Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13.11.2015, 13:37   #1 (permalink)
Papatya

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Sınav Heyecanını Yenmek İçin

Sınav Heyecanını Yenmek İçin


Sınav heyecanı, maalesef birçok öğrenci için kâbusa dönüşen bir durumdur. Öğrenci, sınav öncesi girdiği deneme sınavlarında, herhangi bir sorun yaşamayıp, istediği sınav sonucuna sahip olduğu halde; sınav esnasında engelleyemediği bir heyecana kapılarak, büyük bir başarısızlıkla karşılaşabilir. Ülkemizde iyi bir yere gelebilmenin bu sınavlara bağlı olması, çevre baskısı, yaşın ilerlemesi ve kişinin karakteristik özellikleri bu duruma sebep oluşturabilir. Sınav heyecanını yenmek için de etkili yöntemler var tabi. Sınav heyecanını yenmek için şunları yapabilirsiniz:
-Öncelikle şunu bilin sevgili öğrenciler: Siz gireceğiniz o sınavda başarılı olamazsanız dahi, yapabileceğiniz çok şey var. Yani hayatınız sadece bu sınavla sınırlı değil. O kadar önemsemeye değmez. Siz sağlıklı olun, kendinizi mutlu hissedin yeter. Gerisi zaten gelir.
-Sınavı sadece kendi açınızdan düşünün. ‘’ Babam ne der, komşu ne düşünür, sevgiliye rezil olurum, hocalarıma mahcup olurum’’ düşüncelerini bir kenara bırakın. Unutmayın, siz başkalarının her türlü düşüncesinden daha değerlisiniz.
-Sınav öncesinde, gereğinden fazla hayal kurmayın. ‘’İlle de şu sınavı kazanacağım, şunu yapacağım, buraya gideceğim’’ demeyin.
-Sınava bir gün kala alışkanlıklarınızı terk etmeyin. Her zaman hangi saatte uyuyorsanız o saatte uyuyun, her zaman ne yiyorsanız onu yiyin. Benim de yıllar öncesinde, KPSS gecesi uyumak için 1 kg yoğurt yiyip her zamankinden 3 saat önce yatağıma çekilip ancak sabaha kadar uyuyamadığımı belirtmek isterim. Bu arada sınavı kazandım ama 3 ay gecikmeli olarak.
-Sınava başlar başlamaz, ‘’aman ben heyecanlandım, ne halt yiyeceğim’’ söylemlerini bırakın. O haltı hepimiz yedik. Bu heyecanı normal olan herkes yaşar. Sakin olun, nefes almaya devam edin ve emin olun ki bu heyecan birkaç soru çözdükten sonra geçecektir.
-Sınav esnasında gereğinden fazla kalp çarpıntısı yaşarsanız, birkaç defa uzun ve derinden nefes alıp bırakın. Bu sizi rahatlatacaktır.


-Sınav esnasında her zaman önce iyi olduğunuz derslerin sorularını çözün. Sınav heyecanını yenmek için bunu yapmanız şart; aksi takdirde daha sınavın başında iken zor sorular moralinizi bozar ve bunun da sonuçları sizin için kötü olabilir.
-Sınavda zaman yetmiyor diyorsanız, duruma göre iyi bildiğiniz ve kısa olan soruları çözün. Kafanızı karıştıran, çok uzun olan soruları yuvarlak içine alarak, onlara en son bakın.
-Bir soruyu farkında olmadan birden fazla sayıda okuyorsanız, demek ki dikkatiniz çoktan dağılmış başka âlemlere kaymışsınız. Bu sorularla zaman harcamayın. Yuvarlak içine alarak sıradaki soruya geçin.

-Cevaplarınızı optik kâğıdına geçirmek için son dakikaları beklemeyin. Soru kitapçığınız açıkken gördüğünüz soruları çözün ve diğer sayfaya çevirmeden cevaplarınızı optiğe geçirin. Bu arada hem kaydırma problemi yaşamaz, hem de ortalama 8-10 sorudan sonra beyninizi dinlendirmiş olursunuz.
Sınav heyecanını yenmek için bu uyarılara kulak vermeye çalışın. Umarım yazdıklarım az da olsa sınav heyecanınızı gidermeye yardımcı olur. Gireceğiniz sınavlarda hepinize başarılar dilerim.

Papatya isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla