Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16.09.2015, 11:47   #1 (permalink)
Toprak

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Ankara Tefeciliğin Merkezi Oldu

Ankara Tefeciliğin Merkezi Oldu

KOM raporuna göre, Ankara Türkiye'de en çok tefecilik yapılan il oldu. Son 5 yılda tespit edilen olay sayısı artmış.



Kanuni olarak yetkisi olmayan kişi ya da kuruluşların, faiz karşılığı borç para vermesi olayı "tefecilik suçu" sayılıyor. Son yıllarda tefecilik suçunda artış var.

ANKARA BİRİNCİ

Tefecilik suçunda özellikle Ankara, İstanbul ve güney illeri dikkat çekiyor. Karadeniz, batı ve doğu illerinde oranlar düşük. 2014 yılında olay sayısı açısından "Başkent Ankara 134 olayla ilk sırada". Ankara'yı 50 olayla "Şanlıurfa" ve 47 olayla "İstanbul" takip ediyor. Ankara geçtiğimiz yıllarda da tefecilik olayında birinciydi.

ARTIŞ VAR

KOM 2014 raporuna göre, 2014 yılında "694 tefecilik olayı" meydana gelmiş. "Şüpheli sayısı ise bin 686 kişi". 2013 yılına göre düşüş var ama "son 5 yılda tespit edilen olay sayısı artmış".

TİCARİ KAZANÇ SAYILIYOR

Tefecilerin, verdikleri borç para nedeniyle faiz almaları ödünç para verme işleriyle devamlı olarak uğraşma kabul ediliyor ve "ikrazatçılık" sayılıyor. İkrazatçılık faaliyeti ise, Gelir Vergisi Kanunu'na göre; "ticari kazanç" olarak vergilendiriliyor (GVK Md. 73). Yargı organları, arasında yakın akrabalık ve iş ilişkisi bulunmayan kişiler arasındaki ödünç para verme işlemini de duruma göre "ikrazatçılık" kabul ediyor. "Faiz almadım" deseler bile, paranın "faiz karşılığı" borç verildiği kabul ediliyor. Demek ki bu olay Ankara'da çok yaygın!..

__________________
Toprak isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla