Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Üniversite - Lise Okul Tanıtımları (https://www.forumaski.com/universite-lise-okul-tanitimlari/)
-   -   Eski ve Yeni Yunan Dili ve Edebiyatı Bölümleri Arasındaki Farklar Nelerdir? (https://www.forumaski.com/universite-lise-okul-tanitimlari/167779-eski-ve-yeni-yunan-dili-ve-edebiyati-bolumleri-arasindaki-farklar-nelerdir.html)

DeRDeST 21.09.2015 16:15

Eski ve Yeni Yunan Dili ve Edebiyatı Bölümleri Arasındaki Farklar Nelerdir?
 
Eski ve Yeni Yunan Dili ve Edebiyatı Bölümleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

M.Ö. 9. yüzyıldan M.S. 6. yüzyıla kadar çok geniş bir coğrafyada çok uzun süre devamlılığını korumuş bir dil olan Yunanca'nın ilk izleri taş devrine kadar uzanır. Uzun yıllar boyunca hüküm süren bir dil olduğu için gerek edebiyata gerekse sanata çok büyük bir katkısı olmuştur. Bilime, sanata, mimariye ve edebiyata en çok iz bırakan dillerden biridir.

Geniş bir coğrafyaya hakim olmanın bedeli olarak zamanla dilde farklı lehçelerin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Eski Yunanca, Helen dünyası etkisini kaybetmeye başlayınca da çok az kullanılır hale gelmiştir. Ayrıca Yunanca dil yapısı olarak müziğe çok uygun, melodik bir dildir. Eski Yunanca'yı bugün konuşulan Yunanca'nın atası olarak nitelendirmek yerinde olacaktır.

Çağdaş Yunanca, bugün Yunanistan'da ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nde kullanılır. Çağdaş olarak nitelendirilmesinin sebebi halen Yunanistan'da konuşuluyor olmasından dolayıdır. Çağdaş Yunanca köken olarak Eski Yunanca'ya dayansa da zamanla oldukça farklılıklar oluşmuştur. Örneğin; Eski Yunanca'da kullanılan akkentler (vurgu) Çağdaş Yunanca'ya göre çok çeşitlilik gösterir. Üstelik bu akkentlerin kullanımı kelime içindeki sesli harf sayısına göre farklılık gösterir. Bu sebeple oldukça zordur. Çağdaş Yunanca'da ise sadece bir tane akkent vardır. Bu durum hala tartışılmakla beraber genel kullanımı teke indirilmiş durumdadır.

Nasıl ki İngilizce her ne kadar Hint-Avrupa dil ailesinden olsa da Yunanca'ya benzemiyorsa tıpkı Eski Yunanca ve Çağdaş Yunanca da birbirlerine benzemez. Eski Yunanca'da bir fiile ön ek veya son ek getirilebilir. Bir fiilin asıl halini bulabilmek için o fiilin kökünü bilmek gerekir. İsmin mascilinum (eril), Femininum (dişil) ve Neutrum (cinssiz) hali vardır. Dolayısıyla Eski Yunanca'da fiillerin ve isimlerin çekimleri oldukça fazla olduğundan tüm kurallara hakim olmak gerekir. Bu durumu geometri gibi kurallara göre ilerleyip bütünü tamamlama olarak görülebilir.

Eski Yunanca'da çok fazla çekim olduğundan Çağdaş Yunanca'ya göre daha zordur. Eski Yunanca'nın da Çağdaş Yunanca'nın da alfabesi aynıdır. Her iki dil de günümüzde belli başlı üniversitelerde öğretilir. Çağdaş Yunanca'nın bugün konuşulan ve resmi olan en yaygın lehçesi Demotiki lehçesidir. İstanbul Üniversitesi'nde Eski Yunanca, Attika ağzıyla öğretilmeye başlanır. Klasik eğitim formasyonuyla yoğrulmuş olan bu dili bilmek diğer dilleri kavramada oldukça etkili olur.


Saat: 04:48

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.