Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Uluslararası İlişkiler (https://www.forumaski.com/uluslararasi-iliskiler/)
-   -   Türkiye-Romanya İlişkileri (https://www.forumaski.com/uluslararasi-iliskiler/136538-turkiye-romanya-iliskileri.html)

Anarchia 29.10.2014 23:07

Türkiye-Romanya İlişkileri
 
Türkiye-Romanya İlişkileri

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]


Türkiye ile Romanya arasındaki ilişkiler üst düzeyde var olan yakın diyalog ve dostluk ilişkileri çerçevesinde sürdürülmektedir.

Sayın Cumhurbaşkanımız 2008 Mart ayında, Sayın Başbakanımız 2007 Ekim ayında, Sayın Bakanımız 2011 Eylül ayında Romanya'ya resmi ziyaretlerde bulunmuşlardır.

Romanya Devlet Başkanı Basescu, 12-13 Aralık 2011 tarihlerinde ülkemize devlet ziyareti gerçekleştirmiştir. Sözkonusu ziyaret sırasında, başta siyasi ve ticari-ekonomik alanlarda olmak üzere ikili ilişkilerimizin her alanda geliştirilmesini ve ortak ilgi alanına giren bölgesel ve uluslararası konularda işbirliğinin artırılmasını hedefleyen Stratejik Ortaklık Belgesi imzalanmıştır. Sözkonusu Stratejik Ortaklık Belgesi’nin hayata geçirilmesine yönelik Eylem Planı, Romanya Dışişleri Bakanı Titus Corlatean’ın 13-14 Mart 2013 tarihinde ülkemize gerçekleştirdiği resmi ziyaret vesilesiyle imzalanmıştır.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış 4-5 Nisan 2012 tarihlerinde Romanya’yı ziyaret etmiştir.

Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu 26 Haziran 2012 tarihinde İstanbul’da yapılan KEİ Zirvesi vesilesiyle ülkemizi ziyaret etmiştir.

Ekonomi ve ticari ilişkilerimiz Romanya ile işbirliğimizin önemli bir boyutunu teşkil etmektedir. Türkiye Romanya’nın Balkanlar’daki en büyük ticaret ortağıdır. 2011 yılında 4,7 milyar Avro düzeyindeki ticaret hacmimiz, 2012 yılında 4,3 milyar Avro civarında gerçekleşmiştir.

Ekonomik ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi bakımından sahip olduğumuz en büyük avantaj uzun süredir Romanya’da bulunan ve yerel çalışma şartlarına alışmış çok sayıda Türk işadamının varlığıdır. Türkiye, üçüncü ülkeler üzerinden gelenlerle beraber halen 6 milyar Doların üzerinde yatırımıyla Romanya’da en büyük miktarda yatırıma sahip ülkeler arasında yer almaktadır. Bazıları orta ve büyük çaplı işletmeler, birçoğu da KOBİ statüsünde olan 6.000’in üzerinde Türk firması toptan ve perakende ticaret, imalat ve hizmetler işkollarını kapsayan geniş bir yatırım aralığında aktif olarak faaliyet göstermektedir. Bunlar arasında tarımsal ve gıda maddeleri üretimi de dahil olmak üzere önemli imalat ve inşaat yatırımları, basın yayın, eğitim, internet hizmetleri ve sağlık yatırımları yer almaktadır. Romanya’da ayrıca iki Türk bankası (85 şubeli CreditEurope ve 51 şubeli Garanti Bankası) bulunmaktadır. Romanya, gerek ihracatımız gerek yatırımlarımız için önemli fırsatlar barındırmaya devam etmektedir.

Romen Anayasası'nın 6. maddesiyle milli azınlıklara dil, din, kültür ve etnik özelliklerini ifade etme ve koruma hakkının yanı sıra, kanunlar çerçevesinde kendi dillerini ve dinlerini öğrenebilmelerine, ana dilleriyle eğitim yapabilmelerine hak tanınmıştır. Romanya’da yaşayan yaklaşık yetmiş bin soydaşımız da, resmi olarak tanınan diğer 16 azınlık gibi kurdukları Birlikler arcılığıyla kendilerine tanınan anayasal haklardan yararlanmaya çalışmaktadır. Romanya'da azınlıklara ait birlikler, bir siyasi parti statüsünde kabul edilmekte ve her azınlık belirlenen nüfuslarına göre Romanya Parlamentosu'nda temsil edilmektedir. Türk ve Tatar Türklerinin Parlamento'da birer temsilcisi bulunmaktadır.



Saat: 08:32

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.