Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22.09.2015, 21:15   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Kontrol Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar?

Kontrol Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar?


Üniversiteye giriş sınavlarının Matematik Fen-4 puan türüne göre alım yapan Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği bölümü, 4 yıllık bir lisans programıdır. Ülkemizde sadece İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Doğuş Üniversitesi'nde bu bölüm mevcuttur. Bölümün yeni olması ve mezun sayısının az olması, mezunların iş imkanları açısından avantajlı bir durumdur.

Temelinde mekatroniği barındıran bu meslek dalının genel anlamda iş tanımı, bir projenin donanım ve yazılımda istelinen haline gelmesini sağlamaktır. Kontrol mühendisleri, endüstriyel ürünler üretilen fabrikalarda, diğer mühendisler ile projedeki sistemlerin her detayını takip ederler. Bu takibi projede üretilecek ürünün teslim tarihinin gecikmemesi, süreç içerisinde herhangi bir teknik arıza yaşandığında kolay müdahale edebilmek, tasarımda ve ürünün çalışma sisteminde değişiklik olmaması için yaparlar.

Sanayi alanında aktif olan şirketler şirketler talep ettikleri işi veya ürünü beklerken maddi açıdan ve zaman açısından kayıp yaşamak istemediklerinden takip sürecinde bilgisi ve deneyimi tam olan kontrol mühendislerine ihtiyaç duyarlar. Endüstride her ihtiyaç birbirinden farklı olduğu için kontrol ve otomasyon mühendislerinin de elektrik-elektronik, makine, bigisayar yazılımı, bilişim vb. gibi çeşitli alanlarda bilgi sahibi ve donanımlı olmaları gerekir. Otomotiv, havacılık ve uzay, savunma sanayisi, makine, elektrikli ürün endüstrileri, inşaat, demir-çelik sanayi, termik santraller, enerji üretimi yapan firmalar, petrol-doğalgaz alanında çalışma yürüten firmalar ve biyomedikal teknolojide üretim yapan her yer kontrol mühendislerinin iş kapsamındaki alanlardır.

Günümüz teknolojileri robotik alanda geliştikçe ve üretim hızla arttıkça kontrol mühendislerine olan ihtiyaç da artar. 2015'te sanayi odalarının araştırmalarına göre, yaklaşık 30.000 kontrol ve otomasyon mühendisine ihtiyaç duyulduğu açıklanmıştır. Bu alanda eğitim veren bölüm sayısının ve mezun edilen öğrenci sayısının da çok az olması, her mezunun rahatlıkla iş bulabileceği anlamına gelir. Modern teknoloji geliştikçe, bütün üretim firmalarının gerek duyduğu bir meslek dalı olan sistem mühendisliği tercih eden kişilerin, teorik anlamda kendilerini geliştireceği her dalda önleri açık olacaktır.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla