Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Türkçe - Edebiyat (https://www.forumaski.com/turkce-edebiyat/)
-   -   Prozodi nedir? (https://www.forumaski.com/turkce-edebiyat/104230-prozodi-nedir.html)

Sezqin-X- 18.04.2014 01:31

Prozodi nedir?
 
Prozodi nedir?

Genel anlamda şiir hecesinin müzik hecesine(notasına)uymasıdır.Yani siz bir şiiri bestelerken ya da besteledikten sonra ezginin şiiri anlamsızbir yerde bölmemesi için bestenizi buna uygun hale getirmelisiniz.Prozodi hatası olan bir bestenin sözü size aitse ne ala sadece kendi şiirinizi katletmiş olursunuz.Ama başka bir şairin/söz yazarınınsa başınız ağrıyabilir.
Benim burada asıl bahsetmek istediğim bunun ötesinde aslında.Başta Zülfü Livaveli Nazım Hikmet'in Karlı Kayın Ormanı şiirini bestelerken prozodi hatası yapmıştır.Bunun gibi Grup Yorum da yine Nazım Hikmet'in Hoşçakalın Dostlarım şiirinin bestesinde çok bariz bir prozodi hatası yapmışlardır.Örnekler çok.
Burada önemli olan şu rozodi hatasıbestede asıl amaç olan şiiri ve müziği birleştirerek mesajın güçlendirilmesi olgusunu zayıflatır hatta ortadan kaldırır.
Bir başka problem de ses tonudur.Şarkıyı/türküyü söylerken tonlama ve söz kadar önemli olan ve gözardı edilen bir şey daha var o da vurgudur.Sesinizin tonu her şarkı ya da türküyü söyleyemez.Kimileri duygusalkimileri militandır çünkü.
Yaşadığı bir acıyı ya da isyanı veya sevgilisine duyduğu aşkı şiiriylebestesiyle dile getiren bir insanın emeğiniduygusunu hiçe sayıp o şarkı ya da türküyü dilinde katledenler benim için cinayet işleyen birer katildir.Etrafınıza bir bakın çok örneği var.
prozodi hem söz üzerine beste vede düzenleme yapanların hemde vokalistlerin kesinlikle bilmesi hatta eğitim almaları gereken bir konudur...

Bazı prozodi hataları ses beste düzenleme mükemmel olsa bile o projeyi yok edebilir.bu hataları daha çok bayanlar anlar vede önemser.çünkü bayanlar için sözler ön plandadır.o nedenle ilk olarak vokale dikkat ederler.o nedenle ben her projemin sonunda şarkıyı anneme dinletirim.prof bir müzisyen olmasa bile bir çok görmediğim hatayı ortaya çıkarır
Prozodi veya müzik prozodisi müziğin sözlere sözlerin nağmelere çeşitli vasıtalarla uygulanmasına ve her ikisinin de beste diksiyonu mânâ ve âhenk bakımından başarılı bir şekilde kaynaşmasıdır.
En çok bilinen prozodi hatası İstiklal Marşı'ndadır. "korkma sönmez bu şafak-larda yüzen alsancak" şeklinde sözün besteye uymadığı bir durum söz konusudur.
2. Zülfü Livaneli de Nazım Hikmet'in Karlı Kayın Ormanı şiirini bestelerken prozodi hatası edebiyatta kelimelerin taşıdıkları seslerin değerlerine ve hecelerin taşıması gereken seslere göre söylenmesi. tonlamaya hecelerin vuruşuna kelimelerin uzunluk ve kısalıklarına dikkat edilerek söylenir.

3. ikiye ayrılabilir. edebî prozodi musikî prozodi ilki konuşmada diğeri bi bestede uyumsuzluğu ifade ederikincisi daha çok bilinir. trt tekel iken şarkılar bu denetimden geçermiş. şimdi ise pek çok örneklerini görebiliyoruz pop müziğimizde.
ilk aklıma gelenler: "yeni aşk hayatın- da mutluluk dilerim"

"gideni bosver
gelene hosgel-
din de baska caresi yok" prozodi hatası yapmıştır.


Saat: 05:35

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.