Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Vücut - Cilt Bakımı (https://www.forumaski.com/vucut-cilt-bakimi/)
-   -   FRAKSİYONEL LAZER NEDİR? (https://www.forumaski.com/vucut-cilt-bakimi/26393-fraksiyonel-lazer-nedir.html)

heLen 31.01.2013 16:38

FRAKSİYONEL LAZER NEDİR?
 
Neden Lazer?
Lazer: İz ve Kırışıklık Tedavi Yöntemleri Arasında Rakipsizdir!

Neden CO2 Lazer?
CO2 Lazer: Akne İzleri ve Kırışıklık Tedavisinde En Derin Etki Eden Sistemdir!

Neden Fraksiyonel Lazer?
Fraksiyonel Lazer: Güçlü ve Derin Lazerlerin Cilde Verebileceği Hasarları Önler!

Neden Fraksiyonel CO2 Lazer?
Fraksiyonel CO2 Lazer: Akne İzleri (Sivilce İzleri) ve Kırışıklık Tedavisinde Dünya Çapında Gelinen Son Noktadır: "En İddialı ve En Derin, Aynı Zamanda En Güvenli Lazer Sistemi"!

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

CO2 lazer ışınları yüz ve boyun kırışıklıkları, çizgileri, sarkmaları ve akne (sivilce) izleri tedavisinde eskiden beli kullanılan bir lazer sistemidir. Ancak deriye doğrudan verildiğinde aşırı doku tahribatına ve bundan dolayı leke ve yeni izlerin oluşmasına neden olabilir. Bu yüzden fraksiyonel lazer sistemleri tasarlandı. Bu lazer sisteminde ciltte bazı noktalar ışını geçirmekte yani tüm cilt alanına lazer ışını gönderilmemektedir, bundan dolayı bu sistem ablatif (hasar verici) değil mikroablatif bir sistem olup ciltte yara ya da kalıcı hasar oluşturmamaktadır.
Birkaç yıl önce ilk fraksiyonel lazer olarak Er:Glass sistemi üretildi. Bu cihazdan sonra fraksiyonel özellikte olan Er:YAG cihazları üretildi ve kullanılmaya başlandı. Türkiye ve dünya çapında kullanılmakta olan bu iki sistem ile ciltteki kırışıklıklar, izler, çukurlar ve yara izleri tedavi edilmektedir; ancak bu sistemlerin etkinlikleri lazer dalgaboylarının kısa olmaları nedeniyle sınırlı olup, bazen çok sayıda uygulamaya rağmen istenilen noktaya varmak mümkün olmamaktadır. Bu sınırlamanın aşılması amacıyla dünya çapında gelinen son nokta CO2 lazer sistemlerinin fraksiyonel versiyonudur.

Fraksiyonel lazer uygulamaları sırasında tedavi edilen cildin kalınlığı kimyasal peeling veya dermabrazyonda olduğu gibi göz kararı veya tecrübeye dayalı değil, inilen derinlik kesin olarak bilinir. Güçlü olmasına karşın fraksiyonel özelliği sayesinde uygulama sonrası iyileşme hızı çok yüksek olup iyileşme süresi kısadır. Etkisi ise benzer sistemlere göre çok daha yüksektir. Dermabrazyon ve derin kimyasal peeling anestezi altında uygulanırken fraksiyonel lazer uygulaması için herhangi bir anestezi gerekmez.


[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Normal (konvansiyonel) lazer ile fraksiyonel lazerin karşılaştırılması: Normal lazer uygulaması sırasında (sol), cilde verilen hasar yatay tabakalar şeklinde olup istenmeyen yan etkilerin olasılığı oldukça yüksektir. Fraksiyonel uygulamalarda (sağ), lazer ışınları sütunlar şeklinde cilde nüfuz eder ve aralarında sağlam doku alanları bırakırlar; bu da cildin en az hasar ve yan etki ile iyileşmesini sağlar.

CO2 fraksiyonel lazer; hızlı gelişme, iyileşme sürecinin büyük ölçüde kısa oluşu ve etkin sonuç vermektedir. Patentli KAOS KONTROL TEKNOLOJİSİ (CCT)

Geleneksel Cilt Yenileme
Co2 Fraksiyonel lazer sisteminde, lazer ışınını dokuya düzgün bir şekilde yaymaya olanak tanıyarak, yeni ve mükemmel bir operasyonun temellerini atar. Bu yüzden, yüksek başarı garantisiyle, yüz bölgesinde fotoaging ve diğer cilt kusurlarında uygulama daha kolaydır. Ayrıca, hiçbir doku tahribatı yapmadan, homojen ve normal epitel oluşumunu aktive eder. Ayrıca kollajen büzülmesi, rejuvenasyon, neo-kolojenosiz gibi yararlı etkilerini arttırır.

Fraksiyonel CO2 ile Cilt Yenileme
Geleneksel yöntem ile bir arada sunulan 'fraksiyonel' ablatif cilt yenileme tekniği, nokta emisyonu sayesinde, termal hasarla yaratılan küçük noktalar ile, tedavi edilmeyen alanlar birbiri ardına sıralanırlar. Sonuç olarak; iyileşme dönemi çok daha hızlıdır, bu da en kısa sürede normal hayatınıza geri dönmenizi sağlar. Hızlı re-epitelizasyon sayesinde, daha az eritem, hızlı klinik sonuçlar (selektif ısı yayılımına bağlı olarak doku büzüşmesi) ve epidermal duvarların iyileşmesi garantilenir.

Ultra pulse modda yüksek güç
CO2 Fraksiyonel lazer teknolojisinin yenilikçi dizaynı ve başlıkların kolay kullanımı, sistemin operatör tarafından en uygun şekilde kullanmasına olanak tanır. Güvenilirliği ve performans devamlılığı sayesinde, cerrahi işlemler, buharlaşma derinliğinin tam kontrolü ve pek çok cilt lezyonda kesin yüzey ablasyonu ile çok basittir.

Başlıktan ayarlanabilir scanner kontrolü
Bütün geleneksel ve fraksiyonel cilt yenileme ihtiyaçlarını karşılıyor ve dokuyu farklı tarama şekilleri, boyutları, ve metodları seçme olanağı sağlıyor.

Sıralı ya da dağınık atış seçenekleri
Her noktanın üzerinde lazerin uygulama zamanının optimize edilebilmesi olanağıyla beraber mikrosaniyelik aralıklarla, tedavi alanının %5 ile %100 arasında istenilen düzeyde taranmasını sağlar. Ayrıca, operasyonun şiddet derecesine ve hastaların iyileşme süreçlerine adaptasyonunun arttırılmasını sağlar.


Kullanım Alanları

1. Cilt Yenileme, yüz gençleştirme: Yüz, göz kapakları, boyun ve dekolte bölgelerindeki kırışıklıklar ve çizgilerin giderilmesinde tartışmasız en etkili yöntemdir!

İnce kırışıklıkların giderilmesi
Derin çizgilerin giderilmesi ve yüz gençleştirme
2. İz Tedavisi: Yüz, sırt ve göğüste oluşan akne izleri (sivilce izleri) ve çukurları, yara ve yanık izleri ve deri çatlamalarında en güçlü ve en etkili tedavi yöntemidir!

Akne izlerinin (sivilce izlerinin) tedavisi: Akne (sivilce) izleri, yüzeyel ve derin olmak üzere iki ana grupta sınıflandırılmaktadır:
Yüzeyel akne (sivilce) izleri: Cildin üst tabakasını etkileyen izlerdir. Bu izler özellikle sivilce tedavisi sonrası daha çok ortaya çıkar ve kızarıklık zemininde hafif çukurlar ve çökmeler şeklinde görülür. Yüzeyel sivilce izi, iyileşmeyen sivilce izlerinin tedavisi kolaylıkla CO2 fraksiyonel lazer ile mümkündür.
Derin akne (sivilce) izleri: Deri üzerinde akne izleri buz kıracağı ile delinmiş alanlar, yuvarlak-oval şekilli ya da derin çukurlar şeklinde olabilir. Genellikle derin olan bu çeşit sivilce izleri, cildin üst tabakasının alt tabakalar tarafından içeriye doğru çekilmesinden kaynaklanırlar. Tedavisi en zor olan bu tip akne izlerinde fraksiyonel CO2 lazer ile büyük oranda iyileşme gözlemlenmektedir.
Cildin geniş gözenekli ve kaba görünümünün giderilmesi
Ciltte meydana gelen güneş lekesi, yaşlılık lekesi, doğum sonrası oluşan lekeler ve yüzeysel pigment bozukluklarının giderilmesi
Kötü yara iyileşmesi (hipertrofik skar) ve yara kabarmalarının (keloid) azaltılması
3. Özel lazer uygulama başlığı sayesinde "estetik göz kapağı ameliyatlarında, yüzdeki cerrahi işlemlerde ve yaralanmaların düzeltilmesinde kullanılmaktadır:

Cilt lezyonlarının tedavisi
Cilt kanserlerinin tedavisi
Saç, kaş ve sakallı bölge içindeki kitlesel lezyonların tedavisi
Piyojenik granülom tedavisi
Rinofima ve otofima tedavisi
Doğumsal veya sonradan oluşan benlerin tedavisi
Göz kapaklarında oluşan kolesterol plaklarının ( ksantalezma) tedavisi
El, ayak, genital bölge gibi yerlerde oluşmuş kitlelerin tedavisi (verruka-siğil, kondilom ...)

Diğer Yöntemler

Günümüzde Uygulanan "Akne İzleri ve Kırışıklık Tedavi Yöntemleri"
Yıllardan beri deri yaşlanması, kırışıklıklar ve akne (sivilce) izlerinin tedavisinde farklı yöntemler tercih edilmiştir:

Kimyasal Peeling: derinin çeşitli kimyasal maddeler yardımı ile yenilenmesidir. En derin peeling'lerin etkinliği %25 kadar düşüktür.
Mikrodermabrazyon: alüminyum tuzunun sprey şeklinde deriye sıkılarak derinin törpülenmesinden ibarettir. Etkinliği %10-20 seviyesindedir.
Mekanik Dermabrazyon (zımparalama): derinin zımparalamasından ibarettir. Deriye verdiği ciddi hasarlarından dolayı günümüzde artık tercih edilmemektedir.
Botox ve Dolgu Maddeleri: dolgu maddeleri derinin dolgunlaşmasını sağlayarak belirli süre için kırışıklıklar ve izlerin giderilmesinde etkili olurlar. Botox ise yüzdeki mimik kasları felç ederek kırışıklıkların geçici bir süre için azalmasına neden olur.
Işık Tedavisi (IPL): "Intense Pulsed Light" kelimelerin kısaltılmışı olan "yoğunlaştırılmış ışık atımları" deri altındaki kollagen liflerini uyararak derinin elastikiyetini artarlar. Deri gençleştirilmesi ve cilt yenilenmesinde %25 kadar etkili olmaktadır.
Yukarıda bahsedilen yöntemler, akne (sivilce) izleri ve kırışıklık tedavisinde kısmen etkili olup başarı oranları %5 ile %25 arasında değişmekte, bazen neredeyse hiç etkili olmamaktadırlar. Buna ek olarak söz konusu yöntemlerde uygulama derinliği ölçülemediğinden istenmeyen yan etkiler meydana gelebilir.


Diğer Fraksiyonel lazerlerden farkı

Etkili cilt gençleştirme ve iz tedavisi amacıyla son yıllarda 3 çeşit lazer sistemi tasarlanmıştır.

Erbium: Glass lazer (Er: Glass): 1,540 nanometre dalgaboyu
Erbium: YAG lazer (Er: YAG): 2,940 nanometre dalgaboyu
Karbondioksit lazer (CO2): 10,650 nanometre dalgaboyu
Lazerin etkinlik derecesini belirleyen en önemli faktorler arasında lazer ışınının dalgaboyudur. Dalgaboyu lazerin deriye hangi derinlikte nüfuz ettiğini, dolayısıyla ne kadar etkili olduğunu gösterir.

Er.Glass ve Er: YAG sistemleri düşük dalgaboylarına sahip olduklarından etkinlikleri sınırlı olup iz ve kırışıklık tedavisinde birkaç seans uygulama sonrası bile kısmen etkilidirler. CO2 lazer 10,600 nm dalgaboyu ile cildin orta tabakası olan dermisin en derin kısımlarına nüfuz ederek eşsiz sonuçlar doğurmakta olup cilt germe, yenileme, gençleştirme ve her türlü iz tedavisinde günümüzde altın standart yöntemdir.

İlk kullanılan CO2 lazerler oldukça etkili olmalarına rağmen atış süresinin uzun olması, yarattığı soyma ve ısı etkisinin derin olması, uzun süren kızarıklık gibi nedenlerle bazı yan etkileri görülmekteydi. Er: YAG lazerlerin soyma ve ısı etkisi ise oldukça yüzeysel olması nedeniyle yan etkileri az ancak cilt gençleştirme etkileri de oldukça zayıftır.

CO2 lazer uygulaması sonrası ani olarak cilt altı kollajen liflerinde %30 oranında kısalma ve ciltte gerilme ortaya çıkarken Er:YAG ve Er:Glass sistemlerde bu oran karşılaştırılmayacak kadar azdır. Hastanın ihtiyacına göre cilt 10-250 mikron derinliğinde tedavi edilmektedir (Er:YAG lazerlerde bu derinlik 2-50 mikron arasında ve Er:Glass lazerlerde daha da yüzeyseldir). Bu farklar sayesinde CO2 lazer sistemi cilt yenileme uygulamalarında altın standart olarak yerini korumaktadır.

Her fraksiyonel lazer, fraksiyonel karbon dioksit (CO2) lazer değil; dolayısıyla her fraksiyonel lazer, derin izler ve kırışıklıkların tedavisinde yeterli olmayabilir.


Üstünlükleri

Fraksiyonel özelliği, fraksiyonel Er: YAG lazerlerdeki gibi lensten kaynaklı olmayıp noktasal lazer atışlarının hepsi aynı anda yapılmaz ve her lazer atış noktası mikrosaniyeler içinde ayrı ayrı yapılmaktadır. Bu da lazerin cilde verebileceği hasarı neredeyse sıfıra düşürmektedir.
Akıllı atış özelliği: Bu seçenek kullanıldığında her lazer atışı aslında iki ayrı atıştan oluşmaktadır: ilk 20-30 mikrosaniyede etkili ve güçlü bir atış, geri kalan sürede ise (150 veya üzeri mikrosaniye) daha düşük güçte bir atış ile çevresel dokudaki ısı hasarı azaltılmaktadır.
Scan özelliği çevresel dokudaki ısı hasarını azaltan bir diğer faktördür. Bu özellik sayesinde her atış ayrı ayrı ve birbirinden uzak noktalara yapılabilmekte ciltte yan yana atış nedeniyle oluşabilecek ısı hasarı önlenmektedir.
Scan özelliği nedeniyle uygulama yapılacak cildin ihtiyacına göre lazer atış noktalarının sayısı, şekli ve sıklığı ayarlanabilmekte olup noktasal lazer atışları sabit sayıda, sıklıkta ve şekilde değildir. Bu da tedavide manevra kabiliyetini, dolayısıyla başarı oranını artırmaktadır.
CO2 fraksiyonel lazerde atış noktalarının çapı 120 mikron, yaklaşık bir saç kılının yarısı büyüklüğü kadar incedir. Bu nedenle bu lazer atışları çok ince olarak cilde ulaşır.

Sık sorulan sorular

Fraksiyonel CO2 Lazer Sonucu Ciltte Oluşan Değişiklikler Nelerdir?
CO2 lazer uygulaması sonrası ani olarak cilt altı kollajen liflerinde %30 oranında kısalma meydana gelir. Sonraki 1-3 aylık süreçte ise cilt altında yeni kollajen oluşumu ve cilt altı bağ dokusunda yeniden düzenlenme meydana gelmektedir. Tüm bunların sonucu olarak cilt gençleşmesi adlandırılan ciltte gerilme, cilt üzerindeki pürüzlerde, lekelerde ve izlerde yüksek seviyede azalma meydana gelir. Ciltteki gözenekler daralarak cildin yapısı 10-15 yıl önceki durumuna geri döner.

Fraksiyonel CO2 Lazer Uygulaması Ağrılı mıdır?
Uygulama sırasında lazer epilasyonda olduğu gibi hafif çarpma hissi olur. Bu his lokal anestetik kremler veya soğuk hava kullanılarak daha da azaltılabilir.

Fraksiyonel CO2 Lazer Uygulaması Kaç Kez Yapılır?
Fraksiyonel CO2 lazer sisteminde seans sayısı sorunun şiddetine göre ve uygulamanın gücü ve derinlik ayarlarına bağlı olarak değişmektedir. Her uygulama sonrası ortalama %40 kadar iyileşme gözlenir. Hafif-orta derece kırışıklıklar ve izlerde bir-iki seans yeterli iken çok derin sivilce izleri ve kırışıklıklarda tedavi birkaç (3-5) seans olarak düzenlenir. Seansların sıklığı uygulama derinliğine göre değişir: tedavi yüzeysel uygulamalarda 1-1.5 ayda bir, derin uygulamalarda ise 3 ayda bir tekrarlanır.

İyileşme Sürecinin Özellikleri Nelerdir?
Fraksiyonel CO2 lazer uygulaması sonrası pansuman gerekmez. Ciltte 3-7 gün süren bir kızarıklık ve bazen hafif pullanma dışında bir şikayet olmaz. Hasta ilk gün sonrasında makyaj yapabilir. CO2 fraksiyonel lazerin bu avantajı hastanın günlük yaşamına devam etmesine olanak sağlar.

Uygulama Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hasta uygulama öncesi güneş ve solaryumdan 1 ay uzak kalmalıdır. Kanın pıhtılaşmasını engelleyen ilaçlar (aspirin,heparin...), retinoid içeren ilaçlar (isotretionin), ışığa duyarlılığa neden olan ilaçlar (tetrasiklin, naproksen, östrojen, progesteron, doğum kontrol hapları, klorokin) alınmamalıdır. Uygulama öncesinde cildi aşındırıcı dermabrazyon ve peeling gibi tedaviler veya cilt germe operasyonu uygulanmışsa mutlaka uygulama yapan doktora söylenmelidir. Hastada geçmişte herpes (uçuk) çıkarma öyküsü var ise mutlaka uygulama öncesinde ilaç almalıdır.

Uygulama Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Uygulamadan 1 gün sonra ılık duş alınabilir. Ödem ve inflamasyonu azaltmak için soğuk kompres uygulanabilir. Uygulama sonrası ciltte oluşabilecek kabuklanmadan korunmak için cilt nemli ve temiz tutulmalıdır. Steril gazlı bez kullanılarak cilt tuzlu serum ile temizlenmelidir. Sık sık özellikle her temizleme ve duş sonrasında antibiyotikli kremler kullanılmalıdır. İlk hafta içinde bu temizleme ve nemlendirme işlemi günde 3-4 kez tekrarlanmalıdır. İyileşme sonrası makyaj yapılabilir. Hastanın cilt tipine ve çevre koşullarına bağlı olarak iyileşme sonrası güneş koruyucular kullanılmalı, cilt soyucu kremler ise en az 1 ay kullanılmamalıdır.


Kısaca Kullanım Alanları

Cilt yenileme
Yüz gençleştirme
Ameliyat ya da yara izlerinin azaltılması
Sivilce izlerinin azaltılması
Cilt gözeneklerinin küçültülmesi
Leke tedavisi
Düzensiz cilt görünümleri
Yüzeysel ve derin kırışıklıklar
Cilt sarkmaları
Diskromi
Cilt çatlaklarının azaltılması,
Faça izlerinin azaltılması.


Saat: 19:18

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.