Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Türkçe - Edebiyat (https://www.forumaski.com/turkce-edebiyat/)
-   -   Beydebanın eserlerinin özellikleri (https://www.forumaski.com/turkce-edebiyat/53758-beydebanin-eserlerinin-ozellikleri.html)

FifiVePirtik 09.09.2013 13:57

Beydebanın eserlerinin özellikleri
 
Beydebanın Eserlerinin Özellikleri



M.Ö. 1. yüzyıl civarında yaşadığı düşünülen Beydeba'nın el yazmalarına göre Büyük İskender'in zamanında yaşamıştır. Büyük İskender, muazzam ordusuyla Çin'e ilerlerken geçtiği yerleri de fethediyordu. O zamanın Hint hükümdarı Fur onurlu biriydi ve ülkesini ne pahasına olursa olsun savunmaya kararlıydı ancak İskender'in kıvrak zekasıyla baş edememiş ve yenilmişti.

İskender Hindistan'ı topraklarına katıp şehrin başına, güvendiği birini vali atadıktan sonra yoluna devam etti. İskender gittikten bir süre sonra Hintliler ayaklandılar ve İskender'in atadığı valinin yerine Fur'un oğlu Debşelim'i hükümdar yaptılar. Ancak Debşelim hükümdar olduktan sonra halkına zulüm etmeye başladı. Zamanın ünlü bilgini Beydeba, Debşelim'in huzuruna çıktı ve ona yanlış yaptığını söyledi. Debşelim, önce Beydeba'ya çok kızdı. Daha sonra hatasını anladı ve Beydeba'dan kendisini anlatan bir kitap yazmasını istedi. Beydeba uzun süren uğraşlar sonucunda kitabı bitirdi ve adını Kelile ve Dimne koydu. Debşelim kitabı çok beğendi ve Beydeba'yı servete boğdu. Kitap çok iyi korunmasına rağmen çalındı ve tüm dünyaya yayıldı.

Kişiliği

Beydeba, döneminin sayılı bilginlerinden biriydi. Kıvrak zekasıyla her işin üstesinden gelen, imkansız denen ve akıl ermeyen olayları bile çözen bir Hint düşünürüdür. M.Ö. 1. yüzyıl civarında (Büyük İskender'in dönemi) yaşadığı tahmin edilmektedir.

Bir Hint bilgesi.. Nerde doğdu, nasıl yaşadı, ne zaman öldü bilmesek de eserleri günümüze kadar geldi.
Sınır tanımaz ve acımasız bir hükümdarın dönemiydi. Beydeba bu azgın hükümdara öğütler vermek istedi. Onu zulümlerinden caydırmak için, Kelile ve Dimne‘yi yazdı. Kitap fabl türünden. Yani insanlar arasındaki ibret verici olaylar, hayvanların arasında geçiyormuşçasına anlatılıyor.


Saat: 13:06

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.