Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24.09.2015, 19:23   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Fransızca Nasıl Bir Dildir?

Fransızca Nasıl Bir Dildir?


Fransızca Fransa'nın resmi dilidir. Fransa'nın yanı sıra bir çok Afrika ülkesinde de yaygın olarak kullanılır.

Fransızca Hint - Avrupa dil ailesine aittir. Bu ailenin Roman dilleri alt biriminde yer alır. Dünyada 54 ülkede toplam 200 milyon insan Fransızca bilip aktif olarak konuşur. Fransızca 29 ülkenin resmi dili konumundadır. Fransızca'nın konuşulduğu bazı Afrika ülkeleri Çad, Gine, Kamerun, Madagaskar, Nijeri Senegal, Cibuti, Fildişi Kıyısı ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'dir. Bu ülkelerde Fransızca aynı zamanda resmi dil statüsü taşır.

Fransa'nın ve Afrika ülkelerinin yanı sıra en çok İsviçre, Kanada, Belçika, Monako ve Lüksemburg'da konuşulur. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler'in alt kurumlarının da resmi dilidir. İngilizce ve Almanca'dan sonra en sık konuşulan dil olma özelliği taşır. Fransızca'nın bu kadar geniş bir coğrafyada yaygınlaşmasının sebebi tarih boyunca yaşanan göçler ve ticari hamlelerdir.

Kökeninin Latince dilinden gelmesi Fransızca'nın alfabetik özellikleri ve cümle yapısını etkilemiş ve geniş kitleler tarafından benimsenmesini kolaylaştırmıştır. Alfabesinde Latin alfabesinden alınan 26 harf bulunur. Bu harfler bazı yerlerde hece şeklinde de yazılır. Bir harf her zaman bir karakter anlamına gelmeyebilir. Bu durum yazının anlamına ve türüne göre değişir. Fransız yazılarında ters ''e'' ve ters ''r'' harflerine sıklıkla rastlanır. Ayrıca sesli harflerin üzerinde çoğu zaman şapka kullanılır. En çok şapka ifadesi ''e'' ve ''a'' harfleri üzerinde yer alır.

Gırtlak kullanımı gerektiren nadir Avrupa dilleri arasındadır. Cümle yapısı sırasıyla özne, yüklem ve nesne şeklindedir. Olumsuzluk eki yerine olumsuzluk ifade eden ''pas'' ve ''ne'' gibi kelimeler kullanılır. Sayı ifadeleri 0'dan 9'a kadar olan rakamlar baz alınarak rakam birleşimi şeklinde olur. Bu parçalara ayırarak sayı ifade etme biçimi İspanyolca'nın sayı ifadesi ile benzerlik gösterir.

J harfi sıklıkla kullanılır. Özellikle kısa sorularda oldukça fazla yer alır. Çeşitli Avrupa kökenli dillerden etkilendiği için İngilizce ve İsipanyolca dillerindeki kelimelerle benzer çeşitli kelimelere rastlanabilir. D' şeklindeki ifade sıfatların önğne gelerek cümle yapısında sıfatın yerini kolayca bulmaya yardımcı olur. Sıfatın niteliği şeklindedir. Türkçede sıfat kendi başına niteleyen olduğu için onu niteleyen bir ek ya da sözcüğe gerek yoktur fakat Fransızca'da sıfatın niteliği görevinde böyle bir ek mevcuttur.

Olumsuzluk eki ile sıfat niteliği dışında cümle yapısı konusunda Türkçe ile arasında çok büyük bir fark yoktur.

Fransız dilini öğrenmek isteyen kişiler önce alfabesini iyi bir şeklide özümsemelidirler. Zira alfabedeki harflerin yazılışıyla okunuşu arasında farklar vardır. Hece şeklinde okunabilen harfler de olduğu için tüm harfleri iyi bir şekilde bilmek gerekir. Ardından kelime hazinesi genişletilmelidir. İngilizce ya da İspanyolca bilenler için kelime ezberlemek sorun olmaz. Bu diller arasındaki kelime benzerlikleri çok fazladır ve birbirine benzeyen kelimeler aynı anlama da gelirler.

Alfabe ve kelime çalışmalarından sonra cümle yapısı incelenir. Basit cümleler kurulur. Çeşitli zamanları ifade eden cümleler kurularak kısa paragraf çalışmalarıyla dil eğitimi geliştirilir. Fransız dilide ses yapısı çok önemli olduğu için sık sık dinleme çalışmaları yapılmalıdır. Özellkile Fransız müzikleri ile bu çalışmalar sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilir.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla