi yavaşlatarak vücuda uzun süreli enerji üretimi sağlar ve kan şekerindeki dalgalanmalara karşı korumuş olur. Ayrıca vitamin, mineral ve diğer besin öğeleri açısından beyaz ekmeğe göre çok daha zengindir.


Saat: 15:15

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.