Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14.09.2015, 18:48   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Piyano Nasıl Öğrenilir?

Piyano Nasıl Öğrenilir?


Klasik müzik için oldukça önemli bir enstrüman olan piyano her ne kadar zor çalınabilen bir müzik aleti gibi görünse de esasında disiplinli bir çalışma programı ile üstesinden gelinebilecek bir düzene sahiptir. Piyanoyu isteyen herkes çalabilir ve öğrenebilir. Fakat bu enstrümanın beyinsel gelişimi etkilemesi nedeniyle küçük yaşlardan itibaren öğrenmeye başlanması müzisyenler tarafından önerilmektedir.

Piyano versatile olarak da bilinen çok yönlü bir enstrümandır. Bu nedenle genelde klasik müzik içerisinde kullanılır. Diğer enstrümanları tamamlayıcı etkisinin yanında solo olarak da çalınabilen bir müzik aletidir. Piyano klavyesi tuş takımı olarak da bilinir ve aynı anda farklı notalara ve akordlar çıkartabilir.

Piyano öğrenmek aynı zamanda müziğin genel teorisi hakkında bilgi sahibi olmayı da gerektirir. Gitar ve diğer enstrümanlar gibi çok sesli bir yapıda olması bu müzik aletini zor bir yapıya koysa da beyinsel gelişim için oldukça önemli bir yere sahiptir.

Piyano öğrenirken ilk olarak parmak alıştırmaları yapılır. Çünkü sol el ve sağ el parmakları aynı anda farklı notalara basar. Bu nedenle bu iki elin ve parmakların koordinasyonu çok iyi bir şekilde sağlanmalıdır. Bu enstrümanı öğrenmeye yeni başlayan kişilerin kulağı henüz tam gelişmediği için notalara bakılarak bir parçayı çalmak gerekir. Dolayısıyla göz, beyin, el ve parmaklar birlikte çalışmak durumundadır. Düzenli yapılan parmak egzersizleri ile doğru notalar basılır. Temiz bir nota elde edilmesinin ardından kulağın da notalara alışması sağlanır.

Piyano öğrenirken bir eğitmenle birlikte çalışmak çok önemlidir. Her enstrümanda olduğu gibi piyanoda da birçok teknik ve teorik bilgi vardır. Ancak piyanonun daha kompleks bir yapıda olması bu konuda gelişmek isteyen kişileri bir eğitmenle çalışmaya mecbur kılar. Düzenli uygulanan programlarla birlikte disiplinli bir şekilde ve olabildiğince uzun sürelerde çalışmak piyanonun daha hızlı bir şekilde öğrenilmesini sağlar.

Piyanoda müzik kulağının gelişimi oldukça önemlidir. Bu nedenle piyano ağırlıklı parçaların veya solo resitallerin izlenmesi ve dinlenmesi gerekir. Müzik kulağının gelişmesi ile birlikte ilerleyen dönemlerde piyano ile çok iyi parçalara ortaya çıkabilir.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla