Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28.07.2015, 00:45   #1 (permalink)
Ka2N
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
yeni Bob Marley Biyografisi



DOĞUM: 6 Şubat 1945
ÖLÜM: 1981 yılında kanserden öldü. Marley gitarı ve İncil'iyle birlikte Jamaika'da toprağa verildi.Marley'in vasiyetini yerine getirmek için sanatçının mezarını Etiyopya'ya taşımak için girişimlerini sürdürüyor.

'Özgürlüğüm halkımdır'
Jamaika 'dan kopan bir ses, çığlık çığlığa bağırıyor ve müziği ile kara Afrika'nın kara kederinde ilahlaşıp dünyanın beyaz yüzüne; esmer bir tokat indiriyordu.

Afrika'nın kara kederi, onun kederiydi. Sömürü, itilmişlik, aşağılanma! Kendisine hapsedilmeye mahkum bırakılmış bir ırk ya da beyazların diliyle " kara Afrikalılar"... Jamaika'dan kopan bir ses, bunun böyle olmadığını çığlık çığlığa bağırıyor ve müziği ile kara Afrika'nın kara kederinde ilahlaşıp dünyanın beyaz yüzüne; esmer bir tokat indiriyordu. Adı Bob Marley. 1945 doğumlu, Jamaikalı yoksul bir ailenin en küçük çoçuğu. Annesi Rita, babası Robert aileyi geçindirmek için gündelik işlerde çalışıyor. Bob, ekonomik koşullardan dolayı okula gidemedi ama, okuma yazmayı kendi başına öğrenmeye çalıştı. Henüz sekiz yaşındayken babası ve annesi gibi temizlik işlerinde çalışmaya başladı. Onüçünde şarkı sözleri karalamaya başlayan Bob, gizlice biriktirdiği parayla kendisine bir gitar alıp, gece-gündüz çalmaya başladı. Babası, Bob'un içindeki müzik sevdasını keşfedememişti ve gitara ayırdığı zamandan dolayı Bob'u bir kavga sonucu evden kovmuştu. Üç ay sonra babasıyla barışan Bob, artık bir barda gitar çalmaya ve eve para getirmeye başlamıştı. 17 yaşında olmasına rağmen Jamaika radyolarına yaptığı müzikten dolayı konu olmaya başlamıştı. Çünkü, hem ses, hem yorumu ve hem de başarılı bir şekilde gitar çalışı, onun ülke genelinde popüler olmasına neden olmuştu.

ABD'nin keşfi

Her geçen gün yıldızı parlayan ve uluslararası radyolarda ismi duyulan Bob Marley, ABD müzik otoriteleri tarafında keşfedildi. Artık müzik kasetleri yapan, konserlere, TV'lere çıkan Bob, ihtişamlı bir yaşam içine girmişti. Ama onu rahatsız eden bir şeyler vardı; geldiği yere ait olduğu ırk, Jamaika'nın özgürlüğü, ABD metropollerinde aşağılanan siyahiler, sömürülme duygusu ve ABD'de illegal örgütlenen siyahlar onun dünyasının içine girmişti. 1970'lerde Küba, Nikaragua ve Afrika'nın çeşitli ülkelerinde konserlere çıkan Bob, kazancının büyük bir bölümünü Jamaika halkına ve örgütlü siyahilere gönderiyordu. Yapılan yardımların zaman zaman basına sızmasına rağmen bunları inkar etmeyen Bob, artık siyahilerin sömürüsünde, özgürlükler de, emperyalizm yayılmacılığından, Jamaika halklarının özgürlüğünden sık sık söz etmeye başladı.

Bob hala yaşıyor

Kara Afrika'nın kara öfkeli çoçuğu ya da, onu sakıncalı görenlerin verdiği isimle "asi Bob", kendi çoğrafyasında yani Jamaika'da hala yaşıyor. Adına "Bob Marley müzik Üniversitesi, Bob Marley Uluslararası Müzesi, Bob Marley Özgürlük Vakfı, Reggea'yı Yaşatma ve Devam Ettirme Enstitüsi, Bob Marley Müzikevi" gibi kurumların yanı sıra her yıl "BM Bob Marley Jamaika Uluslararası Kültür Haftası"düzenleniyor. Şu günlerde aynı festivalde buluşmak için Dünya'nın dört bir yanından O'nun 20. ölüm yıldönümü vesilesi ile hayranları Bob'un doğduğu şehir olan Kingston'a akın ediyor.

Bob Marley'in şaibeli ölümü

1945'yılında Jamaika'nın Başkenti Kingston'da doğan ve 1981'yılında yine aynı şehirde kendisine ait evde ölü bulunan Bob Marley'in ölümü hakkında çok şey söylendi. Jamaika halkına göre; Bob, CİA ajanları tarafından öldürüldü. 1981 yılında yayınlanan gazete haberlerine göre ise Bob, boğaz kanseriydi ve eceliyle öldü. Ne olursa olsun, sonuçta Bob Marley'in şaibeli ölümü hala tartışılıyor. Ama Bob Marley, Küba'dan Afrika'ya, Avrupa'dan Amerika'ya kadar yaşıyor ve yaşatılıyor.


Ölümünün üzerinden 35 yıla yakın süre geçti.Ama o hala listelerde...”No woman no cry” hala kulaklarımızda..Sadece Rastafaran’ların değil,müziği seven, barışı seven,özgürlük için mücadeleyi seven herkesin gönlünde…

Ka2N isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla