Tekil Mesaj gösterimi
Alt 23.09.2015, 12:14   #1 (permalink)
Hatra
Aktif Üye
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Abelya (Abelia)


Abelya (Abelia)

Bunlar genellikle yaprak döken, çalı ve kimi zaman da ağaççık formunda gelişen, en çok 6-7m boylanabilen, 15 dolayında türü olan bir dış mekan bitkisidir.

Hanımeligiller familyasındandır. Yapraklarını dökmeyen herdemyeşil türleri de bulunur. Beyaz, soluk pembe ya da leylak rengi çiçekleri vardır. Abelyalar, bahçelerde tekli veya gruplar halinde örnek ya da fon bitkisi olarak olarak kullanılır. İklim İstekleri Abelyalar bol güneşli ya da yarıgölge olan yerleri sever. Ancak sert rüzgarlardan korunmalıdır. Ilıman bölgelerin bitkisidir.

Ülkemizin hemen hemen heryerinde yetişir. Toprak İstekleri Toprak tipi konusunda seçici davranmaz. Suyu iyi süzek olması koşuluyla her toprakta yetişir. Bakım İdeal ölçülerde sulanan abelyaların, sonbaharda çiçeklenmesi bittikten sonra, ilkbahar başlarına kadar geçecek olan uygun herhangi bir zamanda budanarak, yaşlanmış, kırılmış, kurumuş ve şekli bozulmuş dallarının kesilip çıkarılması bitkinin iyi gelişmesi için faydalıdır.

Abelya üretimi için, bitkiden yılda alınan sürgünlerinden yaz mevsiminde 7.5-10 cm uzunluktaki odunsu çeliklerinin daldırılmasıyla gerçekleştirilir. Önemli türlerinden olan A.grandiflora, büyük çiçekli, hoş kokulu 2 m ‘ye kadar boylanabilen bir türdür.

Temmuz ayında açmaya başlayan hoş biçimli ve sivri uçlu küçük çiçekleri pembe renklidir. Çiçekler solup da yaprakları dökülünce, çiçekten geriye kalan çanak yaprakları toplanmaz ise bir çiçekmiş gibi görünür. Bir başka tür olan A.schumanii, çin kökenli büyük çiçekli abelyalara çok benzer ancak küçük boylu çalı formundadır. Bu tür abelyaların leylak renginde açan çiçekleri de pek göz alıcıdır.

Hatra isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla