Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Sağlıklı Beslenme (https://www.forumaski.com/saglikli-beslenme/)
-   -   D vitamini nedir ? (https://www.forumaski.com/saglikli-beslenme/59301-d-vitamini-nedir.html)

Narsinha 03.10.2013 22:44

D vitamini nedir ?
 
D vitamini nedir ?

D Vitamini, besinler ve güneş tarafından karşılanabilir.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

D vitamini, yağda eriyen ve kalsiyum, fosforun sindirim yollarında kullanımı ve emilimi ile özellikle çocuklarda büyüme için gerekli vitamindir.
D Vitamini, ince barsaklardan kalsiyumun emilmesini ve kemik yapımında kullanılmasını kontrol eder. Yetersizliğinde kemik mineralizasyonu bozulur ve büyüme çağındaki çocuklarda raşitizm (rikets), yetişkinlerde osteomalasia (kemiğin yumuşaması), ileriki yaşlarda osteoporoz oluşur. Bu durum kemik ağrıları ve deformitesine neden olur.
Daha çok iki şekilde bulunur. Bunlardan aktif ergosterol, kalsiferol ve D2 vitamini gibi adlarla da bilinen ergokalsiferol ışınlanmış mayalarda bulunur. Aktif 7-dehidrokolesterol ve D3 vitamini gibi adlarla da anılan kolesalsiferol ise insan derisinde güneş ışığı ile temas sonucu meydana gelir ve daha çok balık yağında ve yumurta sarısında bulunur. Isıya karşı sabit ve pişirilmeye dayanıklıdır. Yüksek miktarlarda alınması toksik reaksiyonlara (zehirlenme) neden olabilir

Narsinha 03.10.2013 22:47

Cevap: D vitamini nedir ?
 
D vitamini eksikliği hangi hastalıklara yol açıyor

D vitamini eksikliği sadece kemiklerinizi değil, bağışıklık sisteminizi de etkiliyor!

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

D vitamini sentezi için güneş ışığına ihtiyaç var. Bu nedenle özellikle kapalı ortamlarda çalışanların D vitamini eksikliğini saptayan testi yaptırmayı ihmal etmemeleri gerekiyor!
Ülkemizde D vitamini eksikliği yaygın bir sorun. Bunun nedeni ise gıdalarla aldığımız miktarın yetersiz kalması. Güneşten gelen UV ışınları cildimizdeki D vitamini sentezi için gerekli. Bu yüzden kapalı ortamlarda daha fazla zaman geçiren kişilerde D vitamini eksikliğine daha sık rastlanıyor. Acıbadem Ankara Hastanesi Klinik Biyokimya Uzmanı Dr. Janserey Batu, özellikle kapalı ortamda çalışanlar için D vitamini eksikliğinde olabilecekleri anlattı.
D vitamini bağırsakta kalsiyum emilimini, böbrekte kalsiyum ve fosforun geri emilimini arttırıyor.
D vitamininin net etkisi; kan kalsiyum düzeyini belirli bir seviyede tutmak. Yeterince kalsiyum tüketenlerde kalsiyumun kemikte depolanmasını, böylelikle mineralizasyonu sağlıyor.
D vitamini kemik büyümesi, kemik yapısının korunması, kan pıhtılaşması, kardiyovasküler sistem ve bağışıklık sistemi üzerinde de etkili oluyor.
Günlük ihtiyaç yaklaşık 400- 600 IU civarındadır. 65 yaş ve üstü yetişkinlerin günlük ortalama 800 IU D vitamini almaları gerekiyor. Hamilelikte ihtiyaç daha da artıyor.
D vitamini desteğinin yanında yeterli kalsiyum alımının sağlanması önemli. Yeterince kalsiyum alınmazsa D vitamini, kemikten kana kalsiyum geçişine neden oluyor. D vitamini düzeyi 25 ng/mL'nin altına inince eksiklik başlıyor.
D vitamini eksikliğine kapalı ortamlarda çalışanlarda, çölyak hastaları gibi bağırsak emilim bozukluğu olanlarda, ilerlemiş karaciğer hastalığında, bazı ilaçları sürekli kullananlarda daha sık olarak rastlanıyor.
Cilt kanseri riski nedeniyle özellikle beyaz tenlilerin güneş ışınlarıyla temastan kaçınması D vitamini eksikliği riskini beraberinde getiriyor. Cilt kanserinden korunmak için kullanılan güneş koruyucular da D vitamini sentezi açısından güneşten faydalanmamıza engel oluyor.
D vitamini eksikliğinde kemik mineral yoğunluğunda azalma meydana gelir, bunun sonucunda da halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz oluşur.
Ciddi düzeyde eksiklik varsa çocuklarda rickets, yetişkinlerde ise osteomalazi olarak bilinen hastalıklar ortaya çıkabilir.
D vitamini eksikliğinde enfeksiyonlara direnç azalıyor, kaslarda güçsüzlük, halsizlik, gece krampları meydana gelebiliyor. Ayrıca D vitamini eksikliğinin depresyonla, kanserle ilişkisi olduğunu gösteren çalışmalar da mevcut.

Bol bol yağlı balık yiyin!

• D vitamini güneşten gelen UV ışınlarıyla cildimizde sentezleniyor. Ayrıca bazı gıdalardan da bir miktar D vitamini alıyoruz. D vitamini en fazla somon, uskumru ve lüfer gibi yağlı balıklarda bulunuyor. 100 gr. somonda yaklaşık olarak 400 IU D vitamini mevcut. Ancak balıklardaki D vitamini miktarı tür içinde bile değişkenlik gösteriyor. Örneğin çiftlik somonu deniz somonunun dörtte biri kadar D vitamini içeriyor.
• Karaciğer, yumurta, tereyağı, süt ve peynirde daha düşük miktarlarda D vitamini mevcut.

Narsinha 03.10.2013 22:52

Cevap: D vitamini nedir ?
 
Tüberküloza D vitamini

D vitaminin faydaları arasında tüberküloza olumlu etkileri de var

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

D vitamininin ölümcül tüberküloz hastalığında vücudun direncini arttırarak enfeksiyonlarla savaşılmasına yardım ettiği bildirildi. Enfeksiyon hastalıklarında antibiyotik ve vitamin kullanımı hastaları daha hızlı iyileştiriyor. İltihabı kuruttuğu bilinen D vitamininin önemli olduğunu söyleyen doktorlar bu konudaki çalışmalarını sürdürüyor.


Saat: 14:55

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.