Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (http://www.forumaski.com/)
-   Türkçe - Edebiyat (http://www.forumaski.com/turkce-edebiyat/)
-   -   Kelimede Anlam / Sözcükte Anlam İle İlgili Test Soruları (http://www.forumaski.com/turkce-edebiyat/52230-kelimede-anlam-sozcukte-anlam-ile-ilgili-test-sorulari.html)

cortnek 01.09.13 16:36

Sözcükte Anlam ile İlgili Testler
 

Kelimede Anlam / Sözcükte Anlam İle İlgili Test Soruları


Sözcükte Anlam ile İlgili Testler


1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut değildir?
A) En başta umudu olmayan adam şiir yazamaz.
B) Edebiyat öncelikle büyük bir özveri gerektirir.
C) İnce bir ruh kadar bilgi de lazımdır yazar için.
D) Müzisyen için ses neyse ressam için de ışık odur.
E) Son yıllarda beni en çok korkutan film buydu.


2.Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yansıma sözcük kullanılmamıştır?
A) Hüp diye bir ses çıkarırdı çay içerken.
B) Odadan bir zırıltı duyuluyordu tüm gün.
C) Kuşlar ötüyor pencerenin kenarında.
D) Hırgürleri çok olan kalabalık bir aileydi.
E) Kadın,tıngır mıngır sallıyordu beşiği.



3.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük nicel anlamda kullanılmamıştır?
A) Ilık bir duş alırsan kendine gelirsin;ama yine de bazı şeyleri oluruna bırakmayı öğrenmelisin.
B) Sıcak bir yaz gününde nerede tatil yapılacağını iyi bilirim ben de
C) Geniş düşünürsen hoşgörünün insan için vazgeçilmez olduğunu anlarsın.
D) Meksikalıların “Tüm gün dinlendikten sonra bir de uyumak ne güzel!”sözü sana ne anlatıyor?
E) Küçük bir tabağın içine doldurduğun onca yemekle zayıflayabileceğini mi zannediyorsun?


4. Aşağıdakilerden hangisinde “doktor” sözcüğü özel anlamda kullanılmıştır?
A)Doktor, insan sağlığını her şeyden önemli gören kişidir.
B)Doktor, hastasına güven vermeyi her zaman başarmalıdır.
C)Doktor, hafta sonuna kadar hastanede kalacağını söyledi.
D)Doktor, yeri geldiğinde soğukkanlı olmayı bilmelidir.
E)Doktor, kendini yenilemeli, tıptaki gelişmeleri izlemelidir.


5.Aşağıdakilerden hangisinde hem gerçek hem mecaz anlamlı bir sözcük öbeği kullanılmıştır?
A)Unutmayın! Hayalinizdeki dağa tırmanmak sizin elinizde.
B)Atlet, maratonun sonlarına doğru yoruldu ve yarışı bıraktı.
C)Tuval üzerine yaptığı yağlı boyayla resimleri satışa çıkardı.
D)Giydiği geniş gömleklerle kamburunu örtmeye çalışıyordu.
E)Saatlerdir hiç kimseyi umursamadan sakız çiğniyordu.


6.Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerde hangisinde özelden genele doğru gidilmiştir?
A)Birçok sanat yapıtı vardır,deneme de bunlardan biridir.
B)Tüm sanatçılar gibi o da ölümsüzlüğü yenme telaşında bir yazardı.
C)Savaşlar zordur, Kurtuluş Savaşı da zor bir savaştı.
D)Gül, sevgiliye verilebilecek en güzel çiçektir
E)Cümlelerindeki sözcükleri titizlikle seçer.



7.Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük terim anlamı taşımaz?
A) Yazar, anlatıcıyı üçüncü tekil kişi ağzından konuşturmuş romanda
B) Nota bilgisi olmadan beste yapabileceğini düşünenler bile var
C) kaleci kurtarışları kadar başarılı penaltı vuruşlarıyla da tanınıyor
D) Kostümleri özenle seçilmemiş bir oyundan başarı beklenemez.
E) Şiirlerinde yaptığı keskin eleştirilerde ölçüyü biraz kaçırmış.


8.Aşağıdakilerden hangisinde somut anlamlı bir sözcük soyut bir anlamı karşılamıştır?
A) Müşterisinin özenle seçtiği domatesleri tarttıktan sonra konuşmaya başladı.
B) Ağacı budamaktan, kökünü kesmeyi anlıyor galiba bahçıvanınız
C) Yepyeni bir bina nasıl oldu da bir depremde en önce göçüverdi?
D) Artık bu televizyon onarılamaz, sen en iyisi yeni bir televizyon almaya bak.
E) Eşyalarını da yanına alıp gidince o, içimde genişçe bir boşluk oluştu.


9.Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi nicel bir anlam taşımaktadır?
A) Uzun bir yol vardı daha önümüzde, diyor şoför.
B) Maçları stadyumdan takip eden taraftar sayısında da bir artış söz konusu.
C) Kim ne derse desin güzel maçlara gebe şampiyonluktaki kıyasıya çekişme.
D) Takımlar taraftarlarıyla, futbolcularıyla, teknik ekipleriyle bir bütün olmuş.
E) Bu sıcak atmosfer futbol dünyamızın uzun yıllardır özlemini çektiği bir şeydi.


10.Aşağıdakilerden hangisinde yansımadan türemiş bir eylem vardır?
A)Kuzular, baharın güzelliğine eşlik etmek için meliyordu.
B)Yukarı kattakilerin gümbürtüleri de bir gün olsun bitmez ki.
C) Fısıldaşmayı bıraksalar hiç de yanlış anlaşılamayacaktık.
D)Şırıltısını duyuyor musun, kavaklar arasından akan suyun.
E)Havlamayı bile beceremeyen uyuz bir köpek almışsın.

11.Aşağıdakilerin cümlelerden hangisinde birbirine karşıt iki sözcük kullanılmamıştır?
A)Ağır gitmeyi bıraksan da artık biraz hızlansan diyorum.
B)Biriktirdiğim bozuk paralarla bisikletimi tamir ettirdim.
C)Fiyatlardaki artış satışlardaki azalışı beraberinde getirdi.
D)Az yemek çok yemekten her zaman daha sağlıklıdır.
E)Mehmet Bey irili ufaklı bir çok sorunla boğuşuyordu.


12.Aşağıdaki cümlelerden hangisinde somutluma yoktur?
A) Yalnızlığın girdabına insan bir kez kapılagörsün, bir daha çıkamaz içinden.
B) Bahçedeki binlerce çiçeğin birdenbire ve rengârenk açmasıdır sevmek.
C) Eksikliğini çok hissediyorum, ayrıldığımızda bir kolumda onunla gitti.
D) Yalnızca yaşamak için mi beklenir güzel günler , beklemek de güzel.
E) Yavru Vatan yarınki cumhurbaşkanlığı seçimine hazırlanıyor.


13.Aşağıdaki cümlelerdeki altı çizili sözcüklerden hangisinin sesteşi yoktur?
A) Köyden kente göç, Türk romanın da sıkça işlenmiş bir konudur.
B) Yeni Türk lirasının en büyük banknotu yüz lira olarak basılmış.
C) Emeklilik için erken bir yaş değil mi otuz beş yaş?
D) Kır saçlı bir adam duruyordu ıssız bir gölgede.
E) Güllerin arasındaki otları yol ki bahçemiz daha da güzel görünsün.


14.Aşağıdakilerden hangisinde dolaylama yoktur?
A) Yerleri gökleri yaratan için insanlara bu kadar da eziyet etmeyin.
B) Beyaz perdeyi yıpranmadan yıkansın diye çamaşırhaneye verdim.
C) Dostları ve sevenleri tahta ata bindirip ölümsüzlüğe uğurladı onu.
D)Beyaz gömlekliler, hastane çıkışında beraberce yemeğe gittiler.
E) Yavru Vatan yarınki cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanıyor.

15.Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük gerçek (temel) anlamda kullanılmamıştır?
A) Üç yıldır, özel bir üniversitede Türk Dili dersini okutuyor.
B) Yerdeki cam parçaları topuğunun kanamasına sebep oldu.
C)Etrafımı çevreleyen her şey bana onu hatırlatmaya yetiyor.
D) İdarenin verdiği cezaya üç gün içinde itiraz etme hakkı var.
E) Veteriner, kanatlarını iyileştirdiği güvercini gökyüzüne saldı.


16.Kuyruk” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde yan anlamda kullanılmıştır?
A)Patron ne düşünürse düşünsün, kimsenin kuyruğu olamam ben.
B) Ucuz ekmek kuyruklarının gün geçtikçe uzadığını görmek ne acı.
C) Boğazına çok düşkündür kedimiz, acıkınca hemen kuyruğunu sallar.
D) Kuyruğu kurduğumuz kapana kısılmış orda öylece duruyor.
E) Mahallenin afacan çocukları kendinin kuyruğuna teneke bağlamışlar.


17.Aşağıdakilerin hangisinde “daha” sözcüğü ötekilerden farklı bir anlamda kullanılmıştır?
A) Daha ne istiyorsun, kullanılmamış bir gök sunuyorum sana.
B) Şiir biter mi hiç, yan yana gelmemiş sözcükler varken daha.
C) İngiliz edebiyatına daha çok da Fransız edebiyatına ilgiliyim.
D) Irmaklar daha güzel olsun isterim kuşlar daha güzel uçsu.
E) Bütün çabamız daha yaşanası bir dünya bırakmak yarınlara.

18.Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bir sözcük benzetme amacı güdülmeden başka bir sözcüğün yerine kullanılmıştır.
A) Denizi nakış işler gibi işliyor yunuslar.
B) Güneş, o yorgun kuş, usulca süzülüyor.
C) Bıraksam akıp gidecek gönlüm ona doğru.
D) Ayın ipini tutmuş koşuyor bir çocuk.
E) Rüzgâr uçuruyor masamdaki şiirimi.


19 Aşağıdakilerin hangisinde abartma yoktur?
A) Sesini duymasam birden çölleşirdi dünyam.
B) Sizin için tuttum beş gül getirdim, sevgili!
C) Sevdamın ateşi güneşi bile yakar, kül eder.
D) Susunca dağlar yarılır, ırmaklar kururdu.
E) Senin için denizleri getiririm, işte yeter.


20. Aşağıdakilerden hangisinde “beyin” sözcüğü “öyle göründüğüne bakma sen, bu fabrikanın beyni odur” cümlesindeki kullanma anlamca en yakındır?
A) Beynin işleyişi bugün bile tamamıyla anlaşılabilmiş.
B) Beyninizin çok küçük bir bölümünü kullanabiliyormuşuz.
C) Yazıya başlamadan önce bir beyin fırtınası yapalım mı?
D) Beyin takımını oluşturmakta gecikirsek işi yürütemeyiz
E) Bir de durmaksızın konuşunca beynim patladı.
…Yanıtlar…
| 1-D | 2-C | 3-C | 4-C | 5-A | 6-D | 7-E | 8-E | 9-A | 10-A |

| 11-B | 12-D | 13-A | 14-B | 15-A | 16-B | 17-B | 18-E | 19-B | 20-D |


cortnek 01.09.13 17:05

Cevap: Sözcükte Anlam ile İlgili Testler
 
1. I. O zaman başından aşkındı derdi
Kaç yanık yolcuya soğuk su verdi.
II. Çoktandır tekneyi aldı sular
Çoktandır ümitler sende ölüm
III. Nicedir uyku girmez gözüme
Geçer gider yüreğindeki sevgim diye
IV. Başındayım sanki bir mucizenin
Su sesinden ve kanat şakırtısından
Yukarıdaki dizelerde altı çizili sözlerden hangi ikisi yakın anlamlıdır?
A) I. ve II. B) I. ve III. C) II. ve IV. D) III. ve IV. E) II. ve III.

2. I. O gülüş kalbime aksettiği an
Duymadım ilk ateşin düştüğünü
II. Aç mısın yok mudur ekmeğin aşın
Odan ne karanlık yok mu ateşin?
III. Nereden nereye sevmişim yâri
Ateşi koymuyor, yakıyor beni
IV. Boşuna tetiği ne kurcalarsın
Var daha zaman ateşe be Ali!
Numaralanmış ikili dizelerin hangi ikisinde "ateş" sözcüğü "aşk" anlamında kullanılmıştır?
A) I. ve II. B) II. ve III. C) I. ve III. D) III. ve IV. E) II. ve IV.
3. Aşağıdaki dizelerin/cümlelerin hangisinde "açılmak" sözcüğü "gitmek" anlamında kullanılmıştır?
A) Her gün aynı pınardan doldurun testimizi
Kırlara açılırız çıngıraklarımızla.
B) Açıldı ağzı nihayet, açılmaz olaydı.
C) Her ufuktan bu geliş eski seferlerdendir.
O seferle açılmış, nice yerlerdendir.
D) Yanından, göğsünden açılır yara
Yâr gelmezse yaraların elletme
E) Bir bahar yağmuru yağmış da açılmış havayı
Hisseden kimse hakikat sanıyor hülyayı
4. Ara sıra ahiretten haber gelseydi, ölüm bu kadar müthiş olmayacaktı. Giden gidiyor, hiç dönmüyor ve gittiği yerden hiç ses çıkmıyor. Dönmesin kalsın. Fakat bu ağır, bu yoğun, bu korkunç sessizlik neden?
Aşağıdakilerden hangisi, bu parçada geçen "ağır" sözcüğünün anlamca yerini tutamaz?
A) Bunaltıcı B) Sıkıntı verici C) Dehşetli D) Rahatsız edici E) Duygusuz
5. I. Son yıkamada çamaşırlar kar gibi ağarmıştı.
II. Vaktaki sular, şarkılar inlerken ağardı
Bendim geçen ey sevgili sandalla denizden
III. Ortalık ağarmaya, sisli ufuklardan pembe bir güneş yükselmeye başlamıştı.
IV. Hamit Bey, iki taraftan ağarmış sakalıyla köşede oturuyordu.
Yukarıdaki dizelerin/cümlelerin hangi ikisinde "ağarmak" sözcüğü aynı anlamda kullanılmıştır?
A) I. ve II. B) II. ve III. C) I. ve III. D) III. ve IV. E) II. ve IV.
6. Düşünen her insanımız gibi ben de hayatımızın değişmesi için sabırsızdım. Fakat canlı hayata, yaşayan ve duyan insana, cansız madde karşısındaki bir mühendis gibi değil, bir kalp adamı olarak yaklaşmayı isterdim.
Yukarıdaki parçada geçen "kalp adamı" sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A) Huzuru, saadeti Allah ve insan sevgisinde bulan kimse
B) İnsanlar hakkında bilgi ve tecrübe sahibi olan kimse
C) Hayata, olaylara olumlu ve duygusal yönden bakan kimse
D) İnsanlığa ilmiyle hizmet eden kimse
E) Halktan gelen veya halka yakın kalmayı bilen kimse 
7. Aşağıdaki ikili dizelerin hangisinde, anlatımda karşıtlıklardan yararlanılmıştır?
A) Gül gülse daim ağlasa bülbül acep değil
Zira kimine ağla demişler, kimine gül
B) Artık cümbüşte yoksam geceleri
Sanmayın tarafımdan ihanet var
C) Şimdi de kalmadı paranın nazarımda kadri
Kirli ellerde görünce paradan iğrendim.
D) Yeme el malını er geç verirsin
İğneden ipliğe sorulur bir gün
E) Bastım da kırıldı iğdenin dalı
Kötüye düşenin böyle olur hali
8. Aşağıdaki dizelerin hangisinde "içinde" sözcüğü "ara, orta" anlamı dışında kullanılmıştır?
A) Ağlama sevdiğim yine gelirim
Güzeller içinde bulurum seni
B) Çalılar içinde kuytu yerlerde
Ötücü kuşların yuvası vardır
C) Şurada bir güzelin salınışını
Selviye benzettim dallar içinde
D) Serhatler içinde Budin'dir başı
Kan ile yoğrulmuş toprağı taşı
E) Elbisem çivide canlanır o an
İçinde bir başka vücudu saklar.
9. Aşağıdaki ikili dizelerin hangisinde abartmaya başvurulmuştur?
A) Karacaoğlan, devranım var, demim var
Yâr yitirdim, düşmanım var, gamım var.
B) Yanılıp derdime derman katarsın
Dünya sele gitti gözüm yaşından
C) İmdat umar iken akan sellerden
Kendim gibi akan sel bulamadım
D) İster azat eyler, ister öldürür
Sefil Veysel kapısında kul gibi
E) Dokuz aylık yoldan sefere geldim
Dünya denen yere indirdin beni
10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük gerçek anlamının dışında kullanılmıştır?
A) Sadece bu ânı ve bu aydınlığı Bursa ovası denen kadehten içmekle kalacağım.
B) İçki bilginin ve aklın düşmanıdır; içkinin adı gerçekte kavga ve gürültüdür.
C) Sabahları annem beni bebek gibi pencerenin kenarına oturturdu.
D) Birkaç saat için yanardağın homurtuları diner gibi oluyordu.
E) Eski İstanbul için Silivri yoğurdu kışın sonu demekti.
11. I. Üç derdim var, birbirinden seçilmez:
Bir ayrılık, bir yoksulluk, bir ölüm.
II. Sen de bu köprüden gel geç diyorlar
Buyur bir makam da sen seç diyorlar.
III. Görebilsin diye sonsuzluğu her yerden iyi
Seçmiş İstanbul'un ufkunda bu kudsi tepeyi
IV. Uzaklar seçilmiyor, gönüldür geçilmiyor
Gönül bir top ibrişim, dolaşmış açılmıyor.
Numaralanmış ikili dizelerin hangi ikisinde "seçmek" sözcüğü "benzerleri arasında hoşa gideni, yararlanmak için ayırmak, beğenmek." anlamında kullanılmıştır?
A) I. ile II. B) II. ile III. C) III. ile IV. D) II. ile IV. E) I. ile III.
12. Kötü günde beraberdir dost düşman
Kazanırsan bâri yine dost kazan
Aşağıdakilerden hangisinde bu dizelerdeki "bâri" sözcüğünün anlamca yerini tutabilecek bir sözcük kullanılmıştır?
A) Murat alıp doya doya gezmedim
Bu kara yazıyı kendim yazmadım
B) Herkes sevdiğinden doydu usandı
Neden kaldık böyle bahtı kara biz
C) Yazıktır şu geçen ömrüme yazık
Bir dost bulamadım gün akşam oldu.
D) Güzel olsa, esmer olsa el verir
Kadir Mevlâm ihsan eder yel verir.
E) Tam anlamıyla zengin olamasan da
Hiç değilse gönül zenginliği iste. 
13. I. Geçen gün, Zeynep Kadını, sokak kapısının önünde benden yakınırken yakaladım.
II. Bir insana çok yakışmış bir elbise, başkasına o derece yakışmaz.
III. Gel bahar gel bahar yakınlarda gül
Denize renginden armağan bırak
IV. Beni İstanbul’a üniversiteye göndermediği için zaman zaman babama sızlanırdım.
Numaralanmış cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangi ikisi yakın anlamlıdır?
A) I. ile II. B) II. ile III. C) II. ile IV. D) I. ile IV. E) III. ile IV.
14. I. Bilmiyorum ne haldeyim
Gidiyorum gündüz gece
II. Bilemedim gece ile gündüzü
Seçemedim güneş ile yıldızı
III. Küçüksu'da gördüm seni
Gözlerinden bildim seni
IV. Demirden döverdi en keskin kılıçları
Bilirdi, çeliğe su vermesini de
Numaralanmış dizelerin hangi ikisinde "bilmek" sözcükleri yakın anlamlı kullanılmıştır?
A) I. ve II. B) II. ve III. C) III. ve IV. D) II. ve IV. E) I. ve III.
15. Bir hastane dönüşü sandviç almak için elini cebine attığı anda, herkesi bir gün kavrayacak olan karanlık onu da kavradı.
Bu cümle ve onu oluşturan sözcükler için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) "Karanlık" sözcüğü gerçek anlamının dışında kullanılmıştır.
B) "Elini" sözcüğü gerçek anlamının dışında kullanılmıştır.
C) "attığı" sözcüğü, başka bir sözcüğün anlamca yerini tutmuştur.
D) "elini cebine atmak" bu cümlede deyim olarak kullanılmıştır.
E) "Kavradı" sözcüğü gerçek anlamı dışında kullanılmıştır.
16. Şairler, duyduklarını anlatırken salt somut sözcüklerle yetinmez, soyut sözcüklerden de yararlanırlar.
Aşağıdaki dizelerin hangisinde, soyut anlamlı sözcüğe yer verilmemiştir?
A) Yan yana sessizce mevsimle keder
B) Hicrana aldanmış kalbimde geçsin
C) Esen rüzgârlara sen neşeni ver
D) Bunca güzelliği nasıl koyup gideceğiz
E) Tahtayı kurt oydu, taş yosunlandı
17. I. Canı cânânı bütün varımı alsın da Hûda (Allah)
Etmesin tek beni vatanımdan dünyada cüda (ayrı)
II. Her mihnet (sıkıntı) kabulüm, yeter ki,
Gün eksilmesin penceremden
III. Güzelsin ya, ne olursan ol, girdin hikâyeme
Çok değil evi barkı terk edip sana uyduğum
IV. Lâkin bana pek güvenme her derdin için
Aslında ben, ey yeryüzü, yerlin değilim
Numaralanmış ikili dizelerin hangi ikisinde, altı çizili sözcükler yakın anlamlıdır?
A) III. ve IV. B) I. ve III. C) II. ve III. D) I. ve II. E) II. ve IV.
18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük gerçek anlamında kullanılmıştır?
A) Ağzında bal olan arının kuyruğunda iğnesi vardır.
B) Ağızla pilav pişmez, yağla pirinç gerek.
C) Bu da dördüncü ordu kumandanı için ağır bir darbe olmuştu.
D) Son günüm yaklaştı görünesiye
Kalmadı bir adım yol ileriye
E) Söz oyunlarında öyle açmazlar olur ki, iki dakikada insanı mat eder.
19. (I) Kimselere benzemeyen o hali birden aklıma geldi.
(II) Onu seyrederken gördüğünde öylesine şaşırıyordu ki…
(III) İçimden bir an derin bir pişmanlık sızısı yükseldi.
(IV) Giderken ansızın dönüp pencereme bakardı bazen.
Yukarıda numaralanmış cümlelerin hangi ikisinde altı çizili sözcükler anlamca en yakındır?
A) I. ile II. B) II. ile III. C) III. ile IV. D) I. ile IV. E) II. ile IV.
CEVAP ANAHTARI
1-E 2-C 3-A 4-E 5-B 6-C 7-A 8-E 9-B 10-A 11-B 12-E 13-D 14- A 15-B 16- E 17-D 18-A 19-D

HeraKLeS 05.09.13 19:39

Kelimede Anlam / Sözcükte Anlam İle İlgili Test Soruları
 
Kelimede Anlam / Sözcükte Anlam İle İlgili Test Soruları

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ayrıntılı olarak” anlamı vardır?
a) Tayfalar ikide bir gökyüzüne bakıp konuşuyorlardı.
b) Bene verilen her işi titizlikle yaparım.
c) Çocuk bilgisayar oyunlarından çok hoşlanıyordu.
d) Bu yöreyi her yönüyle tanısam iyi olur.
e) Ansiklopediyi ara sıra karıştırıp bir şeyler öğreniyorum.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük terim değildir?
a) Rakibini on saniyede tuşladı.
b) Ömer Seyfettin şekerden öldü.
c) Öğretmen bize ilginç sorular yöneltti.
d) İlk rauntta maçı kazandı.
e) Bu oyun iki perdeden oluşuyor.

3. Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili söz anlamca ötekilerden farklıdır?
a) Çok çalışıyor; ancak istediği sonuca ulaşamıyordu.
b) Sizi bekleyeceğiz; yalnız çok gecikmeyin.
c) Günler geçiyor; lakin ondan bir haber gelmiyordu.
d) Çocukları sevelim; çünkü onlar geleceğimizdir.
e) İzne ayrıldım; ne var ki tatile gideceğim yeri belirlemedim.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “şimdi” sözcüğü “Annen şimdi gelir ağlama.” cümlesindeki anlamıyla kullanılmıştır?
a) Olayın bu boyutta olduğunu şimdi duyuyorum.
b) Çoban şimdi ağıla doğru gitti.
c) Şimdi anlarız olayın iç yüzünü.
d) Doktor Cemal şimdi çıktı koşarsanız yetişirsiniz.
e) O parçayı radyoda şimdi dinledim.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikinci cümle birinci cümlede kullanılan deyimin anlamını içermez?
a) Gün boyu çenesini bıçak açmadı.
İsteği sonucu alamayışına kendisi de çok şaşırmıştı.
b) Az çene yormadığımı sen de biliyorsun.
Boşuna konuşup durma seni dinlemiyor bile.
c) Bütün gün oturup çene çalmıştı.
İşi gücü sabahtan akşama kadar gevezelik etmekti.
d) Siz merak etmeyin ben onun çenesini kapatırım.
Onu susturursak sorun kalmaz sanıyorum.
e) Herkes çenesini tutsa kimsenin kalbi kırılmaz.
Akla gelen her şeyi söylemesek çok iyi olur.

6. Aşağıdaki cümlelerde yer alan altı çizili ikilemeler anlamsal kuruluşları bakımından ikişerli gruplandırılırsa hangisi dışarıda kalır?
a) Stadyumun çevresinde tek tük seyirci göze çarpıyordu.
b) O hiçbir insan hakkında ileri geri konuşmaz.
c) Olanları ezile büzüle anlatıyordu.
d) Sen hiç hatır gönül (bilgi yelpazesi.net) bilmezsin.
e) Çamurlu yolda bata çıka ilerliyorduk.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde terim kullanılmamıştır?
a) Dava için bilirkişi raporu gerekiyor.
b) Bu oyun tahminime göre üç perdelikti.
c) Yapım eki almış sözcüğe gövde denir.
d) Olayı bir de bu açıdan değerlendirin.
e) Bu cümle giriş cümlesi olmaya uygun değildir.

8. “Orta” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “Kışın ortasında tayinimiz Erzurum’a çıkıvermişti.” cümlesindeki anlamıyla kullanılmıştır?
a) Yolun ortasında kocaman bir kütük duruyordu.
b) Doktor Ali Bey orta katta oturuyordu.
c) Adanın ortasına gelince fırtına başlamıştı.
d) Konuklarımız hafta ortasında gelebilirler.
e) Bu sehpayı odanın ortasına koyalım.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “büyük” sözcüğü nicelik bildirmemektedir?
a) Yaşça büyük olanı şu siyah ceketliymiş.
b) Otelin havuzunun büyük oluşuna sevindim.
c) Büyük yolların yapılması kentin trafiğini rahatlatmıştı.
d) İnsan büyük amaçlar edinmelidir kendine.
e) Şu büyük bina bizim manzarayı öldürdü.

10. Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük genel anlamlıdır?
a) Köpek en sadık hayvandır.
b) Çocuğu ısıran köpek hala bulunamadı.
c) Köpeğime “Karabaş” adını koydum.
d) Zavallı köpek sabaha kadar inledi.
e) Ne kadar da güzel bir köpekmiş bu.

CEVAP ANAHTARI
1.d 2.c 3.d 4.d 5.a 6.a 7.d 8.d 9.d 10.a

HeraKLeS 05.09.13 19:39

Cevap: Kelimede Anlam / Sözcükte Anlam İle İlgili Test Soruları
 
.1.
1. Arabayı yolun ortasına park etmiş.
2. Elmayı ortasından bölüp yarısını kardeşime verdi.
3. Evin sahibi kiracıları kışın ortasında sokağa attı.
4. Tam tarlanın ortasına geldiklerinde ağanın adamlarını gördüler.
5. Herkesin ortasında beni küçük düşürmeni istemiyorum.
“orta” sözcüğü hangilerinde aynı anlamda kullanılmıştır?
a) 1-4 b) 2-4 c) 1-3 d) 3-5 e) 3-4

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük gerçek anlamda kullanılmıştır?
a) Amma da kursağına düşkün adammış ha!
b) Bu toplantıda da sağlıklı çözüm önerene rastlamadım.
c) Son olaylar bizi Irak’la savaşın eşiğine getirdi.
d) Artık hiçbir şey için olumlu düşünemiyorum.
e) Olayın düğümünü esrarengiz tanık çözecek gibi.

3. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamda kullanılmıştır?
a) Bu kısır anlayışı terk etmedikçe onunla anlaşamayız.
b) Onu yakından tanıyınca ne denli dar düşünceli olduğunu anladım.
c) Ancak iki adım atabildi yığıldı kaldı.
d) Çocukta en derin etkiyi bırakan öğretmenleridir.
e) İnsan içini inceltmedikçe dışını inceltemez.

4. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamda kullanılmıştır?
a) Artık keskin soğuklar da başlamıştı romatizmadan her yanı ağrıyordu.
b) Türk şiirinde en kapsamlı yeniliği Orhan Veli kuşağı gerçekleştirdi.
c) Onun ne dolaplar çevirdiğini hiç kimse anlayamaz.
d) Sen de tam burun yapacak zamanı buldun ha!
e) Hazirandı buğday başakları sararmaya başlamıştı.

5. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamda kullanılmıştır?
a) Onun için kara gün dostudur derler.
b) Okul yıllarında ateşli edebiyat söyleşileri yapardık.
c) Karanlığın yavaş yavaş kaybolduğu saatlerdi; yapayalnızdım.
d) Önümüzde uzanan yeşillik denizini yara yara ilerliyoruz.
e) Hayallerinin gerçekleşmesi için hiçbir umut ışığı kalmamıştı.

6. “Sende kalp denen şeyden eser yok.” cümlesinde “kalp” sözcüğü mecaz anlamda kullanılmıştır.
Aşağıdakilerin hangisinde buna benzer bir kullanım yoktur?
a) Duyguları ağır basmış; onu affedememişti.
b) Sonunda sen de benim gibi harcanıp gideceksin.
c) Verdiği ince karşılık beni de şaşırttı.
d) Gezi programımızda bu yöreler yoktu.
e) Aktör dediğin kalıptan kalıba girebilmeli.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “tartmak” sözcüğü gerçek anlamında kullanılmıştır?
a) Atalarımız (bilgi yelpazesi.net) iki tart bir söyle demişler.
b) Bu olay onu tartmama yardımcı oldu.
c) Rakibini iyice tarttıktan sonra yere bırakıverdi.
d) Domatesi tartmadan göz kararıyla verdi.
e) Bence o seni tartacak adam değil.

8. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi mecaz anlamda kullanılmamıştır?
a) Takımımız rakibinden gömlek gömlek üstündü.
b) Irak krizi nedeniyle borsada durgun bir gün yaşandı.
c) Kendimi yatağa bırakır bırakmaz uyurum.
d) Bize yaptığı babalığı asla unutmamayız.
e) Onun geleceği geçmişi gibi karanlık olacak.

9. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamıyla kullanılmıştır?
a) Çocukluğu türlü acılar içinde geçmişti.
b) Yüzyılların eskitemediği eşsiz dizelerdi bunlar.
c) Her eser ister istemez çağının damgasını taşır.
d) Belli ki bu çocuk babasının damarına çekecek.
e) İnançlarından ödün vermeyen bir kişiliğe sahipti.

10. “Çözülmek” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamda kullanılmamıştır?
a) Çıkara dayalı arkadaşlıklar çabucak çözülür.
b) Kaza yapmış denince elim ayağım çözüldü.
c) Ekonomik zorluklar karşısında aileler çözülüyor.
d) Ellerimizi bağlayan ipler zor da olsa çözüldü.
e) Birkaç gönül alıcı sözden sonra aranızdaki duvar çözüldü.

CEVAP ANAHTARI
1.a 2.d 3.c 4.e 5.c 6.d 7.d 8.c 9.e 10.d

HeraKLeS 05.09.13 19:39

Cevap: Kelimede Anlam / Sözcükte Anlam İle İlgili Test Soruları
 
1. “Yüzmek” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde gerçek anlamıyla kullanılmıştır?
a) Masalar sandalyeler toz içinde yüzüyordu.
b) İnsanlar burada sebze artıklarıyla birlikte yüzüyordu.
c) Sınavı kazanmış mutluluk içinde yüzüyordu.
d) Eseri yayınlandığında bir rüya aleminde yüzüyordu.
e) O günlerde amansız bir yoksullukta yüzüyorduk.

2. “Tutmak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamda kullanılmamıştır?
a) Bu moda tutmadığı için eskiye dönüldü.
b) Böyle havada beni deniz tutar.
c) İki erik yedim; midem tuttu yine.
d) Küçüğü havalara fırlatır fırlatır tutardı.
e) O arkadaşını gözüm tutmadı.

3. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi mecaz anlamda kullanılmamıştır?
a) Çocuk ailenin aynasıdır derler.
b) Korkağın tekidir onda yürek ne gezer!
c) Ülkemiz pek çok uygarlığın beşiği sayılır.
d) Tatlı dilli sevecen biriydi Ali usta.
e) Kırılan camın keskin kenarı elini parçaladı.

4. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamda kullanılmıştır?
a) Ne istersen yap; ama ailemizin adına leke sürme.
b) Altın saçları dalgalanıyordu rüzgarda.
c) Keskin bir yemek kokusu salona kadar uzanmıştı.
d) Sen de mi iftiraya kurban gittin.
e) Senin kuyruklu yalanlarına inanmam artık.

5. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi mecaz anlamda kullanılmamıştır?
a) Görünürde birkaç kel tepeden başka bir şey yoktu.
b) Sazlar şarkıcının (bilgi yelpazesi.net) sesini boğuyordu.
c) Elinde ince bir kızılcık sopası vardı.
d) Günlerdir eve kapanmış; hiç dışarı çıkmıyordu.
e) Türk lirası dalgalanmaya bırakıldı.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “dokunmak” sözcüğü gerçek anlamda kullanılmıştır?
a) Akşamki yemek mideme dokundu herhalde midem ağrıyor.
b) Konunun özüne dokunmadan kısa bir konuşma yaptı.
c) Ucuna şöyle bir dokundum elim kesildi.
d) Sözlerim size dokundu ki böyle tavır koydunuz.
e) Güneş bana da dokunuyor hemen kızarıyorum.

7. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamda kullanılmıştır?
a) Nereden buldun bu gevşek adamı.
b) Büyükanne yumuşak kalpli bir kadındı.
c) Bütün anlattıkları masal inandın mı?
d) Ona sakın güvenme batakçının biridir.
e) Hemen adamın çevresinde bir çember oluşturduk.

8. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamıyla kullanılmıştır?
a) Uzun bir uğraştan sonra sobayı yakabildik.
b) Bu uğurda ne ocaklar söndü.
c) Polis ani bir baskınla hırsız yuvasını dağıttı.
d) Bu küçücük dükkan onun ekmek teknesiydi.
e) Doktorun verdiği ilaçtan burnuna üç damla koydu.

9. Aşağıdaki altı çizili söz öbeklerinden hangisi gerçek anlamıyla kullanılmıştır?
a) O maymun iştahlıyla işe mi girişilir.
b) Bunlar evlat değil ömür törpüsü.
c) Sınıfımız fen derslerinde yaprak dökümüne uğradı.
d) Bu durumdan kurtulmak için zayıf bir umut ışığı bile yoktu.
e) Bu koşuşturma insanı sinir hastası yapar.

10. “ileri” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde “Köşkün biraz gerisinde duruyorduk.” cümlesindeki “geri” sözcüğünün anlamca karşıtıdır?
a) Babası ileri düşünceli bir adamdı.
b) Onu istasyonun ilerisinde gördüm.
c) İleride oğluna bir araba alacakmış.
d) İleri ülkelerde her şey farklı.
e) Sen biraz daha ileri çık.

CEVAP ANAHTARI
1.b 2.d 3.e 4.b 5.c 6.c 7.e 8.e 9.e 10.b

HeraKLeS 05.09.13 19:39

Cevap: Kelimede Anlam / Sözcükte Anlam İle İlgili Test Soruları
 
1. “bağlı” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde gerçek anlamda kullanılmıştır?
a) Evine çocuklarına dostlarına bağlı bir adamdı.
b) Hastamızın iyileşmesi ona göstereceğimiz özene bağlıymış.
c) “Korkmayın köpekler bağlı!” diye bağırdı.
d) Bence demokrasiye bağlı bir yöneticidir o.
e) Her şeyiyle ona yürekten bağlıydı.

2. Deyim aktarması kavrayışın aralarında karşılaştırma olanağı sağladığı varlıklardan birine ilişkin özelliğin diğerlerine uygulanmasıdır.
Buna göre aşağıdakilerden hangisinde deyim aktarması yoktur?
a) Futbol oynaya oynaya ayakkabılarını burnu aşınmıştı.
b) Parlak sözlerle süslü konuşmasını biliyordu.
c) Görüşlerinden bir yılanın deri değiştirmesi gibi kolayca vazgeçebiliyor.
d) Yontulmamış kişilerden oluşuyordu bu toplum.
e) Sizi kırmak istemememe karşın önerilerinizi gündeme getirmekten kaçınıyorum.

3. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamda kullanılmıştır?
a) Arabayı bu kadar yükleyince hayvan çekemedi tabi.
b) Kardeşim bu anlattıklarını kimseye yutturamazsın.
c) O kendini bizden pek yükseklerde görürdü.
d) Tokadı yiyince gözünde şimşekler çaktı.
e) Konuyu şişirme doğru anlat lütfen.

4. Bir sözcüğün karşıladığı ilk anlamına “temel anlam” denir.
Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi temel anlamıyla kullanılmıştır?
a) Her an yeni bir espriye gebe yaramaz yüzleri vardı.
b) Sait Faik küçük sıradan insanı anlattı.
c) Özgürlüğün olmadığı yerde sanat da bodur kalır.
d) Bu eşsiz filmi ortaya koyanları yürekten kutlamalıyız.
e) Bir zamanlar oldukça sıcak yürekli bir insandı o.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde terim kullanılmamıştır?
a) İşe yeni başladığı için oldukça heyecanlıydı.
b) Günlerdir süren grev yarın sona erecek.
c) Sözcük türleriyle ilgili çalışmasını tamamladı.
d) İnsanoğlu uzayın gizemini çözmek istiyor
e) Hayatını faiz gelirleriyle sürdürmekteymiş.

6. Bir sözcüğün (bilgi yelpazesi.net) karşıladığı ilk anlamına “temel anlam” denir.
“Diş” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde temel (ilk) anlamıyla kullanılmıştır?
a) Tansiyonu düşene birkaç diş sarımsak önerilir.
b) Yaşlı adamın azı dişleri bugün çekilecek.
c) Dişleri aşınmış testereyle bunu nasıl keseceksin?
d) Kişi kendini toplum denen çarkın dişlerine kaptırmamalı.
e) Başakların dişleri dolmaya başladı.

7. Bir sözcüğün karşıladığı ilk anlamına “temel anlam” denir.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “satmak” sözcüğü ilk anlamıyla kullanılmıştır?
a) Kimi çok pahalı kürkler içinde fiyaka satar.
b) Kimi kendini bilmez kişi tafra satar.
c) Kimi uzun soğuk kış gecelerinde kibrit satar.
d) Kimi çok ucuza onurunu da satar.
e) Kimi de size caka satar.

8. Aşağıdakilerin hangisinde “romantik ya da realist” sözcüleri bir terim olarak kullanılmamıştır?
a) Realist sanatçılar arasından kimleri sayabilirsin?
b) Victor Hugo romantik akımın en büyük temsilcisidir.
c) Realist yazarlar Eksi Yunan sanatını örnek aldılar.
d) Oldukça romantik duygular içerisindeydi.
e) Romantik şiirler için bir tanım yapılamaz.

9. Aşağıda altı çizili sözcüklerin hangisi diğerlerine göre en özel anlamlıdır?
a) Evren sayısız varlıkla doludur.
b) Yazık dağlarda bir tek keklik bile kalmadı!
c) Ülkemizde büyükbaş hayvan sayısında azalma var.
d) Uçağın bulunmasında kuşlar insana ilham kaynağı olmuştur.
e) Her canlı ölür doğanın yasası bu.

10. “Onun dünyadan haberi yok.” cümlesindeki “haber” sözcüğünün eş anlamlısını içeren cümle aşağıdakilerden hangisidir?
a) Bilimden sanattan haberi yok.
b) Haberi alan buraya koşuyor.
c) Bugün günlük haberleri dinlemedim.
d) Bu haberi herkese duyurun.
e) Olanlardan kimsenin haberi yok.

CEVAP ANAHTARI
1.c 2.c 3.a 4.b 5.a 6.b 7.c 8.d 9.b 10.a

HeraKLeS 05.09.13 19:40

Cevap: Kelimede Anlam / Sözcükte Anlam İle İlgili Test Soruları
 
1. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangilerine genel – özel anlam ilişkisi yoktur?
a) Arkadaşlarından Engin’i beğenirim.
b) Çiçeklerden karanfili severim.
c) Yırtmaçlı ceketimi temiz kullandığımı anladım.
d) Yakup Kadri’nin romanlarından Yaban’ı okumayan yoktur.
e) Günlerden perşembeydi onu askere uğurladık.

2. Aşağıdakilerin hangisinde genelden özele doğru bir sıralama yoktur?
a) Okuduğu şiirler içinde o en çok “Bursa’da Zaman”ı sevdi.
b) Ödemenin yapılacağı ay kasım ayı imiş.
c) Sanat etkinliklerinden en çok resimle ilgilenirdi.
d) Derslerden en fazla edebiyatı severdi.
e) Bu bebek diğer insanlardan bir parçadır.

3. “Kara parçaları kara renkli gösterilmişti.”
Bu cümledeki “kara” sözcükleri arasındaki anlam ilişkisi aşağıdaki cümlelerin hangisinde örneklenmemiştir?
a) Güllerin alev rengi gülen yüzüne ayrı bir hava vermişti.
b) Bu yaz bütün dostlarıma mektup yazdım.
c) Çocuğun dişleri testere dişi gibi sivri sivriydi.
d) Çay kenarında oturup çay sefası yaptık.
e) Dalların sudaki aksini seyrederken dalmışım.

4. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi mecaz anlamında kullanılmamıştır?
a) İlk damlalardan sonra yağmur birden coştu.
b) Bu söze gençlerden biri ince bir karşılık verdi.
c) Serin ama tatlı bir ilkyaz (bilgi yelpazesi.net) akşamıydı.
d) Havalar ısınınca ağaçların tomurcukları patladı.
e) Gölün kıyılarını yapraksız bodur ağaçlar kuşatmıştı.

5. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamında kullanılmıştır?
a) Ayağında burnu aşınmış eski bir kundura vardı.
b) Dikiş makinesinin kolunu koparacakmış gibi çeviriyordu.
c) Çok uzaklardan atıldığı belli iki el silah sesi duyuldu.
d) İri hantal gövdesini zorlukla sürüklüyor gibiydi.
e) Ninem yorganımıza kırmızı çiçekli bir yüz geçirdi.

6. Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük aktarma yoluyla mecaz anlam kazanmaya örnek olamaz?
a) Sesler döküldü sokaklardan caddelere.
b) Yumuşak kokusu sinmiştir gecelerime.
c) Şimdi sönen gözlerime bakıp da ağla.
d) Ay saçlarını yıkıyordur bu dem gölde.
e) Sen en güzel çiçeklere gebesin tohumcuk.

7. “kara” sözcüğü aşağıdakilerden hangisinde diğerlerinden farklı anlamda kullanılmıştır?
a) Kara gözlerini bana çevirdi.
b) Elinde yer yer kara lekeler vardı.
c) Kara camlı gözlük takmıştı.
d) Ak alnına kara mı çalacaktı!
e) Kara boyalı kapılar içime sıkıntı veriyordu.

8. "Pot kırmak" deyimi aşağıdakilerden hangisi ile eş anlamlıdır?
A) Baklayı ağzından çıkarmak
B) Çamur atmak
C) Çam devirmek
D) Ok yaydan çıkmak

9.
1. Düşüncesini açık bir dille anlattı.
2. Açık kalan bu yere onu atadılar.
3. Bu pencere yine açık kalmış.
4. Bu renk ona göre açık gibi.
5. Kağıtta açık yer kalmadı ki…
“açık” sözcüğü kaç ayrı anlamda kullanılmıştır?
a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 e) 5

10. “Bu şiirlerde de o üstadın gölgesini seziyorum.”
Cümlesindeki altı çizili sözcüğün cümledeki anlamıyla aşağıdakilerden hangisi ilişkisizdir?
a) eleştiri
b) etkisi
c) izleri
d) üslubu
e) sanat anlayışı

CEVAP ANAHTARI
1.c 2.e 3.c 4.e 5.d 6.e 7.d 8.c 9.d 10.a

HeraKLeS 05.09.13 19:40

Cevap: Kelimede Anlam / Sözcükte Anlam İle İlgili Test Soruları
 
1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşıt anlamlı sözcükler bir arada verilmemiştir?
a) O okulu bitirince ben işe başladım.
b) Onları yerdikçe kendisi övülüyordu.
c) Burada onun üzüldüğünü görüyor umursamıyordu.
d) Bu tembel adam nasılsa çalışkan oldu.
e) Burumu iyi değerlendirip kötüleri cezalandırdı.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ağız” sözcüğü temel (ilk) anlamında kullanılmıştır?
a) Bu duruşmada da ağız değiştirdi.
b) Anadolu ağzıyla Rumeli ağzı arasında ses farkı çoktur.
c) Mağazanın ağzı ormanlık bir yere açılıyordu.
d) Ağzında dişleri kalmadı hep çektirdi.
e) Bu iş kesenin ağzını açtı.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat özelliğini belirttiği varlığa küçültme anlamı katmamıştır?
a) Mavimsi giysi ona yakışmıştı.
b) Kısacık boyuyla ortalıkta dolaşıyor.
c) Ona güzelce bir ev aldık.
d) Biricik kızını çok özlemişti.
e) Ufacık kedi duvarı bir sıçrayışta aştı.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “kadar” sözcüğü “ölçüsünde derecesinde” anlamına gelmektedir?
a) Konferansa yüz kadar öğrenci gelmişti.
b) Dün gece sabaha kadar uyumamış.
c) On beş yaşına kadar Ankara’da oturmuş.
d) Bu yaşta onun kadar kuvvetli çocuk görmedim.
e) Anlatılanlardan ben de filmi görmüş kadar oldum.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “için” kelimesi neden – sonuç ilişkisi kurmaktadır?
a) Üç gün için İstanbul’a gidecekmiş.
b) Sorun bugün (bilgi yelpazesi.net) için çözülmüştür.
c) Saha çamur olduğu için maç ertelenmiş.
d) Bu gezi için ayrılan para azdır.
e) Bu armağanı sizin için almıştım.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ce” eki geldiği ada “görelik” anlamı kazandırmıştır?
a) Bu bilgice bizden daha iyiydi.
b) Kanımca bu konu açıklama ister.
c) Buraya gelen yaşça büyük olanıydı.
d) Senin yanında bunca yılım geçti.
e) Adamca bir davranıştı doğrusu.

7. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yansıma sözcüklerle oluşturulmuş ikileme yoktur?
a) Türlü türlü yemekler sundular.
b) Vıcık vıcık bir çamur vardı.
c) Püfür püfür rüzgar esiyordu.
d) Kütür kütür erikler yedik
e) Çağıl çağıl sular geçtik.

8. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamıyla kullanılmıştır?
a) Yazarın eserlerinin pürüzlü bir anlatımı var.
b) İyi yazar okuyucusu ile sıcak bir diyalog kurar.
c) Bu hikayenin ağır anlaşılmayan bir konusu var.
d) Yazar eserde çevre betimlerine yer vermiş.

9. “az daha” söz grubu aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı anlamda kullanılmıştır?
a) Ağaca tırmanırken ayağı kaymış az daha düşüyormuş.
b) Peşimden koşan küçük köpek az daha ayağımı ısırıyordu.
c) Annesi yetişmeseydi küçük çocuk az daha camdan düşecekti.
d) Okula ulaşmak için az daha yürümemiz gerekiyor.

10. “susmak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamda kullanılmıştır?
a) Saatlerce konuştuktan sonra bir süre sustuk.
b) Tatlı tatlı öten bülbül biraz sonra susmuştu.
c) Susarsanız ben de derse başlarım
d) Parasal nedenlerle bir sanat dergisi daha sustu.

CEVAP ANAHTARI
1.c 2.d 3.d 4.d 5.c 6.b 7.a 8.d 9.d 10.d

HeraKLeS 05.09.13 19:40

Cevap: Kelimede Anlam / Sözcükte Anlam İle İlgili Test Soruları
 
1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde terim kullanılmamıştır?
a) Ressam doğaya bakar ve güzellikleri tuvaline aktarır.
b) Yazar romanları ile okuyucusunun gönlünde taht kurdu.
c) Ocak ayında gerçekleşen Ay tutulmasını izlediniz mi?
d) Bizler sorumluluklarımızın bilincinde olursak yaşamı kolaylaştırmış oluruz.

2. “Düşmek” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde gerçek anlamıyla kullanılmıştır?
a) Bu mallar elimize çok ucuza düştü diyebilirim
b) Eskiden büyüktü şimdi düştü ve fakirleşti.
c) Bir anlık dalgınlığından yaralanıp onu da tongaya düşürdük.
d) Çocuk vazoyu da düşürüp kırmasın mı?

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcüğün anlamı diğerlerinden farklıdır?
a) Bazen şakaları bile kaldıramam.
b) Kimi zaman ayın hareketlerini izlerdik.
c) Ara sıra okula gitmediğini babası da biliyordu.
d) Sık sık güreşlere katılması kendini yorgun düşürmüştü.

4. “yanık” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamıyla kullanılmıştır?
a) Sofrada bir dilim yanık ekmek vardır.
b) Kulağımıza bir ozanın yanık sesi geliyordu.
c) Ocaktaki odunlar hala yanık durumdaydı.
d) Burnuma yanık koksusu geliyor dedi.

5. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcülerden hangisi “terim” değildir?
a) Yazının önemli bir bölümünü onun portresine ayırmıştı.
b) Yeni çıkan kitabımla ilgili eleştirileri okudum.
c) Olayları hikaye etme üstün bir yetenek işidir.
d) Edebiyat sanatı insanlardaki ruh inceliğini ortaya çıkarır.

6. “ince” kelimesi hangi cümlede gerçek anlamıyla kullanılmıştır?
a) Kızlar halı dokurken ince düşüncelere dalmışlardı.
b) İnce ipek (bilgi yelpazesi.net) ipliklerle halılar daha güzeldir.
c) Halı dokumak herkesin beceremeyeceği ince bir iştir.
d) Hali satıcısının ince davranışı müşteriyi etkiledi.

7. “yarın” kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı anlamada kullanılmıştır?
a) Tören yarın erken başlayacak.
b) Her insan yarını düşünmelidir.
c) Size yarından önce gelemez.
d) Seyahatini yarına erteledi.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “soğuk” sözcüğü diğerlerinden farklı anlamda kullanılmıştır?
a) Terliyken soğuk bir şey içme.
b) Bu sokağın çeşmelerinden soğuk sular akardı.
c) Önerilerimizi soğuk karşılayacağını sanmıyordum.
d) Soğuk sütten yoğurt yapılmaz.

9. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamıyla kullanılmıştır?
a) Bana karşı davranışları oldukça soğuktu.
b) Ceyhan’ın tatlı suyu Akdeniz’in tuzlu sularına karışır.
c) Tatlı bir gülümseme gönül kazandırır.
d) Yalnız kalınca gurbet acı geldi.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özelden genele doğru bir anlatım vardır?
a) Petrol ürünlerinden benzine zam geldi.
b) Türk tarihinde Çanakkale Savaşı’nın yeri önemlidir.
c) Alfabenin yirmi dördüncü harfi t’dir.
d) Çocukluk günlerim ömrümün en güzel dönemidir.

CEVAP ANAHTARI
1.d 2.d 3.d 4.b 5.d 6.b 7.b 8.c 9.b 10.d

HeraKLeS 05.09.13 19:40

Cevap: Kelimede Anlam / Sözcükte Anlam İle İlgili Test Soruları
 
1. “Doldurmak” kelimesi hangi cümlede mecaz anlamıyla kullanılmıştır?
a) Arkadaşımı benim hakkımda doldurmuşlar.
b) Yemeğin kokusu odayı doldurmuş.
c) Çocuk altı yaşını doldurdu.
d) Annem bardaklara çay doldurdu.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “renkli” sözcüğü somut bir kavramı nitelemektedir?
a) Renkli kişiliğe sahip insanlarla karşılaştık.
b) Kardeşim çok renkli düşüncelere sahipti.
c) Bahçe renkli ampullerle aydınlatılmıştı.
d) Bu insanların hepsinin yaşantıları çok renkli.

3. “ısınmak” sözcüğü hangi cümlede mecaz anlamıyla kullanılmıştır?
a) Hava ısınınca doğa canlandı.
b) Yeni gelen öğrenci sınıfa çabuk ısındı.
c) Soba yanınca oda hemen ısındı.
d) Biraz çalışınca arabanın motoru ısındı.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük mecaz anlamda kullanılmıştır?
a) Bu kentte çevre temizliğine önem veriliyor.
b) Sıcak bir yaz günü yola çıktık.
c) Türkçe dillerin en köklülerindendir.
d) Düşürüp kırdığı vazoyu onarıyor.

5. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili olarak verilen sözcüklerden hangisi soyut bir kavramı anlatır?
a) Tatlı yiyelim tatlı konuşalım.
b) Çocuğunun başarısından sevinç duydu.
c) O gün hava oldukça soğuktu.
d) Kara bulutlar birden gökyüzünü kapladı.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde verilen deyim açıklamasıyla çelişir?
a) Ağız ağza vermiş gizli gizli konuşuyorlardı.
b) Ağız birliği etmişler aynı açıklamaları yapmışlardı.
c) Çok güzel konuşmuş ağzına geleni söylemişti.
d) Başına gelenlerden ağzı yanmış her şeyi incelemeye karar vermişti.

7. “tertemiz” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı bir anlamda kullanılmıştır?
a) Onun tertemiz bir yüreği vardır.
b) Çocuklarını (bilgi yelpazesi.net) tertemiz giydirir.
c) Bu kendin sokakları her zaman tertemizdir.
d) Evin her tarafını tertemiz yapmış.

8. “-ce -ca” eki aşağıdaki cümlelerin hangisinde eklendiği kelimeye küçültme anlamı katmıştır?
a) Çocuklarını iyice doyurdu.
b) Hazırladığın kitapçık bence iyidir.
c) Onun çocukça davranışlarına alıştık.
d) Eline büyükçe bir elma aldı.

9. “-ce -ca” eki aşağıdaki cümlelerin hangisinde eklendiği kelimeye farklı bir anlam kazandırmıştır?
a) Doğrusu çocukça davranışlardan hiç hoşlanmaz.
b) İş yerimizde kardeşçe geçinip gidiyoruz.
c) Bu acemice davranışları senden hiç beklemezdim.
d) Bence sakıntıya boş yere katlandık.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-dan” eki eklendiği sözcüğe ayrılma anlamı katar?
a) Sudan nedenlerle birbirimize düştük.
b) Orhan benim candan dostumdur.
c) Olgunlaşan meyveler daldan düşüyor.
d) Çocuklar sazdan samandan bir ev yaptılar.

CEVAP ANAHTARI
1.a 2.c 3.b 4.c 5.b 6.c 7.a 8.d 9.d 10.c


Saat: 18:28

Telif Hakları vBulletin® v3.8.4 Copyright ©2000 - 2014, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.