Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28.10.2015, 17:59   #1 (permalink)
YeşiL6

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Nikotin Nasıl Temizlenir?

Nikotin Nasıl Temizlenir?



Çeşitli bitkilerde bulunan nikotin, nitrojen içeren bir tür zehirli ve uçucu kimyasal alkaloittir. Patlıcan, kırmızı biber, karnabahar, yeşil domates ve patateste bulunan nikotin, başta tütün olmak üzere bazı bitkilerin yapraklarında, köklerinde ve tohumlarında da mevcuttur. Doğada sıvı ve renksiz halde bulunan nikotin sentetik olarak da üretilir. Oldukça etkili bir zehir olarak sıvı ve toz halinde böcek ilacı üretiminde kullanılan nikotinin canlılar açısından zararlı olması sebebiyle kullanımı çoğu yerde yasaklanmıştır ya da sınırlıdır. Bunun yanında tütünün işlenmesi ile de ticari bir kaynak olan nikotin, bugün dünya üzerinde en çok tüketilen güçlü bir bağımlılık maddesidir.

Uyarıcı etkisi ile uyanıklık hissi veren, hafızayı ve dikkati arttıran nikotin rahatlatıcı etkisiyle sinirleri yatıştırdığına dair psikolojik bir yanılmaya da neden olur. Bağımlığının etkisiyle ortaya çıkan yanılgının dışında nikotin, vücuttaki damar yapısını bozarak dolaşım sisteminde problemlere sebep olur. Kalp krizi riskini arttırması yanında kronik kalp rahatsızlıklarına yol açar. Ayrıca kandaki oksijen kaynaklarını olumsuz etkileyerek hücre ve dokuların yeterli oksijeni alamamasına sebep olarak kanser oluşumunu hızlandırır.

Burun, ağız ya da deriden vücuda giren nikotinin, sadece tütün dumanı yoluyla teneffüs edildiğinde bile akciğer yoluyla emilip beyine ulaşması yaklaşık 7 saniyedir. Sürekli alındığında beyindeki nikotin reseptörlerinin bir kısmını etkinleştirerek ciddi bir bağımlılığa sebep olan nikotinin vücudu terk etme süresi idrar yoluyla 6 ile 8 saat arasında gerçekleşir. Ancak, yarılanma ömrü 1-2 saat olan nikotinin izlerinin tam anlamıyla vücuttan silinmesi ise 20 ile 30 saat içerisinde değişir. Bu süreci bol su tüketimi, antioksidan içeren gıdaların tüketimi, safra üretimini arttıran besinlerin tüketimi ve düzenli egzersiz ile hızlandırmak mümkündür.

Her gün iki litreye yakın su tüketimi böbrekler ve terleme sonucu deri yoluyla nikotinin daha kolay atılımına olanak sağlar. Antioksidan içeren gıdalar ise metabolizmanın hızlanmasını sağlayarak etkili bir sonuç sağlar. Özellikle C vitamin bakımından zengin meyve ve sebzelerin tüketimi yanında şekersiz ve doğal meyve suları iyi birer antioksidan kaynağıdır. Soğan ve sarımsak gibi keskin kokulara sahip gıdalarsa safra üretimini arttıran besinlerdir. Bu sayede karaciğer tarafından üretilen safra vücutta nikotini kaldırmak için yardımcı olur. Ayrıca düzenli egzersizlerle metabolizmanın hızlanması nikotin vücuttan daha kısa sürelerde atılımında etkilidir.*

__________________
all the best.



YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla