Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Serbest Kürsü (https://www.forumaski.com/serbest-kursu/)
-   -   Hidrojen Bombasının Çalışma Prensibi (https://www.forumaski.com/serbest-kursu/60352-hidrojen-bombasinin-calisma-prensibi.html)

FeCr 11.10.2013 19:58

Hidrojen Bombasının Çalışma Prensibi
 
Hidrojen bombasının çalışma prensibi
Hidrojen bombaları, en azından günümüzde üretilen yüksek güçlü olanları, yaygın kanaatin aksine enerjinin çoğunu çekirdek birleşmesinden alan füzyon bombaları değillerdir..aslında bu bombaların ortaya çıkardığı büyük enerjinin önemli bir kısmı fizyon'dan, çekirdek bölünmesinden gelir. füzyon, fizyonun etkinliğini arttırmak için kullanılır. en basit haliyle nükleer silahlar, kritik kütlenin altında kütlelere sahip bileşenlerin kısa bir sürede bir araya getirilmesi sonucunda kritik kütleyi aşması ve zincirleme reaksiyonu başlatması ile çalışırlar. zincirleme reaksiyon çok hızlı gerçekleştiği ve ortaya aniden çok büyük miktarlarda enerji çıktığı içindir ki asıl patlama kendi yakıtını parçalayarak kendi enerji kaynağını da yoketmiş olur. bombaların içerisine yerleştirilen uranyum ya da plutonyum'un önemli bir kısmı (%60-90) fizyona uğramadan etrafa saçılır. fat boy'da bu oran %98'dir.
Hidrojen bombalarında ise durum şudur: önce ufak bir fizyon tepkimesi başlatılır. ortaya çıkan enerji çekirdek birleşmesi için gerekli sıcaklığı ve basıncı sağlar ve helyum füzyonu başlar. helyum füzyonu çevreye çok miktarda yüksek enerjili nötron yayar ki bu nötronlar da asıl patlayıcı olan uranyum ya da plutonyum'u fizyon'a uğratarak devasal enerjilerin ortaya çıkmasına sebep olurlar. yani hidrojen bombası aslında fizyon tarafından tetiklenen bir füzyon'un etkinleştirdiği fizyon bombalarıdırlar.
Helyum füzyonu ile ortaya çıkan nötronlar o kadar enerjiktirler ki bunlarla u238'i bile etkin bir fizyona uğratmak mümkün olabilir.


Saat: 01:11

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.