Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Sağlıklı Beslenme (https://www.forumaski.com/saglikli-beslenme/)
-   -   Nasıl sağlıklı kilo verilir? (https://www.forumaski.com/saglikli-beslenme/8699-nasil-saglikli-kilo-verilir.html)

ira 17.09.2012 12:59

Nasıl sağlıklı kilo verilir?
 
Sıra dışı gerçekler sıradan başlangıçları haketmez. Nisan ayının gelmesiyle birlikte yeni bir aya, yeni bir mevsime başlarken kendinize özen göstermelisiniz. Bir kış boyu yakındığınız ama bir türlü diyete başlamaya cesaret edemediğiniz veya cesaretlenip cesaretinizin sadece bir gün bize yettiği ve kilo veremeden hüsrana uğradığınız o günler geçti. Artık kilolarınızı da çok kolay gizleyebilen kalın kıyafetler kalkıyor. Baharın gelmesini fırsat bilip yakınlarınıza, arkadaşlarınıza ve herkesten önce kendinize sürpriz yapmanın zamanı gelmedi mi sizce...
Bahara tazelenerek girin
Sonbaharla dökülen yapraklarla birlikte uyumaya başlayan ağaçlar, çiçekler içten içe kendilerini yeniden gelecek bahara hazırlarlar. Kışın yağan karın kalkmasıyla yeniden uyanan doğa kendini tazelemiş bir şekilde yaza taptaze başlar. Siz neden yaza doğayla birlikte taptaze başlamayasınız. Yaptığınız diyetin sonucunu almış, yeni, daha sağlıklı görüntünüzle yaza mutlu başlayıp kendinizi şaşırtmayasınız...
Nasıl sağlıklı kilo verilir?
Bunu nasıl yapabilirim, nasıl sağlıklı kilo verilir? Karar verdikten sonra sağlıklı, kalıcı kilolar vermenin önemli olduğu ve kilo vermek için doğru yeri seçmek gerektiği unutulmamalı. Size program hazırlayacak merkezi iyi seçin. Hazırlanan programın dengeli bir diyet programı olmasına özen gösterin. Dengeli bir diyet programı da karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral, lif ve su dengesini içermeli. Dolayısıyla diyet bu konuda eğitim almış beslenme ve diyet uzmanları tarafından hazırlanmış olmalı. Uygulanan diyet kişiye var olan kötü beslenme alışkanlıkları yerine doğru beslenme alışkanlıkları kazandırmalı. Düzenli ve az az sık sık yemek, yeterince lif tüketmek, düşük kalorili atıştırmaları tercih etmek ve yeterince su içmek gibi alışkanlıklar kazandırmalı. Yeterince lifin alındığı diyetler başarılıdır çünkü, çözünmez lif sindirilemeyen bitki çeperleridir, mideye girdiğinde yeterince suyla birleşir ve şişerek uzun süre midede kalıp tokluk hissi sağlar. Kan kolesterolü, kan şekerinin düzenlenmesini, kanserojen maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını, barsakların hareketlerini düzenleyerek pekliğin önlenmesini ve bağırsak içindeki mikro organizmaların faliyetlerinin düzenlenmesini sağlar.
Uzun sürede kilo vermek daha sağlıklı
Gün içinde alınması gereken lif miktarı 30gr’dır ve bunun sadece 12gr’ı doğal yollardan alınabilir geri kalan kısmı %85’e varan doğal çözünmez lif içeren otacı ürünlerinden sağlanabilir. Uzun sürede kilo vermeyi sağlayarak verilen kilonun kalıcı olduğu diyetler tercih edilmelidir. Diyette başarıyı sağlayan, kişilerin diyet yaptıkları süre içerisinde sürekli kontrol altında olmaları, motivasyonlarının sağlanması ve buna bağlı olarak mutlu olmalarıdır. Bütün bunlara bağlı olarak yeterli ve dengeli beslenme yaşam biçimi haline getirilmelidir. Otacı Sağlıklı Zayıflama ve Beslenme Kulübü, bu konuda zayıflamak isteyenlere danışmanlık hizmeti veriyor.
Kilo Vermeyi Saplantı Haline Getirmeyin
Yaz aylarının gelmesi pek çok kişinin rejim yapmasına neden olurken, bunu saplantı haline getirmek ise çok ciddi sonuçlar doğurabiliyor.
Anoreksia Nervoza olarak bilinen; kişinin normal veya normalin üstünde bir ağırlıkta olmayı reddetmek olarak tanımlanan hastalık nedeniyle, doktor kapısı aşındıranların sayısı gün geçtikçe artıyor. Ölüme götürecek kadar da ciddi bir rahatsızlık olduğunu vurgulayan uzmanlar, Anoreksia Nervoza'nın hastalarının acil yardıma ihtiyacı olduğunu da belirtiyor. Yemek yemeyerek veya yediklerini daha sonra istifra ederek vücudundan atma yoluyla kilosunu kontrol altında tutmaya çalışan hastaların eski kilolarına kavuşmaları ise oldukça zor olduğunu bildiren uzmanlar belirtilerini şöyle sıralıyor; bilinçli olarak aç kalma çabası, saplantısal şekilde kilo alma korkusu, ani ve aşırı kilo kaybı, adet düzensizliği, halsizlik, aşırı alınganlık ve saç dökülmesi.
Perhizde Hilecilik Yok!
Doğru veya yanlış yemek yemek gibi birşey var mı? Evet, var! Kararlı ve bilinçli bir beslenme biçimiyle doğru beslenmenin temelleri kurulmuş olur.
Sağlıklı beslenmenin en büyük engeli suçluluk duygusudur. Son yapılan araştırmalara göre insanların %75’i “sağlıksız” yemek yemekten dolayı kendilerini suçlu hissediyor. Antrenman veya perhiz döneminde küçük bir kusur işlendiği zaman hemen sanki yaptığımız herşeyin boşa gittiği hissine kapılırız: “Yine beceremedim, o kadar da iyi gidiyordum. Her neyse, madem bunları yedim bu hafta sonunun keyfini çıkarıp Pazartesi sıfırdan başlarım”. Ya da daha da kötüsünü yaparak, “ kendimi artık motive edemiyorum. Bıktım, bırakıyorum,” kararı alabiliriz.
“Herşey” ya da “hiçbir şey” şeklinde düşünmek çabalarımızı yıkabilir. Yenilgi hissi öylesine tehlikelidir ki, bize şimdiye kadar geliştirmiş olduğumuz bütün sağlıklı alışkanlıklarımızı çöpe attırıp, bizi eski rutine döndürebilir. Oysa, umutlu olarak, bir daha ki sefere başarabileceğimiz inancını yakalayabiliriz. ” Belki perhize yaza doğru başlamam daha iyi bir zamanlama olacak!” Nasıl, kulaklara hiç de yabancı gelmiyor değil mi?
Planlanmış programlar seçiyoruz, çünkü böylece kendimizi seçme zorluluğundan kurtarmış oluyoruz. Doğru tasarlanmış diet programını izlemek sağlıklı bir seçimdir, uzun süren programlarda yoldan sapmak normaldir ama bunu yenilgi olarak algılamak yanlıştır. Çünkü yenilgi olarak algıladığımızda zaten yenilmiş oluruz.
Hayat planlanmamış engellerle, dikkat dağıtıcı şeylerle ve istek uyandıran şeylerle doludur. Akıl ve pozitif tavırla kendinizi bunlara karşı hazırlayabilirsiniz.
Oruç Tarzı Diyetler Önerilmiyor
Bazı insanlar kendi kafalarına göre rejim yapmaya kalkışıyor ve sonunda hayal kırıklığıyla karşılaşıyorlar. Örneğin, oruç tutar gibi iki günde bir yemek yiyerek zayıflamaya çalışan insanların sayısı oldukça fazla. Tabii ardından bir gram bile veremediklerini görünce, kafaları karışıyor. Peki, böyle bir yöntem neden etkili olmuyor?
“Oruç” tarzı diyetlerin kilo vermede hiçbir faydası olmuyor. Çünkü böyle bir uygulamada böbreklerin çalışma yükü iki kat daha artıyor. Bu diyetlerde, vücut yağ depolamak için alıştırılıyor ve enzim yakarak değerli yağları kaybediyor.
Uzmanlar, oruç tarzı diyetlerin, yani iki günde bir yemek yeme gibi uygulamaların faydadan çok zarar getirdiğini belirterek, kişileri bu konuda uyarıyorlar. Ayrıca sadece diyet uygulamak yerine, diyetle birlikte egzersiz yapmanın çok daha etkili olduğunu belirtiyorlar.


Saat: 02:06

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.