|
Yemek Tarifleri kategorisinde açılmış olan Bebeğimin Diş Buğdayı konusu , ...
| LinkBack | Seçenekler | Arama | Stil |
25.02.2015, 13:25 | #1 (permalink) |
| Bebeğimin Diş Buğdayı Bebeğimin Diş Buğdayı Kaç Kişilik? : 10 Kişilik Hazırlama Süresi : 20 dk Pişirme Şekli : Tencere Pişirme Süresi : 45 dk Toplam Süre : 65 dk Malzemeler 1 Kilogram Buğday (Aşurelik) 2 Su Bardağı Nohut 2 Yemek Kaşığı Esmer Şeker ya da Tozşeker 2 Litre Su 1 Su Bardağı Ceviz 2 Yemek Kaşığı Pekmez (Dut) Bebeğimin Diş Buğdayı Nasıl Yapılır? Diş buğdayını sadece buğday olarak hazırlayabileceğiniz gibi, içerisine nohut da ekleyebilirisiniz. Servis yaparken büyükçe bir tabağın içinde servis yapabileceğiniz gibi, küçük kaselere koyarak konuklarınıza ikram edebilirsiniz de… Servis yaparken tabağın üzerini sadece dövülmüş ceviz ya da dövülmüş badem, fındık gibi yemişlerle de süsleyebileceğiniz gibi, sade olarak da servis edebilirsiniz. 1. Bir kilogram buğdayı yıkayarak tencereye alın ve üzerini iki parmak geçecek şekilde su ile doldurarak haşlayın. Buğdayın cinsine göre haşlama süresi uzayabilir, kısalabilir. Haşlandıktan sonra suyunu süzerek soğumaya bırakın. Eğer buğday çok sertse akşamdan ıslatmanız da gerekebilir. (Anadoluda bazı yörelerde aşurelik buğdaya ve bu buğdayı kaynatmaya hedik denir.) 2. Nohutları akşamdan ıslatın ve tencereye alarak, üzerlerini iki parmak geçecek kadar su koyarak haşlayın. Daha sonra suyunu süzerek soğumaya bırakın. 3. Anadoluda ya da bazı aktarlarda bulabileceğiniz çetene denilen tohuma benzeyen kuru yemişten bulabilir iseniz, Teflon tavada sade olarak kavurun ve soğuduktan sonra suyu süzülmüş ve soğumuş buğdaylarla harmanlayın. 4. Kaseleri hazır ederek, bir tanesinin alt kısmına renkli bir şeker koyun. Önce buğday ve çetene karışımından iki ya da üç kaşık koyun, üzerine haşlanmış nohuttan da bir kaşık serpiştirin. 5. Bir kasede üç yemek kaşığı dut pekmezi, iki yemek kaşığı su ve bir yemek kaşığı esmer şekeri çırpın ve hazırladığınız sosu kaselere dökün. 6. Pudra şekerini çay süzgeçi ile süzerek kaselerin üzerine serpin. 7. Ceviz ve bademi havanda çok ince olmayacak şekilde dövün ve kaselerin üzerine serpin. Eğer diş buğdayı yaptığınız zaman nar mevsimine denk geliyorsa, buğdaylarınüzerine ya da içine bolca nar taneleri de atabilirsiniz. 8. Dilerseniz kaseleri renkli şekerle de süsleyebilirsiniz. Not Bebeğin ilk dişini gören kimse bebeğe hediye alır ve hatta baştan aşağı giydirir… Bebeğin ailesi de dişin patlamasından mıdır nedir, dişlerini kolayca çıkarsın diye buğdayı haşlayarak çatlatırlar. Diş buğdayı yapılır, kaselere konulur, kaselerden birinin altına da renkli şeker saklanır, şekeri bulan kimse de bebeği baştan aşağı giydirir. Bebeğin üzerine bir örtü tutarak 32 adet buğday tanesi üzerinden serpilir. Serpilir ki 32 dişi de buğday taneleri gibi kolayca çıksın. Diş buğdayına davetli kişiler de bebeğe hediye getirir… Anlaşılan odur ki, insan kendi hatırlamasa bile ilk dişinin çıkmasında her şey bebek içindir ve buğdayın bereketi, diş buğdayının bereketi hep bebeklerle olsun dilenir. Diş buğdayı kutlanırken, bütün aile biraraya gelir, sofralar kurulur, buğday pişirilerek çatlatılır. Buğdaylar yenir. Gün sonunda bebeğin önüne çeşitli nesneler konur (makas, kalem, kaşık, tarak, mouse.. vs), bebek önce hangisini alırsa, denir ki büyüyünce mesleğini o nesne ile ilgili olarak seçecektir. Afiyet Olsun...
__________________ all the best. |
Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz. |
| |
Forum hakkında | Kullanılan sistem hakkında |
| SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc. |