Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Türkçe - Edebiyat (https://www.forumaski.com/turkce-edebiyat/)
-   -   Edebiyat terimi olarak çatışma ne demektir ? (https://www.forumaski.com/turkce-edebiyat/70675-edebiyat-terimi-olarak-catisma-ne-demektir.html)

Sultan ŞAH 30.11.2013 15:21

Edebiyat terimi olarak çatışma ne demektir ?
 
Edebiyat terimi olarak çatışma ne demektir ?

Zıtlık,karşıtlık.Bir edebî eserde birbirine karşıt unsurların,karakterlerin bir arada anlatılması,sergilenmesi durumu.

Çatışma,anlatma esasına bağlı hikâye,roman,tiyatro ve efsane gibi eserlerin ortaya konmasında başvurulan önemli yöntemlerden biridir. Neredeyse,bu tür eserlerin temel çerçevelerini zıtlıklar oluşturur.Kahramanların karşıt tavırları,duruşları;birbiriyle tezat teşkil eden mekânların yan yana,iç içe sergilenmesi;sunulan yaşama biçiminin iki zıt yüzü,bu tür eserlerin kıymetini artırır.

Eserdeki zıt unsurlar,karşıt tipler sayesinde,yazar anlatmak istediğini daha kolay ve etkili bir biçimde sunabilir.Söz gelimi,Ahmet Midhat Efendi’nin Felatun Bey ve Rakım Efendi romanındaki Rakım ve Felatun arasındaki zıtlık sosyal değişimin boyutlarını ortaya koyar.Peyami Safa’nın Yalnızız romanındaki Samim ve Besim’in zıt karakterleri,yazarın vermek istediği mesajı kolaylaştırır. Halide Edip Adıvar’ın Sinekli Bakkal romanındaki kenar mahalle-saray zıtlığı romana çeşni ve güç katar.

Roma Edebiyat Derneği


Saat: 21:37

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.