Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Eğitim - Öğretim > Dersler > Türkçe - Edebiyat
facebook bağlan

Ses Bilgisi / Ses Olayları İle İlgili Test Soruları

Türkçe - Edebiyat kategorisinde açılmış olan Ses Bilgisi / Ses Olayları İle İlgili Test Soruları konusu , Ses Bilgisi / Ses Olayları İle İlgili Test Soruları 1. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde yardımcı ses yoktur? a) Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar. b) Adamın iyisi iş başında belli olur. c) ...


Like Tree3Beğeni
  • 1 Post By HeraKLeS
  • 1 Post By HeraKLeS
  • 1 Post By HeraKLeS

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 05.09.13, 20:32   #1 (permalink)
GALATASARAY
HeraKLeS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Ses Bilgisi / Ses Olayları İle İlgili Test Soruları

Ses Bilgisi / Ses Olayları İle İlgili Test Soruları



1. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde yardımcı ses yoktur?
a) Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar.
b) Adamın iyisi iş başında belli olur.
c) İyi dost kara günde belli olur.
d) Akılsız başın cezasını ayaklar çeker.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sert ünsüz yumuşamasına uğrayan bir kelime yoktur?
a) Bu işten umudum kesildi.
b) Soğuğa karşı tedbirli olmalıyız.
c) Yaz tatilinde oldukça dinlendik.
d) Kitabımı çantama yerleştirdim.

3. Cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşamasına uğramış bir kelime yoktur?
a) Anahtar bulamayınca kilidi kırdılar.
b) Kardeşim kızamığa yakalandı.
c) Barışmaları için kardeşim aracı oldu.
d) Masadaki kitabı bana verir misin?

4. Aşağıdaki kelimelerden hangisi küçük sesli uyumu kuralına uyar?
a) Armut
b) Toprak
c) Horoz
d) Karpuz

5. Aşağıdakilerin hangisinde büyük sesli uyumu kuralına uymayan bir kelime vardır?
a) Sabahtan beridir ince bir yağmur
b) Yağıyor soğuk bir sesle karışık
c) Kafesler kapanmış sokaklar çamur
d) Dışarıda ne bir ses ne de bir ışık

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük ek alırken sözcüğün ünsüzlerinden biri düşmüştür?
a) Deprem hepimizin yüreğini sızlattı.
b) Küçücük çocuklar anasız babasız kaldı.
c) Birkaç gündür gözüme uyku girmiyor.
d) Bazı yöneticilerin ufku dar olur.
e) Biz acıları bağrımıza bastık.

7. Aşağıdakilerin hangisinde ünsüz yumuşamasının örneği yoktur?
a) Dil her şeyden önce bir iletişim aracıdır.
b) Son yıllarda okuyucu sayısı iyice azaldı.
c) O hayatın tadını çıkarmanın peşindeydi.
d) Ben de onun ardı sıra evden çıktım.
e) Bir annenin feryadını duymamak olmaz.

8. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde ünlü daralması olmamıştır?
a) İstanbul’u dinliyorum gözlerim kapalı.
b) Sende seyrediyorum denizlerin en mavisini
c) Seher yeli okşuyor nazik tenimi
d) Gökyüzü bize mavi mavi gülümsüyordu.
e) Deli gönül sana ne diyeyim.

9. Şiirle uğraşanlar yazdıklarının sadece iç dökmek duygularını paylaşmak için değil de sanat eseri olarak okunmasını istiyorlarsa işin emek yanını göz ardı etmemelidir.
Yukarıdaki cümlede aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur?
a) Ünlü daralması
b) Ulama
c) Kaynaştırma ünsüzü
d) Ünsüz yumuşaması
e) Ünsüz benzeşmesi

10. Aşağıdakilerin dizelerin hangisinde “ünsüz yumuşaması”na örnek olabilecek bir sözcük yoktur?
a) Bakakalırım giden geminin ardından
b) Sende seyrediyorum denizlerin en mavisini
c) Gökyüzünün başka rengi de varmış
d) Şu dağın başında kar ben olaydım
e) Benim bu derdime derman yok mudur?

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük ünsüz değişimine örnek olamaz?
a) Çoğu kimse söylenenlere inanmıştı.
b) Ağacın dalları budanmıştı.
c) Yurduna kavuşmanın mutluluğunu yüreğinde hissediyordu.
d) Çamlığa geçip sola döneceksiniz.
e) Adını dilinden düşürmüyordu.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcükte ses düşmesi yoktur?
a) Siz de fikrinizi söylemelisiniz.
b) Çocuğun omzunda büyük bir yara var.
c) Dünden beri ayağım iyice şişti.
d) Sanatçının bu resmini pek beğenmedim.
e) Bahsi kazanınca mutlu oldu.






CEVAP ANAHTARI
1.c 2.c 3.c 4.b 5.c 6.b 7.b 8.c 9.e 10.d
11.e 12.c

Narsinha beğendi.
HeraKLeS isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 05.09.13, 20:33   #2 (permalink)
GALATASARAY
HeraKLeS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ses Bilgisi / Ses Olayları İle İlgili Test Soruları

1. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde yardımcı ses yoktur?
a) Sen olursan bensiz ben de olurum sensiz.
b) Say beni sayayım seni.
c) Su akarken testiyi doldurmalı.
d) Su testisi suyolunda kırılır.

2. Aşağıdakilerden hangisine ünlü ile başlayan bir ek getirildiğinde sözcükte ses değişikliği olmaz?
a) Kayık
b) Süt
c) Kalp
d) Genç

3. Aşağıdakilerden hangisine ünlü ile başlayan bir ek getirildiğinde sözcükte ses değişikliği / yumuşama olmaz?
a) ilaç
b) sırt
c) kayıp
d) renk

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü daralması ses olayının örneği yoktur?
a) Gelip karşımdaki masaya oturmuyorlar mı?
b) Çektiği sıkıntılara artık dayanamıyordu.
c) Eski günleri hatırlıyor anılarını tazeliyordu.
d) Kaşla göz arasında kaybolmayı başarıyordu.

5. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi küçük ünlü uyumuna uymaz?
a) Banyo
b) Sokaklar
c) Yumak
d) Güneş

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ulama” yoktur?
a) Geçen yıl eylülde okullar açıldı.
b) Salondan yemek odasına geçilir.
c) Çağımızın icatları insana parmak ısırtır.
d) Heceler harflerin sayısına göre ayrılır.

7. Aşağıdaki kelimelerden hangisinin son harfi sesliyle başlayan bir ek aldığında yumuşamaz?
a) Yamaç
b) Toprak
c) Yurt
d) Deniz

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yoktur?
a) Çalışan insan her zaman başarılı olur.
b) Yaşlı adam fırından taze ekmek aldı.
c) Araba yanımızdan hızla geçip gitti.
d) Asker ocağı gençlerimize şahsiyet kazandırır.

9. Aşağıdaki cümlelerde bulunan kelimelerin hangisinde sert sessiz yumuşaması yoktur?
a) Meyveli ağacı taşlarlar.
b) Tenceredeki sütü pişirdi.
c) Kitabını arkadaşına uzattı.
d) Kalemi kağıdı kullanırken tutumlu olalım.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yoktur?
a) Her zaman başarılı bir iş adamıydı.
b) Bahçeye kardan adam yapmak istiyordu.
c) O konuyu bize geldiğin akşam görüşürüz.
d) Siz de kır çiçeklerini seviyorsunuz



CEVAP ANAHTARI
1.a 2.b 3.b 4.d 5.a 6.d 7.d 8.c 9.b 10.d

Narsinha beğendi.
HeraKLeS isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 05.09.13, 20:34   #3 (permalink)
GALATASARAY
HeraKLeS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ses Bilgisi / Ses Olayları İle İlgili Test Soruları

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde herhangi bir ses olayı görülmez?
a) Küçücük elleriyle bir şeyler anlattı.
b) Onunla daracık yollardan geçtik.
c) İncecik söğüt dalları rüzgara dayandı.
d) Ona Perşembe günü uğrarım.
e) Sıcaktan iyice bunalmıştık.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kaynaştırma harfi kullanılmamıştır?
a) Ümit uyanık insanın rüyasıdır.
b) Görmek yenilenmenin başlangıcıdır.
c) Eskimeyenin peşinden giden hep yeni kalır.
d) Zaman kolay ele geçen şeyleri siler.

3. Aşağıdaki sözcüklerin hangisinin son harfi sesliyle başlayan bir ek aldığında yumuşamaz?
a) devlet
b) çırak
c) ilaç
d) mehtap

4. Adam; pamukları deşilmiş ilk rengini ele veren hiçbir parçası tam kalmamış yorgana sarılıp sessiz kıpırtısız bir uykuya dalıyordu.
Bu cümlede aşağıdakilerden hangisine örnek gösterilemez?
a) Ünlü daralmasına uğramış sözcüğe
b) Ünsüz yumuşamasına uğramış sözcüğe
c) Kaynaştırma sesine
d) Küçük ünlü uyumuna uymayan sözcüğe

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü daralmasına örnek gösterilemez?
a) Gönlünden geçenleri bana da söyleyebilir.
b) O manzarayı görünce ağlayacağını tabii bilmiyordunuz
c) Böyle bir davranışı ondan beklemiyordum.
d) Onun da bizimle geleceğini biliyordum.

6. Aşağıdaki sözcüklerin hangisinden sonra ünlüyle başlayan bir ek gelse sözcüğün sonundaki sert sessizde yumuşama olur?
a) millet
b) özet
c) geçit
d) sepet

7. Tatil anlayışının güneş deniz kum üçgenine sıkıştığı günümüzde Akdeniz’i alternatif gezilerle keşfetmek isteyenlerin uğraması gereken ilk yer Çıralı olmalı.
Cümlesinde aşağıdakilerden hangisinin örneği yoktur?
a) Ses düşmesi
b) Ses türemesi
c) Sessiz yumuşaması
d) Kaynaşma

8. Şimdiki zaman eki (-yor) aşağıdakilerden hangisinin sonuna getirilerek çekimlenirse büyük ünlü uyumu kuralını bozar?
a) konuşmak
b) dinlemek
c) anlamak
d) oturmak

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü daralmasının örneği vardır?
a) Zamanla nasıl değişiyor insan?
b) Gün geçtikçe artıyor yalnızlığımız.
c) Ne havada dönüp duruyor kuşlar?
d) Bir çiçek istiyorum ben bakmasam solacak.

10. “Bir defa kaybolmaktansa iki defa yol sormak daha iyidir.” cümlesindeki altı çizili sözcükte aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur?
a) Ünsüz yumuşaması
b) Ses türemesi
c) Ünsüz benzeşmesi
d) Ses düşmesi



CEVAP ANAHTARI
1.c 2.d 3.a 4.a 5.a 6.c 7.b 8.b 9.d 10.b

Narsinha beğendi.
HeraKLeS isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 4
cortnek, HeraKLeS, Narsinha, Perii
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® v3.8.4 Copyright ©2000 - 2013, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
Owner: Jaqen

Saat: 21:44