Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Tarih - İnkılap Tarihi (https://www.forumaski.com/tarih-inkilap-tarihi/)
-   -   Osmanlıda Fikir Akımları Nelerdir? (https://www.forumaski.com/tarih-inkilap-tarihi/180261-osmanlida-fikir-akimlari-nelerdir.html)

YeşiL6 25.04.2016 12:08

Osmanlıda Fikir Akımları Nelerdir?
 
Osmanlıda Fikir Akımları Nelerdir?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Osmancılık
Osmanlı devleti sınırları içinde bulunan bütün milletlerin din, ırk ve mezhep farkı gözetmeksizin herkesin kanun önünde eşit haklara sahip olmasını amaçlamaktadır. Bu amaç Osmanlının bütünlüğünün ve dağılmasını önlemeyi hedeflemiştir.

İslamcılık
Bu akım 2. Abdülhamit dönemimde Osmanlıdaki gidişatın kötüye gitmesinin dinden uzaklaşma sebebi ile başlamıştır. Osmanlıdaki Müslümanları bir arada tutarak devletin gücünün artacağı savunulmuştur. Ancak 1. Dünya Savaşında İngilizlerle Araplar Osmanlıya karşı beraber savaşarak bu akım başarısız olmuştur.

Türkçülük
Ssmancılık ve İslamcılık akımları etkili olmayınca yirminci yüzyılın başlarında ikinci Meşrutiyet döneminde Türkçülük akımı ortaya çıkmıştır. Devletin milli değerlerine sahip çıkmak ve korumayı amaçlayan bir akımdır.

Batıcılık
Gerilemeye başlayan Osmanlı devleti, Avrupa devletlerinin biliminden ve teknolojisinden faydalanarak batılı sempatisi başlamıştır. Batının tarzındaki yapılmayı amaçlayan yenilikler Osmanlı devletindeki batılılaşma akımını doğurmuştur.

Adem-i Merkeziyetçilik (Teşebbüs-i Şahsi)
Adem-i Merkeziyetçilik akımı Osmanlı içinde yaşayan vatandaşlara geniş özgürlükler verilmesini ve çeşitli etnik grupların federasyon gibi kendi siyasal yapısı içinde yaşamalarını savunmaktadır.
Ademi Merkeziyetçilik akımının öncülüğünü Ahrar Fırkası kurucusu Prens Sabahattin’in dir.


Saat: 01:42

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.