Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Tarih - İnkılap Tarihi (https://www.forumaski.com/tarih-inkilap-tarihi/)
-   -   Hürrem Sultanın Oğlu Sultan Cihangir Kimdir? (https://www.forumaski.com/tarih-inkilap-tarihi/19413-hurrem-sultanin-oglu-sultan-cihangir-kimdir.html)

Mavi 26.11.2012 18:43

Hürrem Sultanın Oğlu Sultan Cihangir Kimdir?
 
Hürrem Sultanın Oğlu Sultan Cihangir Kimdir?
Kanuni Sultan Süleymanın Oğlu Sultan Cihangir Kimdir?
Hürremin Oğlu Sultan Cihangir'in Hastalığı Neydi

Şehzade Cihangir Kambur olduğundan sıkıntılı bir hayat geçirmiştir.

>[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]


Şehzade Cihangir ise 1530 doğumludur.

Haseki Hürrem Sultan (1), oğullarından Bayezıd'ı çok sevdiği için onun Padişah olması için çok çalışmış, dolayısıyla bazı entrikalar çevrilmiş, ilk kurban, Padişah Kanunî Sultan Süleyman'ın da çok sevdiği Mustafa olmuştur. 1553 yılında Şehzade Mustafa, Karaman Ereğlisi'nin bir konak ilerisinde Aktepe'de Ordugâh çadırına gelince, diğer paşalar-vezirler gelmiş, el-etek öpmüş, önüne düşüp babası Kanunî'nin elini öpmek üzere Divanhâne'ye gelindiğinde, O'nu yalnız bırakarak, kendisini yedi dilsiz karşılamış, boğmak için üzerine atlamışlar, Şehzade Mustafa çevikliğiyle bunlardan kurtulmayı başarıp babasının yanına kaçarken, Saray Hademelerinden Zal Mahmud Ağa ( Zal Mahmud Paşa -Eyyüp'de Cami ve medresesi bulunmaktadır. Mimar Sinan İnşa etmiştir ) arkasından yetişerek şehzadeyi altına almış ve boğmuştur., Kanunî Sultan Süleyman da bu iniltileri dinlemiş, hakikati çok geç farketmiştir.

Cihangir ise, bu sırada Orduğâhda bulunuyordu. Bu hadiseyi gören ve üzüntüye kapılan , Padişah'ın yanından ayırmadığı Kanbur Cihangir ise, yine 1553 yılında Halep'de vefat etmiş, kardeşi Şehzade Mehmed'in İstanbul'daki Türbesine gömülmüştür.


Cihangir Sultan Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan’ın en küçük oğlu Cihangir Sultan nasıl öldü?

Cihangir Sultan Hürrem Sultan’ın en sevdiği şehzadelerden biriydi. Bayazıttan sonra onun padişah olmasını istiyordu. Bu amaçla Şehzade Mustafa’yı bir gece boğdurttu. Beyazıt Sultan ise babasına karşı ayaklanma başlattığı için asla tahta çıkamadı ve Sokullu Mehmet Paşa komutasındaki ordu tarafından bertaraf edildi. Cihangir Sultan’ın önünde yalnız şehzade Selim kalmıştı ki Cihangir Sultan kalp krizi geçirip vefat etti.

Zaten hayatı boyunca hastalıklı ve kambur oluşu tahtla arasını uzaklaştırdı. Tüm yaşananlardan en karlı çıkan hırssız aday Selim oldu.

Bir başka kaynakta Cihangir Sultan’ın ölüm nedeni olarak ağabeyi Mustafa’nın boğulma olayı olarak belirtmektedir.


Saat: 04:10

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.