Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17.09.2015, 11:14   #1 (permalink)
Toprak

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Batının arkeoloji yağması

Batının arkeoloji yağması



Aktüel Arkeoloji, son sayısında Anadolu'nun yağmalanan arkeolojisini anlatıyor.

Derginin son sayısında, yaklaşık 100 yıl boyunca Anadolu’da ve Osmanlı’nın parçalanan coğrafyasında eser bulmak ve bu eserleri Avrupa’da kurulan yeni müzelere taşımak için birbiri ile yarışan eser toplayıcılarının gerçek hikayeler anlatılıyor.
Hasta yatağındaki bir imparatorluğu can derdinde yönetenlerin anormal şartlarda verdiği izinler ile hızlıca İngiltere, Almanya, Fransa’ya taşınan antik çağın en büyük eserleri için kimi suçlamalıyız? İzin verenleri mi, yoksa büyük bir açgözlülükle götürenleri mi?

Schliemann’ın Troia’da kazdığı ve bulduğu eserler bugün dünyanın dört bir yanındaki müzelerde sergileniyor. Carl Humann harita mühendisi olarak geldiği Anadolu’da antik çağın en büyük heykeltıraşlık eseri olan Pergamon Altarı’nı Osman Hamdi Bey ile kurduğu yakın dostluk sayesinde Berlin’e taşıyor. İngiliz Newton, antik dünyanın yedi harikasından biri olan Halikarnassos Maussolleionu’nu Londra’ya taşıyor. Ve daha onlarca eser savaş gemileri ile Avrupa’ya taşınıyor.
ESERLERİN GÖTÜRÜLMESİNE NEDEN GÖZ YUMULUYOR?
Osman Hamdi Bey eserlerin götürülmesine göz yumduğu için ve yaptığı resimleri yüksek fiyatlara satın alan Fransızlara kazı izni verdiği için eleştiriliyor ve istifa etmek zorunda bırakılıyor. Osman Hamdi Eski Eser Yasasını neden uygulamıyor? Eserlerin götürülmesine neden göz yumuyor? Tüm bunlar Aktüel Arkeoloji Dergisi’nin yeni sayısında...
Peki bu eserler geri alınabilir mi? Kim nereyi soydu ve hangi eser hangi müzede? Antik dünyanın en büyük yağması 100 yılda nasıl gerçekleşti? Bugün hala Efes’te kazılarını sürdüren Avusturyalılar Viyana’da nasıl bir Efes Müzesi kurabiliyor?

Daha fazlası, Aktüel Arkeoloji "Osmanlı İmparatorluğu'nda Batının Arkeoloji Yağması" sayısında yer alıyor...

__________________
Toprak isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla