Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19.09.2015, 11:20   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Koyu Mor Nasıl Bir Renktir?

Koyu Mor Nasıl Bir Renktir?


Ortaçağ soyluların, zenginlerin, asaletin simgesi olan mor rengini, sıradan insanların kullanması geçmişte yasaklanmıştır. İç dünyasını simgeleyen renk olarak tasvirlenir. Yay burcunda doğanların en sevdiği renktir. Koyu mor ise kırmızı, mavi ve siyahın karışımıdır.

Mor rengi aşkın, çekiciliğin simgesi kırmızı ve centilmenliğin simgesi mavinin karışımı ile oluşan ara renktir. Mor Farsçada "Demir Pası" anlamında kullanılan mur kelimesinden türediği düşünülür. Hun Türklerinde de Hakan'ın koruyucularının belirlenmesi amacıyla kullanılmıştır. Günümüzde askeri alanlarda kullanımı söz konusu olmasa da Avrupalı tarihi üniformalı askerlerin kullandığı görülür. Kırmızı rengi sayesinde ilgi çeker, mavi rengi sayesinde ise de güven tazeler. Bu sebeple kadınların en çok kullandığı üç renkten birisidir.

Modada ise mor kadınların en sevdiği renklerdendir. Son yıllarda erkeklerinde kullanımına sunulmuştur. Ancak kadınlar kadar kullanımı yaygın olmamıştır. Mor sanat alanlarında da yoğun olarak kullanılmıştır. Resim, kaftan, minyatür gibi pekçok alanda mor rengi görülebilir.

Kadınlarda, etek, başörtüsü, tişört, bluz, ayakkabı, makyaj malzemeleri vb. alanlarda kullanılır. Erkeklerde çok yaygın alanda kullanılmasa da kazak, gömlek, kravat ve tişörtlerde kullanılır.

Ton skalasında siyaha yaklaşan renklerin arasında olan koyu mor ise mavi+kırmızı+siyah ile oluşur. Kapalı bir renk olduğu için hissiyat olarak da genelde içe kapanık insanların sevdiği bir renktir.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla