Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28.10.2015, 18:05   #1 (permalink)
YeşiL6

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart İbibik Kuşu Nasıl Bir Kuştur?

İbibik Kuşu Nasıl Bir Kuştur?



Çavuş kuşu olarak da adlandırılan ibibik kuşu oldukça ibibikgiller familyasında yer alan tek kuş türüdür. Bazı illerde baltalı adı ile de anılır. Özellikle uzun ve yay biçiminde olan gagası ile tanınır. Kahverengi ve turuncu karışımı tüyleri ile de dikkat çekicidir. Kanat ve kuyruk tüylerinde enine siyah beyaz çizgiler bulunur. Başı sorguçludur. (tepelik) Yürürken kafasını öne geriye salladığından dolayı sorgucu güzel görünür. Kanatları diğer kuş türlerine göre oldukça kısadır.

İbibik kuşunun genellikle 28 cm uzunluğuna sahip olduğu görülür. Kısa ve güçlü ayaklara sahiptir. Yaşam yeri olarak yaşlı ağaçların bulunduğu açık alanları, çam ormanlarını, yapraklarını döken ormanları tercih ederler. Bunun dışında, meyve bahçelerinde ve bağlarda da yaşayabilirler. Şehir parklarında da sıklıkla rastlanabilecek bir tür olduğu söylenebilir. Çünkü şehir parkları hem yaşam alanlarına uyar hem de insanlara uyum konusunda bir problem yaşamazlar.

Böcek, salyangoz ve benzeri canlılar ile beslenirler. Uzun gagaları sayesinde bu canlıları toprakta eşeleyerek yakalayabilirler ve rahatlıkla beslenebilirler. Haşere yedikleri için faydalı bir kuş olarak anılırlar. Oyuklara, ağaç kovuklarına yuvalarını yaptıkları görülür. Yaz mevsiminde kuluçkaya yatarlar. Üreme dönemlerinde çeşitli sesler çıkarırlar. Eşlerini bulmak için bu sesleri çıkardıkları bilinir. Üreme dönemlerinde çıkardıkları sesten dolayı, hüd hüd kuşu olarak da bilinir. Diğer kuşlara göre çabuk ürerler ve kuluçka süreleri oldukça azdır. Dişi ibibik kuşları, 4-12 arasında yumurtlarlar. Yumurtaları, açık mavi veya zeytuni kahverengidir. Kuluçka süreleri de 16 gündür. Kuluçka süresi boyunca, erkek ibibik kuşları, dişi ibibikleri beslerler. İbibik kuşlarınının yavruları, yuvalarına kokulu dışkı bırakarak kendilerini korumaya çalışır.

İnanışlara göre ibibik kuşu eşlerine çok bağlıdırlar ve tek eşlidirler. Eşleri öldüğünde dahi yalnız kalmayı tercih ederler. İbibik kuşları yalnız yaşamayı seven kuşlardır. Yalnızca göç zamanlarında birlikte hareket ettikleri görülür. Sonbahar döneminde Afrika'ya göçerler ve kış mevsimini orada geçirirler. İlkbahar döneminde ise Asya ve Avrupa'ya geri dönerler ve yaz mevsimini de buralarda geçirirler. Bu nedenle yaz mevsiminin habercisi kuşlardır.


nasilkolay

__________________
all the best.



YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla