Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31.01.2013, 16:23   #1 (permalink)
heLen
GeCe MaviSi

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Post BURUN TIKANIKLIĞI

BURUN TIKANIKLIĞI - NEFES ALMA PROBLEMLERİ

Burnu ortada birbirinden ayıran bölüme septum ismi veriliyor. Septum kıkırdak ve kemikten oluşuyor. Büyüme çağında çarpma ve darbeler sonucunda oluşan eğilmelere bağlı olarak, septum "S" ya da "C" şeklinde kıvrılıyor ve normalde olması gereken düzlüğünü kaybediyor. Bu duruma septum deviasyonu deniliyor. Septum deviasyonu, insanların büyük bir kısmında olmasına rağmen, nefes almada ciddi bir problem yaratmadığı için insanlar böyle bir problemin varlığının farkında olmuyor. Genellikle travma sonucu oluşan deviasyonlarda burun tıkanıklığı ile birlikte burunda şekil bozukluğu da ortaya çıkıyor. Septumun eğilmesi, burun içindeki hava yolunu daraltıyor ya da tamamen tıkıyor. Septumun bir tarafa doğru kaymasıyla kaydığı taraftaki burun boşluğunu daralırken, diğer taraftaki burun boşluğu ise genişliyor. Her iki burun boşluğundan geçen hava akımının dengesi bozuluyor. Bu durumda geniş olan taraftan fazla, dar olan taraftan daha az hava geçiyor. Hava akımının dengesinin sağlanması için geniş olan tarafta, konka dediğimiz etler büyüyor ve zamanla geniş olan taraf da daralmaya başlıyor. Bu duruma da, halk arasında burun eti büyümesi diye bilinen konka hipertrofisi deniyor. Yani septumdaki eğrilikler, zaman içinde konkaların da büyümesine neden oluyor, sonuçta her iki burun deliğinden de hava geçişi azalıyor. Bu durumda septum deviasyonundan sonra nefes alma problemine yol açan ikinci önemli neden. Septum deviasyonu eğri olan kısmın çıkarılması ya da düzeltilmesi ile tedavi edilebilir. Konka hipertrofisi ise genellikle radyofrekans uygulamaları ile küçültülür. Üçüncü neden de septumun üst kıkırdaklarla yaptığı açının azalmasıdır, bu durumda nazal valv problemi olarak isimlendiriliyor. Tedavisinde genellikle bu alanı genişletmek için ince uzun kıkırdaklar septumun üst kenarına yerleştiriliyor.


Septumun eğrilmesi bazen sadece hava yolunu daraltmakla kalmıyor, burun şeklinde dıştan fark edilecek şekil bozukluklarına, eğriliklere neden oluyor. Burada unutulmaması gereken iyi nefes alamayan bir burnun çok büyük bir ihtimalle güzel de olamayacağı. Yani eğer burnunuz eğri ise zaten nefes problemi yaşıyor olmanız da son derece olası.

Genellikle nefes alma problemi nedeniyle cerrahi uygulanacak hastalar eğer burnunda şekil bozukluğu varsa, aynı ameliyatta estetik burun ameliyatının da yapılmasını isterler. Bu sayede hem estetik hem de nefes alma problemleri tek bir müdahale ile düzeltilmiş olunuyor.

__________________
heLen isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla