Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Serbest Kürsü (https://www.forumaski.com/serbest-kursu/)
-   -   Nefes Alan Makineler (https://www.forumaski.com/serbest-kursu/52654-nefes-alan-makineler.html)

FifiVePirtik 07.09.2013 10:39

Nefes Alan Makineler
 
Nefes Alan Makineler
Günümüzde, insan yaşamını özetlemek gerekirse, sadece yukarıdaki yazı başlığının yeterli olacağını düşünüyorum; nefes alan makineler.

Gündelik şehir hayatı, insanları bir makine gibi bir yaşam sürmek zorunda bırakıyor. Bu koşturmacanın, kavganın, savaşın içinde yaşamın güzelliklerini maalesef göremiyoruz. Belki de görmek istemiyoruz.

Yaşamın merkezine para kazanmayı, katı bir başarma güdüsünü, yerleştiren insan, hayatın güzelliklerini, inceliklerini ıskaladığının farkında değil. Bu yüzden bizim öncelikle biraz frene basıp yavaşlamamız gerekiyor. Sakince, kendimiz, sevdiklerimiz ve çevremiz hakkında oturup düşünmemiz gerekiyor. Bu sakin düşünce sonunda yaşamın bu olmadığını, böyle bir yaşama yaşam denilemeyeceğini anlayabiliriz.

Edebiyatın, sanatın, doğanın, dostluğun, sevdanın, insanlığın tadına bakmadan yaşamın lezzetine varamayız. Tabi ki, gündelik koşturmacalar, ekmek kavgası bizi bu tadlardan mahrum bırakıyor. O yüzden bu tadlara tek başımıza ulaşamayız, bu konuda bir yardıma ihtiyacımız var.

İşte tam bu sırada kitap bir hızır gibi yardımımıza koşuyor. Bize hayatın güzelliklerini görmemize yardımcı oluyor. Tabi ki, hayat bir bütündür. İçinde güzellikler kadar çirkinlikler olacaktır. Barış kadar savaşı, sevgi kadar nefreti de içinde barındıracaktır.

Bu anlamda kitapçıda dolaşırken bu yardımı en iyi kimden alabilirim diye düşünüyordum. Bu toprakların suyunu içmiş, havasını çekmiş, savaşı ve barışı yaşamış birini ararken karşımdaki kitapda onun ismini gördüm; Yaşar Kemal.

Hayatımda ilk kez Yaşar Kemal okuyordum. Daha çok deneme tarzı kitaplardan hoşlandığım için Binbir Çiçekli Bahçe kitabı ile başlama kararı aldım. Hayat, bu kadar mı güzel anlatılır, bu kadar mı içindeki zenginlikler kağıda yansır, şaşırmamak mümkün değil.

Kitabı okudukça yaşamın bir bütün olduğunu; acılar, çirkinlikler, savaşlar olduğu kadar; güzelliğin, sevginin, doğanın da var olduğunu bir kez daha fark ediyorsunuz.

İşte, nefes alan makineler haline geldiğimiz günümüzde, bunun tek başına farkına varamıyoruz. Bunun için Yaşar Kemal' in Binbir Çiçekli Bahçe adlı kitabı bize yaşama daha geniş bir pencereden bakmamıza yardımcı oluyor.


Saat: 22:28

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.