Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Eğitim - Öğretim > Dersler > Türkçe - Edebiyat
facebook bağlan

Yazım Kuralları / İmla Kuralları, Yazım Yanlışları İle İlgili Test Soruları

Türkçe - Edebiyat kategorisinde açılmış olan Yazım Kuralları / İmla Kuralları, Yazım Yanlışları İle İlgili Test Soruları konusu , Yazım Kuralları / İmla Kuralları, Yazım Yanlışları İle İlgili Test Soruları 1. Gökbilimi ve coğrafyayla ilgili konuların anlatımında “Dünya” ile öteki gezegen adları “Güneş” ve “Ay” sözcükleri büyük harfle başlar. ...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 05.09.13, 20:31   #1 (permalink)

HeraKLeS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Yazım Kuralları / İmla Kuralları, Yazım Yanlışları İle İlgili Test Soruları

Yazım Kuralları / İmla Kuralları, Yazım Yanlışları İle İlgili Test Soruları

1. Gökbilimi ve coğrafyayla ilgili konuların anlatımında “Dünya” ile öteki gezegen adları “Güneş” ve “Ay” sözcükleri büyük harfle başlar.
Aşağıdakilerin hangisinde bu kurala uyulmamıştır?
a) Nükleer silahlar Dünya’yı tehdit ediyor.
b) Ay Dünya’ya en yakın gökcismi ve Dünya’nın uydusudur.
c) Gezegenlerin yörüngesi Güneş’ten uzaklaştıkça genişlemektedir.
d) Sanatçının dünyasında karamsarlığa yer yoktur.
e) Hava o kadar sıcaktı ki sanki güneş alçalmıştı.

2.
1. Solonda konsolos Vefik Bey’in arkadaşları oturuyordu.
2. 14 Aralık Salı günü yapılan toplantı çok verimli olmuştu.
3. Başkalarına kızıpta bize bağırmaya hakkın yok.
4. Göz göze geldiğimizde ne demek istediğini anlamıştım.
Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangi ikisinde yazım yanlışı vardır?
a) 1 – 2
b) 1 – 3
c) 2 – 3
d) 2 – 4
e) 3 – 4

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
a) Kuzey Anadolu Fay hattı batılı uzmanlarca inceleniyor.
b) Bu yılki yarışma Güney Kore’de yapılacak.
c) Güneydoğuya bakan odalar yazın çok sıcaktır.
d) Karadeniz’in doğusuna doğru yol alıyorduk.
e) Hava tahminlerine göre İçbatı Ege’de yağış bekleniyor.

4. Aşağıdakilerin hangisinde “– ki ” ekinin veya “ki” bağlacının yazımıyla ilgili bir yanlışlık yoktur?
a) Madem ki gelmeyecektin niye bizi beklettin?
b) Masadaki kalemi alıp cebine koydu.
c) Desemki vakitlerden bir nisan akşamıdır.
d) Kenarda ki yoldan gidersek iyi olur.
e) Soru sorduğu zaman cevaplaki sussun.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?
a) Söyliyecek sözü olmasına rağmen hep sessiz kalırdı.
b) Samimi olmıyan bir hayatın güzel yanı olmaz diyordu.
c) Dün kalabalık bir sokakta yanlızca seni gördüm.
d) Ona şu anda sürpriz bir doğumgünü hazırlıyoruz.
e) Küçük bir sokakda sebze satıyordu.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?
a) Yarın bizimle Ankara’ya gelmiyormusun?
b) Ünlü şair Tevfik Fikret lisesini başarıyla bitirmiş.
c) Büyük Menderes nehri bu bölgeye dökülür.
d) Seninde saçına bir gün karlar yağacak.
e) Tarihi kale yok (bilgi yelpazesi.net) olmak üzere.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?
a) Mirastan herbirine eşit ölçüde pay verildi.
b) Bu olaya milletce tepkimizi göstermeliyiz.
c) Düşünki akrabaların seni arayıp sormadı.
d) Bahse girerim o da pişman olmuştur.
e) Pekçok edebiyatçı tarafından beğenilen biridir.

8. Aşağıdakilerin hangisinde büyük harflerin yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmamıştır?
a) Tuz gölünde değişik balıklar yaşayamaz.
b) Cemil bey toplantı için Ankara’ya gitti.
c) Bu yazıyı bir Edebiyat Dergisi’nden aldım.
d) İstanbul Üniversitesi’nde bir profesör konuşma yaptı.
e) H. Edip Anılarını “Dağa Çıkan Kurt”ta yazdı.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?
a) Cumhuriyetin 75’nci yılını kutladık.
b) Saat 16:15’de sizinle görüşelim.
c) Elindeki kalemlerin 10’nunu bana verdi.
d) Bizim çocuk 5’er 5’er saymayı öğrenmiş.
e) Sınıflarımız 25’şer kişiden oluşuyor.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?
a) Demin ki kavgada dört kişi yaralanmış.
b) Babasıda ölünce bir başına kalakalmış.
c) Elbisesin de çıkması zor yağ lekeleri vardı.
d) Bu konu da her türlü desteği vermeğe hazırız.
e) Mademki gelmeyecektin niye aramadın?

CEVAP ANAHTARI
1.a 2.b 3.a 4.b 5.d 6.e 7.d 8.d 9.d 10.e

HeraKLeS isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 05.09.13, 20:31   #2 (permalink)

HeraKLeS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Yazım Kuralları / İmla Kuralları, Yazım Yanlışları İle İlgili Test Soruları

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?
a) Anlaşılan bura da rahat yok bize.
b) Aile’lerin bu konuda aykırı davranmaması gerekiyor.
c) Bu pikniğe Mehmet’siz gitmeyiz.
d) Demek ki bizim iyiliğimizi düşünüyormuş.
e) Bu acaip saç rengi bu yıl modaymış.

2. Aşağıdaki dizelerin hangisinde altı çizili sözcüğün yazımında yanlışlık yoktur?
a) Böylemiydi benim insanlarım
b) Temiz şeyler düşündük ter temiz
c) Dünyayı dolu dizgin sevenler
d) Koklayasıgeldi bütün sevgileri
e) Terketmedi sevdan beni

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?
a) Ahmet ağa güvercinlerine gözü gibi bakıyor.
b) Elmanın eşkimsi bir tadı vardı.
c) Anlışanlı zaferlerle doludur tarihimiz.
d) Şehrin birçok yerinde parklar vardı.
e) Onu görmiyeli yıllar oldu.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?
a) Sabahki adam 2’inci odada sizi bekliyor.
b) Ondan haber almayalı yirmibir gün oldu.
c) Onlar da gidince evde yapayalnız kaldı.
d) Böyle davranmakla hiçte iyi yapmadığını anladı.
e) “Ben hata yapmadımki cezalandırılayım.” dedi.

5.
Çamlıbelden Tokat’a doğru
Tozlu yolların aktığı ırmak
Ben seni çokdan unuttum
Sende unuttunmu dön geri bak
Bu dizelerde aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanan bir yazım yanlışı yoktur?
a) “de” ekinin yazımı
b) “mi”nin (bilgi yelpazesi.net) yazımı
c) kesme işaretinin kullanılmaması
d) “de” bağlacının yazımı
e) ünsüz benzeşmesine aykırılık.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ki”nin yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?
a) Artık anladım ki sensizliğe dayanamam.
b) Şimdiki aklım olsaydı öyle davranmazdım.
c) Bu durumda kim kime ne desinki!
d) Bak bizimki yine oyuncağını kırmış.
e) Bu yılki ürün geçen yılkine göre çok az.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcüğün yazımı doğrudur?
a) Ucuzca bir otel arıyordu.
b) Ahbapca bir tutum takındı.
c) Kendisinden yaşca hayli küçüktü.
d) Başını hafifce öne eğdi.
e) Beğenmediğini açıkca söyledi.

8. Aşağıda verilenlerden hangisinde bir yazım yanlışı yapılmamıştır?
a) Onlarla bugün saat üçde buluşacağız.
b) Bu gece ki toplantıya gelmeyecekti.
c) O da bu kitabı oku muyordu.
d) Bir kaç kişi bu konuyla ilgileniyor.
e) Onlar da kaşık çatal bıçak almışlardı.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?
a) Çamlıbel’den Tokad’a doğru.
b) Tozlu yolların aktığı ırmak!
c) Ben seni çokdan unuttum.
d) Sen de unuttunmu dön geri bak.
e) Hamutlar şakşak eder dön geri bak.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?
a) Tüfek icat oldu mertlik bozuldu deyip okuyup yazmayı da bırakmıştı.
b) İkisi de yep yeni insanlar oluvereceklerdi.
c) Bir çift sözetmeme iznin var mı dedi.
d) Bu dağların başında pınarlar varki suyun güzel anası pınarlar.
e) Oysa ki ne sanat ne tarih bakımından hiç bir değeri yoktur.

CEVAP ANAHTARI
1.d 2.c 3.d 4.c 5.a 6.c 7.a 8.e 9.b 10.a

HeraKLeS isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 05.09.13, 20:31   #3 (permalink)

HeraKLeS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Yazım Kuralları / İmla Kuralları, Yazım Yanlışları İle İlgili Test Soruları

1. Aşağıda verilen cümlelerin hangisi noktalama yönünden doğrudur?
a) 1995 1996 öğretim yılı başarı ve mutluluk yılı olsun.
b) Arkadaşım Ahmet’i ne derseniz deyin hem severim hem sayarım.
c) Onu seviyorum; Fakat beni anlamıyor.
d) Görevimiz: Çalışmak araştırmak ve başarmaktır…
e) Herşeyim var. Para araba ev.

2. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözlerden hangisinin yazımı doğrudur?
a) Hiçbirşey istemeden çekip gitti.
b) Birtakımı başarıya götüren en önemli etken çalışmaktır.
c) Birşey söylemeden nereye gidiyorsun?
d) Herhangi bir tartışma olmadan toplantı sona erdi.
e) Birçift güvercin salıverdi kafesten.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisi yazım ve noktalama yönünden doğru cümledir?
a) Sabah ki olayı kısaca anlatabilirmisin?
b) Bunları yaparken banamı sordunuz?
c) O şehir Osmanlıların başkenti olmuştur.
d) 160’ın yarısı 80’mi eder?
e) Bize: “Size olanları anlatamam.” dedi.

4. (1) Cahit Sıtkının söylediği gibi bu zamanlarda hiçbir şey insanı sarsmaz kandıramaz. (2) Etrafındaki hiçbir şey insana zevk (bilgi yelpazesi.net) vermez olur. (3) Yaşamı sürükliyen makara kopmuştur içinde heyecanın mumu sönmüştür. (4) Birşey adını bilmediği birşey eksilmiştir yaşamından.
Numaralanmış cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?
a) 1 b) 2 c) 3 d) 4

5. Aşağıdaki birleşik kelimelerin hangisinde yardımcı fiil ayrı yazılır?
a) Kahrolmak
b) Emretmek
c) Varolmak
d) Hissetmek

6. Aşağıdaki cümlelerde yer alan “ki”lerden hangisi kelimeden ayrı yazılmalıdır?
a) Çoğu zaman evdeki hesap çarşıya uymaz.
b) Çocuk bahçedeki çiçekleri zevkle suluyordu.
c) Onu görünce öyle şaşırdımki anlatamam.
d) Emre elindeki bayrağı coşkuyla sallıyordu.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?
a) Bu penbe renkli gömleği hiç sevmedim.
b) Bize hergün aynı masalı anlatmasından hoşlanmıyorduk.
c) Madem ki beni dinlemeyecektiniz niçin buraya çağırdınız?
d) Henüz onbeşime girmiştim ki asker olma çağrısı geçti elime.
e) Bizimki son günlerde büyük şehre gitme planı yapıyor.

8. Aşağıdakilerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
a) Bu bölgede zeytin yetişmez.
b) Bu okulda dört yıl okudum.
c) Bu sokakta geçti çocukluğum
d) Bu şehirde Ege kıyısında yer alır.
e) Bu evlerde neler yaşanıyor.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?
a) Semiha Hanım’lar uzak bir semte taşınmıştı.
b) Artık Ziya’nın taşgınlıklarını önleyemiyorduk.
c) Gerçeği öğrenmek istiyenleri de azarlıyordu.
d) Virgül dergisinin son sayısını alamadım.
e) Ulusal Radyo’lar olayı anında duyurmuştu.

CEVAP ANAHTARI
1.b 2.d 3.e 4.b 5.c 6.c 7.e 8.d 9.d

HeraKLeS isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 05.09.13, 20:32   #4 (permalink)

HeraKLeS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Yazım Kuralları / İmla Kuralları, Yazım Yanlışları İle İlgili Test Soruları

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden fazla yazım yanlışı vardır?
A) Hiçbirşey daha acı değildir ayrılıktan
B) her zamanki yerde onu bulamadım
C) Sendende evdekilerden de bir şey beklemiyorum.
D) Fark etmek için bakmak gerekir.
E) Evi dün tertemiz yapmıştık

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
A) Ahmet Bey 16 Haziran 1974'te evlenmiş
B) Başkalarının dertleri de bizi ilgilendirmeli.
C) 2007'de her şey çok farklı olacak.
D) Ünlü şair ölümünün 50'nci yılında anıldı.
E) Her şey bir anda olup bitmişti.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözün yazımı yanlıştır?
A) Bu yıl yeni bir denizaltı alındı.
B) Böyle gerçeküstü yaklaşımlar tutarlı olamaz.
C) Art arda çıkan söylentiler adımızı lekeledi.
D) Bu hafta sonu hep evdeydim.
E) Gazetenin baş yazarı istifa etmiş.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?
A) Ankara lisesi bu yarışmayı da kazandı.
B) Hayatda rövanş yoktur.
C) Dünyada her şeyi bir gün acıyla kaybetmek için kazanıyoruz.
D) Kötülüğe engel olmak da iyilik yapmak sayılmazmı?
E) Kötüler kendilerine tahammül edildikçe daha da azarlar.

9. İnsan bir şeye inandımı onu başkasınada inandırmayı bir borç bilir kolay inandırmak için de anlattığına dilediği gibi yön verir bir şeyler katmaktan çekinmez.
Yukarıdaki parçada kaç yazım yanlışı vardır?
A)l
B)2
C)3
D)4
E) 5

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
A) Anladım ki sevgisiz asla yaşanmıyor.
B) Gerekli bilgileri kurumunuza arzetmiştim.
C) İyiyle kötüyü ayırt edebilirim.
D) Orijinal düşünceler ufkumuzu açacaktır.
E) Uzaktan da çok güzel olduğu anlaşılıyor şehrin.

11.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
A) Ankara'dan çıkınca çok hüzüntendim.
B) Yarın Gaziantep'den misafirlerimiz gelecek.
C) Akşam Doktor Sinan Bey beni aradı.
D) Önümüzdeki yıl üniversiteyi bitirecekmiş.
E) Mehmet de bizimle gelecekmiş.

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
A) İyi bir hukucu bulup bu davayı kazanmalıyız.
B) İnsan ruhunun en az sabredebildiği şey mutluluktur.
C) Bazı nimetler vardır ki onlara sahip olamamak.
D) Güneş yoksa olgunlaşmasını bil.
E) Acılar da paylaşılarak giderilebilir.

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözün yazımı yanlıştır?
A) Enflasyon bu yıl biraz daha iyiydi.
B) Böyle espriler artık tutulmuyor.
C) Yeni bir eşofman almak için çıktı.
D) Bu fermuar elbisene hiç uymamış.
E) Bir takım insanlar iyilikten anlamıyor.

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?
A) Ayakda bekleyen yaşlılara yer vermeliyi.
B) Yere düşünce alını kanamaya başladı.
C) Kasım da evime döneceğim.
D) Ankara'daki tiyatrolar zevk vermiyor.
E) Uzakmı uzak bir yerde ev almış.

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcüğün yazımı yanlıştır?
A) Böyle süprizlere alışık degilim.
B) Hukuku herkes savunmalıdır.
C) Bu cicekten ben de istiyorum.
D) Bize karşı tavrı hoş değildi.
E) Birtakım tabak almalıyız.

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
A) Her şey ben yaşarken oldu.
B) Dünkü toplantı hiç te zevkli geçmedi.
C) Balıkesirli arkadaşım hiç olmadı.
D) Uzaktan (bilgi yelpazesi.net) gelen sesle irkildik.
E) Kavramak için görmek; görmek için de dikkatle bakmak gerek.

18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harflerin kullanımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?
A) Komşumuz Ahmet Bey çok iyi bir insandı.
B) Geçen yıl liseyi bitirdi ama üniversiteyi kazanamadı.
C) Batılılar her gün geri gidiyor.
D) 16 Şubat'ta bize gelecekler.
E) Dünkü Sınav hakim adaylarını belirleyecek.

19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bileşik sözcüğün yazımı yanlıştır?
A) Seni götüren trenin ardından baka kaldım.
B) Toplumbilimciler sosyal kişiler olmalıdır.
C) Akşamüzeri bizde toplanalım.
D) Olayla ilgili bilirkişi raporu bekleniyor.
E) Gelişigüzel konuşmalar tat vermez

20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
A) Türk Dil Kurumu yoğun bir çalışma içinde.
B) PTT'nin sorunları da çözüm bekliyor.
C) İyice dinlen ki yarın başarılı olasın.
D) Ağır ağır konuşmaya başladık.
E) Madem ki çalışmıyor konuşmaya hakkı yok.



CEVAP ANAHTARI

1.C 3.A 4.E 5.A

6.C 7.A 8.D 9.D 10.B 11.B 12.A

13.A 14.E 15.D 16.A 17.B 18.E 19.A 20.E

HeraKLeS isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 05.09.13, 20:32   #5 (permalink)

HeraKLeS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Yazım Kuralları / İmla Kuralları, Yazım Yanlışları İle İlgili Test Soruları

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
A) Güzel bir otelde kendilerine öğle yemeği verildi.
B) Buraya gelirken epeyce sıkıntı çektik; ama yorgunluğumuza deydi.
C) Orası da Ankara kadar sıcak mı?
D) Kıyıdaki zeytin ağaçlarının gölgesinde oturduk.
E) Evdeki eşyaların yerini mi değiştirdin?

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
A) Adayları iki gruba ayırdık.
B) Doktorlar spor yapmasını önerdi.
C) Bugün yeni kravatımı taktım.
D) Eşortmanın iyice eskimiş.
E) Herhalde o bugün gelmeyecek.

3. Aşağıdakilerden hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
A) 23 nisan 1920'de Büyük Millet Meclisi açıldı.
B) Geçmişte Amasra'nın en büyük sorunu ulaşımdı.
C) Karadenizli girişimciler birçok sorunu çözmüşler.
D) Bu kent 15. yüzyıldan beri cam sanatıyla ünlüdür.
E) Burada dükkanlar saat 10.00'dan sona açılır.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
A) Kimi günler onlar da toplanılırdı.
B) En sevdiği arkadaşı da ondan uzaklaştı.
C) Bu yaz da çabucak gelip geçti.
D) Çiçekleri sularken kurumuş yaprakları da topladı.
E) Ailesinden bu hafta da haber alamadı.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
A) Arabamız karanlıkta ağır ağır ilerliyordu.
B) Tepeyi aşınca çok güzel bir manzarayla karşılaşıcaksınız.
C) Yolda bir köylüye gideceğiniz yeri sorabilirsiniz.
D) Bu kitabın yazarını gönülden kutluyorum.
E) Geçen yıl okulunu bitirerek iş yaşamına adım attı.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
A) Her gün bir pazar günleri iki gazete alırdı.
B) Aylık dergilere de yazılarını gönderirdi.
C) Beyendiği yazılardan bazılarını kesip saklardı.
D) ilkbahar geldiğinde çiçek fidelerini dikmeye başladı.
E) Onun büyükler arasında da saygın bir yeri vardı.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
A) Bir zamanlar sık sık buluşur dertleşirdik.
B) Konuşmasıyla çevresindekileri etkilemişti.
C) Onun bu tavırı beni oldukça rahatsız etti.
D) Verdiği bir sözden döndüğünü hiç görmedim.
E) Başladığı her işi başarıyla tamamlardı.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
A) İyiki geldin ben (bilgi yelpazesi.net) de seni çağıracaktım.
B) Ne yazık ki seninle gelemiyorum işim çıktı.
C) Eminim ki onu benden başka kimse desteklemeyecek.
D) Deniz kıyısındaki evimizi sattık yenisini alacağız.
E) Duydum ki uzun zamandır resim yapmıyormuşsun.

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
A) Bu sınava Ahmet'te girecekmiş.
B) Senin Kayserili olduğunu bilmiyordum.
C) Arkadaşım 22 Haziran 1986 Pazar günü doğmuş.
D) Film için Arzulara da bilet aldım.
E) Emekli olan arkadaşımızın yerine Bilge Hanım atanmış.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
A) Bana yardım eder mi ki?
B) Öyle yorulduki uyuyakaldı.
C) Oysaki ben bunu bilmiyordum.
D) Sendeki evrakları getirdin mi?
E) Evde ekmek kalmamış ki.

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
A) Ansiklopedinin son cildini henüz alamadım.
B) Anketteki her sorunun belli bir amaca yönelik olması gerekir.
C) Son günlerde bu yapıttan çok söz ediliyor.
D) Bu fırsattan sen de yararlanabilirsin.
E) Seçimlerde oy kullanmak bir yurtdaşlık görevidir.


CEVAP ANAHTARI

1B 2D 3A 4A

5B 6C 9C 10A 11A 12B 13E

HeraKLeS isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 05.09.13, 20:32   #6 (permalink)

HeraKLeS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Yazım Kuralları / İmla Kuralları, Yazım Yanlışları İle İlgili Test Soruları

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özel isimlerin yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?
A) Bu hafta Karagöz ile Hacivat'ı anlattım.
B) Yahya Akenginin "Eski Çarıklar" adlı tiyatrosu çok güzel.
C) Ağrı Dağı'na tırmanış yapmak için izin alacaklar.
D) Milli Eğitim Bakanlığı'na tayin işlemleri için gitti.
E) Fırat ve Murat bizim memlekette sularını birleştirirler.

5. Belirli bir gün ya da tarih bildiren gün ve ay adları büyük harfle başlar. Bunun dışında küçük harfle yazılırlar.
Aşağıdakilerin hangisinde bu kurala uymamaktan kaynaklanan bir yazım yanlışı vardır?
A) Okullar eylül ayında açılır; haziran ayında kapanırdı.
B) 3 Mayıs cuma evliliklerinin yirminci yıl dönümü olacak.
C) 1 Kasım'da yapılacak seçimlerde oy kullanacağım.
D) 19 Mayıs'ta okullarımız bir gün tatil olacak.
E) 29 Ekim 1923'te hayatımızın temelleri atılmış.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harflerin kullanımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?
A) Ayşe Teyze kalemini yine evinde unutmuş.
B) Memduh Bey şirketimizin müdürüdür.
C) Bu destanı nene Hatun'dan derledik.
D) Tuğrul Bey Sokağı'nda ailesi on yıl konaklamış.
E) Ahmet Ağa emrindeki marabaları savaşa yollamış.

7. Özel adlarla kullanılan saygı bildiren sözcükler şanlar ve takma adlar büyük harfle başlar.
Aşağıdakilerin hangisinde bu kurala uyulmamıştır?
A) Ahmet Amca savaşta sağ kolundan yaralanmıştı.
B) Geçen yıl yüzbaşı Cengiz Topel Şehit edilmişti.
C) Bu tip konulara Mehmet Bey bakıyordu.
D) Kurtuluş Savaşfnda Kara Fatma kadınlara öncü olmuş.
E) Kurtdereli Mehmet unutulmaz sporcularımızdandır.

9. Aşağıdakilerden hangisinde "ki"nin yazımı yanlıştır?
A) Düşündüm ki bu böyle olmayacak.
B) Sen ki beni hiç anlamıyorsun.
C) Onu göremedim ki konuşayım.
D) Bugün ki konumuzu biliyor musun?
E) Öyle hoş ki nasıl anlatayım?

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "yön adlarının' yazımı yanlıştır?
A) Kuzeyden esen rüzgârlar soğuk getirir.
B) Isı güneydoğuya gidildikçe düşmektedir.
C) Bölgenin güney kesimi bol yağış alır.
D) Burası Doğudan göçen insanlarla doludur.
E) Batı'da sosyal sorunlar daha azdır.

11. Aşağıdakilerden hangisi yazım ve noktalama yönünden doğrudur?
A) Türk yazımının yerleşmesinde 1932'de kurulan TDK'nun katkısını kimse yadsıyamayacaktır.
B) Türk yazımının yerleşmesinde 1932 de kurulan TDK'nin katkısını kimse yadsıyamayacaktır.
C) Türk yazımının yerleşmesin de 1932'de kurulan TDK'nin katkısını kimse yadsıyamayacaktır.
D) Türk yazımının yerleşmesinde 1932'de kurulan TDK'nin katkısmı kimse yadsıyamıyacaktır.
E) Türk yazımının yerleşmesinde 1932'de kurulan TDK'nin katkısını kimse yadsıyamayacaktır.

12. Aşağıdakilerden hangisinde "ay dünya güneş" sözcüklerinin yazımı yanlıştır?
A) Hayatı boyunca bütün dünyayı gezmişti.
B) Daha güneş doğmadan yola çıkmıştık.
C) insanoğlu ayda yaşam olmadığını öğrendi.
D) Kitap dünyaya açılan bir penceredir.
E) Güneşimsin gündüzleri; geceleri ayımsın.

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözcüğünün yazımı yanlıştır?
A) Biraz daha batı yönünde yürümemiz gerekecek.
B) Tanzimat'ta aydınlarımız batıyı örnek aldılar.
C) Ülkemizin batısı yaz aylarında daha sıcak olur.
D) Kasabanın batısında verimli geniş bir ova vardı.
E) Batıdan gelen yağışlı hava etkisini sürdürüyor.

14. "Ki" bağlacı kalıplaşmalar dışında ayrı yazılır.
Aşağıdakilerden hangisinde "ki" bağlacının yazımı yanlıştır?
A) Oysaki ben oraya hiç gitmedim.
B) Sanki onu bir yerden tanıyordum.
C) Halbuki sen hepimizden iyisin.
D) Mademki çok istiyorsun dinle.
E) Şöyleki deyip açıklamaya başladı.

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?
A) 0 evde dün mü temizlendi?
B) 0 ev de dün temizlendi mi?
C) 0 evde mi dün temizlendi?
D) 0 mu evdedün temizlendi?
E) 0 evdedün temizlendi mi?

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
A) 20 Ekim 1972'de evlenmişler büyük bir aşkla.
B) Ben de kardeşim de operayı sevmeyiz.
C) Ahmet Haşim akşamı çok sever ve akşamları gezmeye çıkarmış.
D) Kermesden büyük gelir elde etmek için uğraşıyoruz.
E) Çamurdan havuzlar yapmayı çocukken öğrenmiştim.

17. Her şey (I) o günkü çalışmalarımızla başlamıştı. Birdenbire(ll) önümüze çıkan engeller işlerimizi aksattı. Biraz (III) bocaladıktan (bilgi yelpazesi.net) sonra kendimize gelmiştik. Akıllıuslu (IV) bir engel bizi kendimize getirdi. Bundan sonra hiçbir şey (V) bizi yıldıramazdı.
Bu parçada numaralanmış sözlerden hangisinin yazımı yanlıştır?
A) l
B) ll
C) III
D) IV
E) V

18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım ve noktama bakımından bir yanlışlık yoktur?
A) İhtiyar: "Beni karşıya geçirsene!" demişti.
B) Karanlık ta bir gün kaybolur elbet.
C) Oysa ki ben seni ne kadar sevmiştim zalim.
D) Aldınmı boyunun son ölçüsünü akıllanmaz adam!
E) Binbir türlü dertle yoğurulurmuş insan.


CEVAP ANAHTARI

1B 5B 6C 7B 8C

9D 10D 11E 12C 13B 14E

15B 16D 17D 18A

HeraKLeS isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 06.11.14, 21:10   #7 (permalink)
Bjk Polat Doruk Bjk

Asi Ruh - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Yazım Kuralları / İmla Kuralları, Yazım Yanlışları İle İlgili Test Soruları

Zamanında ne lazım olurdu bunlar bana

__________________


*Sadece teşekkür,eline sağlık vs yorumlar yerine beğen butonunu kullanınız.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Asi Ruh isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 8
-X-, Asi Ruh, Behice, cortnek, Jade, Perii, semragul
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® v3.8.4 Copyright ©2000 - 2013, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
Owner: Jaqen

Saat: 18:25